Видача повісток на вулицях Хмельницького. Чи дійсно так роблять?

Видача повісток на вулицях Хмельницького. Чи дійсно так роблять?
Ілюстративне фото
  • Анонімний Telegram-канал сповіщає, де хмельничанам виписують повістки.

  • Ми перевірили цю інформацію.

У месенджері Telegram з’явився канал, у якому публікують повідомлення про вручення повісток на вулицях Хмельницького. Датою створення вказане 4 жовтня цього року. Щодня з’являється близько двох десятків повідомлень. У них зазвичай вказана адреса, рідше орієнтир, час та кількість людей, які нібито виписують повістки. Подеколи публікують інформацію про вручення в інших містах та селах області.

Тепер проаналізуємо канал більш детально. Повідомлення з’являються протягом дня, ймовірно, за певним графіком. Адреси, які вказують для Хмельницького, зазвичай є місцями розташування людних комерційних об’єктів, як супермаркетів, банків чи торгових центрів.

Привертає увагу також вказання номерів будинків, хоча мешканці зазвичай для вказання розташування називають помітні об’єкти. До деяких повідомлень додають зелені та сині кружечки. Ймовірно, під ними маються на увазі військові та поліцейські відповідно.

Відео дня

Налічує канал близько півтори тисячі читачів. В описі зазначений бот, за яким пропонують давати інформацію про видачу повісток, а також контакт анонімного автора.

Чи дійсно у Хмельницькому видають повістки просто посеред вулиці, зупиняючи випадкових чоловіків? Перш за все звернемо увагу на точність інформації, яку публікують на каналі. Там є згадка про село Гробище, яке розташоване не на Хмельниччині, а у сусідній Чернівецькій області. На це у своєму дописі у Facebook звернув увагу місцевий блогер Андрій Попик.

А далі ще цікавіше. Як було вказано вище, в описі каналу є бот, через якого пропонують передавати інформацію про вручення повісток. Журналіст vsim.ua вирішив перевірити, як це працює — запустив бота та після вказання міста написав повідомлення. У ньому зазначив місто, а також вигадану адресу й назву торгового центру.

Після цього в боті пропонувалося надіслати фото чи відео, а відтак було вказано, що «новина була направлена на перевірку». Тієї ж миті повідомлення журналіста з хибною інформацією було опубліковане на каналі.

До всього цього журналіст звернувся до пресслужби Хмельницького обласного територіального центру комплектування (колишній військкомат). Там повідомили, що нічого подібного в області не відбувається і ніяких повісток чоловікам посеред вулиці не роздають. Також в установі повідомили, що наразі повістки вручаються тільки за місцем реєстрації. Крім того, зазначили, що переселенці мають протягом семи днів після приїзду на Хмельниччині з’явитися до військкоматів для взяття на облік.

Зазначимо також, що останнім часом повідомлень у соцмережах щодо вручення повісток на вулицях Хмельницького не з’являлося і журналісти vsim.ua нічого подібного також не спостерігали. Додамо, що повістки повинні вручатися тільки заповненими, тому внесення відомостей до них просто на вулиці не передбачене законом.

Яку ж мету переслідують автори згаданого каналу про повістки? Андрій Попик у своєму пості припускає, що росіяни таким чином намагаються розхитати ситуацію та залякати людей. У коментарях же здогадуються, що таким чином просто намагаються «розкрутити» канал. На ньому, до слова, вже публікують рекламу.

До прикладу, востаннє це було посилання на канал з назвою «Автобазар Хмельницький». Канали з аналогічним змістом, оформленням та контактними даними створені й для інших міст України, як от Вінниці та Тернополя.

Нагадаємо, що редакція vsim.ua збирає кошти на гаджети для аеророзвідки хмельницьких військових із 19 окремого стрілецького батальйону. Йдеться про два планшети TRIPLTEK 8 PRO. Як кажуть військові, з ними аеророзвідка проходитиме якісніше, адже пристрої потужні й потягнуть всі необхідні програми. Також вони не бояться дощу чи болота, які часто заважають. А ще мають антиблікові екрани, що важливо в польових умовах роботи.

Ціна одного такого планшета — 36 тисяч гривень. Щоб придбати їх якнайскоріше, редакція vsim.ua оголошує збір коштів. Так ми допоможемо нашим воїнам прискорити перемогу і конвертуємо свою злість. Реквізити:

Читайте також: Новий порядок військового обліку: обхід дворів та перевірка тих, хто за кордоном

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (271)
  • Ліля Хабуда

    Багачив хай беруть шо синки 18років вже катаються на джипах на перидови з машинами.
  • Вікторія Летавіна

    Навіщо брехати,що не роздають повістки на вулицях...Старокостянтинів, села...видають кругом...забирають всіх...окрім.....  .......
  • Str PS

    Мені одному цікаво де корлнавірус?)
  • Тетяна Повыдыш

    Вони і на Закарпатті устройли полювання теж вилавлюють всіх кого можна і не можна на кожному кроці стоять з поліцією і перекривають дороги на базарах роблять облави ,я так думаю що поліцейські що ці щури тилові які поховалися по воєнкоматах пора вже відправляти на передок поміняти хлопців які уже 10 місяців дома не були.,ці тилові щури уже у повній готовності

keyboard_arrow_up