“Висотка замість церкви”: Верховний суд поставив крапку у справі скандальної забудови у Хмельницькому

“Висотка замість церкви”: Верховний суд поставив крапку у справі скандальної забудови у Хмельницькому
Фото Андрія Сітнікова
  • Понад 9 років тому міська рада виділила земельну ділянку для будівництва церкви Святого Великомученика Юрія Переможця в Раковому.
  • Храм досі не побудували, а от висотку на тому місці зводити почали.
  • Для парковки хотіли зрізати дерева у місцевому сквері.
  • Мешканці сусідніх будинків подали до суду.
  • Тяганина тривала не один рік. Чим все закінчилося, читайте у нашому матеріалі.

Скандальне будівництво у Хмельницькому - не новина. Практично в кожному мікрорайоні час від часу з’являється новий житловий будинок чи торговий центр. І це все не завжди подобається місцевим мешканцям. Ініціативні групи хмельничан, які виступають проти забудови поблизу їхнього житла, вже звичні гості в міській раді. 

Ситуація по будівництву на вулиці Гарнізонна 8/1, що в Раковому, дещо вирізняється з-поміж списку інших скандальних забудов. Ще в 2010 році міська рада безкоштовно надала земельну ділянку релігійній громаді під будівництво церкви та житла для священнослужителів. Та в 2012 плани змінилися. Згідно з новим проектом, на цьому місці мала з’явитися багатоповерхівка на 130 квартир та невеличка капличка. Забудовник – житлово-комунальний кооператив «Бастіон». 

Лишень забудовник взявся за справу, як проти його діянь виступили місцеві жителі. Мешканці будинку по вулиці Гарнізонна, 6 обурились, коли побачили, як вирубують дерева і знищують парк. Вони стали перешкоджати будівельникам. Створили ініціативну групу та обрали представника. Той подав до суду. Представляти інтереси у справі  взявся адвокат Андрій Сітніков. 

Відео дня

Після чергових зборів ініціативної групи у 2016 році, він став жертвою нападу. Попри напад, адвокат справу не залишив. Хмельницький окружний адміністративний суд ухвалив рішення на користь мешканців будинку, однак воно було скасовано апеляційною інстанцією. В 2016 році була подана касаційна скарга.  

Позовні вимоги були заявлені проти:

  • Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області;
  • Управління архітектури та містобудування Департаменту архітектури містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради;
  • Хмельницької міської ради;
  • Фактичний забудовник обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Бастіон» - виступав у справі як третя особа.

За вимогами адвоката у судовому порядку мали скасували всі дозвільні документи та зупинити будівництво. 

  • Земельними ділянками у Хмельницькому розпоряджається виключно міська рада. Під будівництво багатоповерхового житла та комерційні проекти їх надають  виключно в порядку аукціону. Будівельні компанії на аукціоні отримують право на оренду, платять гроші і будують. Ці кошти далі йдуть у бюджет міста. На них будують школи, садочки, майданчики і тому подібне. А релігійній громаді, відповідно до закону, земельну ділянку виділяють без аукціону. Ці споруди мають багато пільг та преференцій у порівнянні із житлом та комерційними спорудами. Однак є припис у законодавстві, який категорично забороняє на таких землях будувати об’єкти для здійснення іншої  діяльності. Міська рада церкві землю у безстрокове користування надала. Вони найняли архітектора, зробили красивий план, де мала бути церква. За законом та за архітектурними нормами біля церкви могли бути споруди, які її обслуговують. Це готелі для паломників, житло для персоналу та господарські споруди. Відповідно до первісного плану забудови залишилося вільне місце. Вирішили на ньому побудувати двоповерховий житловий будинок. Якщо він був би для персоналу чи для паломників, то ще якось вписувався б у норми. Потім на місці двоповерхового вже вирішили будувати 10-и поверховий житловий будинок. Землю без дозволу міської ради передали житлово-будівельному кооперативу. В 2012 році Управління архітектури міської ради надало Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. В лютому 2016 року була зареєстрована Декларація про початок виконання будівельних робіт. Так, як територія не дозволяла, забудовник почав випилювати сквер, - розповів адвокат Андрій Сітніков.

Управління державної архітектурно-будівельної інспекції видало  відповідну декларацію, де йшлося про будівництво церкви Святого Великомученика Юрія Переможця та житлового будинку. Таким чином за новим архітектурним планом на вулиці Гарнізонна 8/1 мав з’явитися житловий будинок з площею 10 971 квадратних метрів, а площа церкви, точніше уже каплички, складала 39,53 квадратних метрів. 

Судилися роками

На даній ділянці раніше була військова частина. Там ще залишилася трибуна та залитий асфальтом плац. Територія була обсаджена деревами. Можливо все б так і залишилося, і на місці церкви виросла б висотка. Однак забудовники почали випилювати ці дерева, бо хотіли отримати додаткові 80 місць під парковку. Внаслідок - розпочалася тривала судова тяганина. 

Після рішення  Хмельницького окружного адміністративного суду на кілька місяців будівництво зупинилося. Однак із таким рішенням забудовники не погодилися і пішли до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Там підтримали вже ЖБК “Бастіон” і будівництво було продовжено.

  • Коли я почав вивчати документи, то виявив багато невідповідностей до закону в цільовому призначенні використання ділянки. Це помітив і Хмельницький суд, відповідно прийняв таке рішення. А у Вінниці скасовують це Рішення. При чому підстава формальна. Ми подавали позов від одного мешканця, який був уповноважений від ініціативної групи. У Вінниці сказали, що права конкретного мешканця не порушено, дерева ті взагалі на балансі ні у кого не стоять і їх охороняти не потрібно, - розповідає адвокат.

Остаточну крапку. в історії поставив Верховний суд. 

  • Три роки я регулярно заходив  на сайт Верховного суду і чекав. Ми потрапили саме на його реформування, тому справа зависла. А в серпні побачив нашу справу у призначених до розгляду, - пояснює Андрій Сітніков.

У вищій судовій інстанції країни скаргу  розглянули та 15 серпня винесли постанову. В ній зазначили:

  • Касаційну скаргу задовольнити.
  • Постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 09 червня 2016 року скасувати.
  • Постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 18 квітня 2016 року залишити у силі.

Рішення Верховного суду остаточне та оскарженню не підлягає. А це означає, що висотці замість церкви таки не бути. Постанова оприлюднена  в електронному реєстрі судових рішень, учасники процесу на руки її ще не отримали. 

Яка доля чекає земельну ділянку

Що буде далі із земельною ділянкою журналісти vsim.ua запитали у виконавчому комітеті хмельницької міської ради. 

  • Нам ще офіційно не надійшла постанова Верховного суду. Попередньо я знаю про рішення скасувати дозвільні документи на забудову багатоповерхівкою. Цим питанням займатимуться наші юристи. Земельна ділянка надана релігійній громаді, цей факт ніхто не заперечував і не скасовував. Тому питання вирішувати будемо з ними, і з ДАБІ, бо дозвіл на будівництво давали саме вони. Крім того, поки суд не скасував дозволи управління архітектури та містобудування, там зводили багатоповерхівку. І кошти на це забудовник витратив, тому враховуватимо ще й цей факт, - пояснив заступник міського голови Андрій Бондаренко. 

Чиновник зазначив, що наразі бачить кілька варіантів вирішення проблеми:

  • побудувати на тому місці церкву, як планували за першопочатковим архітектурним планом;
  • знести те, що вже побудували і відшкодувати кошти забудовнику;
  • запропонувати забудовникам продовжити будівництво без вирубки скверу;
  • через суд забрати ділянку у релігійної громади та виставити її на аукціон на загальних умовах.

З яким варіантом погодяться всі учасники цього скандального процесу, поки невідомо. За долею будівництва церкви Святого Великомученика Юрія Переможця на Гарнізонній 8/1 слідкуйте на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Молотай

    Слідкуйте
  • Игорь Пирог

    А чому релігійні громаді ділянку надають безкоштовно? Чогось я не розумію, або з тої церкви гроші мали йти певним чінушам у кишеню...
  • Олександр Симчишин

    Прогноз долі цієї ділянки. Буряни, купи сміття, бродячі пси
  • Олекса Шумейко

    Я так це зрозумів. Божі люди подали до ради заяву на будівництво церкви, знаючи, що церковникам землю під церкву виділяють безкоштовно.  Отримавши землю божі люди через звязки вирішили вирішити свої мирські потреби шляхом побудови житлового будинку і невеличкої каплички. Але щось пішло не так.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up