Вісімнадцять пільг для сімей загиблих військових: які є та як їх отримати

Вісімнадцять пільг для сімей загиблих військових: які є та як їх отримати

Розповідаємо які пільги та соціальні гарантії передбачені сім’ям полеглих захисників, хто першочергово має на них право, які документи слід мати, аби допомогу надали. 

Дев’ять років минуло, як російські загарбники окупували частину українських територій. І вже більше року триває повномасштабна війна. За цей час тисячі хмельничан взяли до рук зброю та стали на захист рідної землі. На жаль, частина з них повернулися додому навіки. Їхні родини втратили рідну людину, допомогу та підтримку. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець роз’яснив, які ж пільги та соціальні гарантії передбачені законодавством для членів сімей загиблих військовослужбовців.

Він зазначає, що надання пільг та посвідчення члена сім’ї загиблого військовослужбовця здійснюють відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Хто має право на пільги

Права на пільги мають:

Відео дня

У випадку загибелі захисника, батькам, дружині або чоловіку та дітям видається Посвідчення встановленого зразка. Додамо, що дітям таке посвідчення видадуть, коли їм виповниться 7 років, а дітям, які ще не досягли цього віку, пільги надаватимуть на підставі довідки, що видається одному з членів сім'ї військового.

Які потрібно мати документи для отримання пільг

Це Посвідчення видають на підставі документу, який підтверджує факт загибелі (смерті) чи зникнення безвісти військовослужбовця.

Аби його отримати — треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної  підтримки (за місцем перебування на обліку військовослужбовця).

Які пільги передбачено сім’ям загиблого захисника

Члени сім’ї загиблого військовослужбовця Збройних сил України, який загинув (помер) під час проходження військової служби мають право на отримання грошової допомоги у розмірі 15 мільйонів гривень. Але й крім цього Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" користуються ще й такими пільгами:

Нагадаємо раніше ми розповідали які пільги надають захисникам та захисницям, які отримали звання Героя України. А також в яких випадках та кому його присвоюють. Детальніше читайте за посиланням

Читайте також: Звання Героя України: які пільги передбачає нагорода та за що її дають

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Руслана Вільчинська

    Нам більшість, оформив командир вч, де служив чоловік, навіть оформити пенсію на дитину допоміг швидко, а зараз і досі телефонують із пенс.фонду та соц.захисту і повідомляють самі, що ось ще те і те є, прийдіть з такими то документами і ми швидко все оформимо. Але на комунальні послуги, майже за 2 роки після загибелі, ще нічого не оформляли, то мені постійно телефонують і про це нагадують.
  • DenDark

    Ми закінчили оформлення на 8 місяці після загибелі чоловіка,а з страховиками воюємо досі.Вони тупо знущаються!
  • Тетяна

    Доброго дня, от скажіть де правда? Я вдова, у нас з чоловіком було двоє спільних дітей, одне від іншого шлюбу, ця дитина перебувала на повному утриманні мого чоловіка. У садочку я оплачую все як і інші, хоча маю посвідчення ( чорне) мені кажуть що за неї потрібно платити, бо як би вона не його рідна дитина, то я маю пільги чи ні? Дитина сама за себе платити не буде! Платить хто? Мама у якої немає роботи бо ніхто з трьома дітьми не хоче брати, та і залишити нема на кого, отримую лише на двох спільних пенцію 14.000 , хата не добудована з усіх дирок свище, як жити в кого добиватися справедливості. Батько мого чоловіка не був у нього на утриманні отримує пенцію на себе 10.000 пільги, а нам дуля бо я ще не вступила в спадок. Чому батьку який проживав окремо всі виплати а дітям......? Він живе з другим сином невісткою всі мають дохід, ну і ще за чоловіка отримують а хоч би копієчкою допомогли
  • Галина Коломійчук

    Чи має право на звільнення вітчим зі служби під час воєнного стану.

keyboard_arrow_up