Вишиванки для новонароджених: кого і як вітали у Хмельницькому (ФОТО)

Вишиванки для новонароджених: кого і як вітали у Хмельницькому (ФОТО)
  • З кульками, солодощами та вишиванками привітали породіль хмельницьких медзакладів. 

  • Молодь відвідала міський та обласний перинатальні центри й пологове відділення районної лікарні. 

  • Кого і як вітали, дивіться далі.

Щороку у третій четвер травня святкують Всесвітній день вишиванки. 15 років тому студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала одногрупникам в один день разом одягнути вишиванки. До них тоді доєдналися викладачі. За кілька років свято стало всеукраїнським. А після того, як українська діаспора одягала цього дня сорочки за океаном, День вишиванки став всесвітнім. 

У Хмельницькому святкують з 2015 року

Голова молодіжної ради Анастасія Козак одна з перших, хто долучився до святкувань у Хмельницькому. Тоді, у 2015 році, зі студентським колективом ХНУ одягнули разом сорочки. З часом свято стало все популярнішим в місті. Одна із традицій в цей день - дарувати сорочки малюкам, які народилися за останню добу. 

Для дівчинки дарують сорочку з червоними та рожевими кольорами, а для хлопчика - з синіми та темно-зеленими. Для цього організатори вранці перепитують лікарів скільки та хто народився.

Відео дня

- Загалом за період свята в нас вже є 59 малюків, яких ми так привітали. Сьогодні ще додається 19. Але цифра зростає за рахунок того, що ми масштабуємо акцію. Попередньо 4 роки в нас був лише міський перинатальний центр. Минулого року додався обласний. А цьогоріч 3 локації: міський перинатальний центр, обласний перинатальний центр та пологове відділення центральної районної лікарні. Тому в загальному маємо 19 малюків, - розповідає Анастасія Козак.

Тому, цифра на сьогодні - 78, - каже Анастасія Козак.

Останні два роки, через пандемію коронавірусної інфекції, віддають сорочки медикам на вулиці. До цього, молодь заходила в палати і вітали породіль. 

Наступного року, розповідає Анастасія, планують дарувати сорочки новонародженим області. За цей час мізкуватимуть, як зробити, аби передати сорочки у 22 заклади в один день. 

Готує образ до Дня вишиванки й сама організаторка. Настя каже, щороку поповнює колекцію новою сорочкою. 

- Для мене дійсно це свято особливе. Ще зі студентських часів, був близький напрямок національно-патріотичного виховання. Але в ключі символічному, не лише масових заходів. Коли люди відчувають цей момент єднання, що в них є щось в середні - “Класно, що ми українці і нам це імпонує, і ми хочемо щось робити для нашої країни ”, а не просто одягати вишиванку на свято чи в будній день. Як і започатковувалось свято День вишиванки. Це зараз вже свято, яке виходить на державний рівень в найближчому майбутньому. А започатковувалось, що просто вишиванка - це одяг українців і можемо внести її у повсякденність. Тому обрали безпосередньо четвер. Воно важливе. Мені подобається ота фраза, з якою ми починали це свято - “Вишиванка - генетичний код нації”. 

У міському перинатальному центрі сьогодні у вишиванках більшість медиків. Одягнула сорочку й одна з породіль. Заступниця директора центру Ірина Королюк каже, що до 13 години народилося троє малюків. Додає, що народжуваність зменшилась, але до кінця дня кількість ще може змінитись. 

- У нас на даний час є 22 породіллі. Всі жінки в задовільному стані. Ті, які раніше народили, виписуються додому. Якщо я не помиляюся, минулого року цього дня народилося 12 дітей. Але день ще триває, в нас ще є жінки. Пологи це такий момент - непередбачуваний. Минулого року жінки були дуже задоволені. Цього року, сподіваюсь, теж будуть. Ті, що в операційній сьогодні, то ми їм віддамо сорочки завтра. А іншим сьогодні обов’язково, - розповідає Ірина Королюк. 

Одягнути вишиванки новонароджені зможуть через кілька днів. Перед цим їх треба випрати та попрасувати. 

Ірина Королюк каже,  для неї День вишиванки - свято. Сьогодні і собі збирала український образ,  і своїй сім’ї.  

Заступниця директора перинатального центру Ірина Королюк

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    За ті гроші, що вони беруть при родах, ці вишиванки мають бути вишиті золотими нитками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up