Військовий облік для жінок: роз'яснення для хмельничанок (ВІДЕО)

Військовий облік для жінок: роз'яснення для хмельничанок (ВІДЕО)
  • Це стосується лише жінок двох спеціальностей. 

  • Всі інші можуть йти до війська на добровільній основі. 

До 2022 року в українській армії було майже 25% жінок. Це один з найвищих показників у світі. Однак коли  у жовтні 2021-го ухвалили перелік спеціальностей для обов’язкового військового обліку – це багатьох неабияк схвилювало. Адже в переліку було понад 100 професій, навіть музикантки та маркетологині.

Він одразу ж викликав гостру критику. Це активно використовувала російська пропаганда, тому за півтора року виникло немало фейків на цю тему. 

У відповідь на цю критику міністерство скоротило перелік до 14 груп спеціальностей та 7 груп професій.

Відео дня

25 жовтня Рада остаточно ухвалила, хто підпадає під цей перелік. Для кого цей облік обов’язковий та наскільки це законно пояснюють в громадській організації Центр спільних дій.

Хто буде змушений ставати на військовий облік 

Як пояснюють в Центрі спільних дій, обов’язковий військовий облік стосується лише тих жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Це медсестри, лікарки, стоматологині, ветеринарки, фізіотерапевтки, фармацевтки тощо. За новим законом всі жінки цих професій, які придатні до служби за віком та станом здоров’я, мають обов’язково стати на військовий облік.

До переліку включені такі медичні спеціальності:

 Жінки ж, які мають інші спеціальності з переліку Міноборони, можуть стати на військовий облік за власним бажанням.

Що це змінює

У Центрі спільний дій зазначають, що це рішення кардинально нічого не змінило. Адже військовий облік в мирний час та призов у воєнний можливий для жінок ще з 1992 року, а в 1994 році уряд затвердив перелік спеціальностей, за якими жінок могли взяти на військовий облік. Цей перелік був незмінним аж 27 років. 

Закон про військовий облік жінок пояснює, які представниці прекрасної статті повинні стати на облік і в перспективі можуть бути призвані на службу. Скорочення обов’язкових для обліку спеціальностей знімає соціальну напругу, зменшує навантаження на центри комплектації і при цьому спрощує їхню роботу з мобілізації.

Чи хочуть цього жінки? Близько 50 тисяч жінок вже працюють у різних військових структурах. З них 38 тисяч служать на військових спеціальностях, а 5 тисяч перебувають на передовій. Сьогодні жінки нарівні з чоловіками виборюють перемогу України. А новий закон додає ясності суспільству і показує армії на кого ще можна розраховувати.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Шахлевич

    Коли ми закінчували навчання,всі медпрацівники обов'язково!!!ставали на військовий облік.

keyboard_arrow_up