Внаслідок атаки “шахедами” пошкоджено заповідник "Меджибіж"

Внаслідок атаки “шахедами” пошкоджено заповідник "Меджибіж"
Колаж vsim.ua
  • У заповіднику потрощило вікна та двері. 

  • На момент удару там було 300 студентів з усієї країни. 

В Меджибізькій та Деражнянській громадах 19 серпня вибуховими хвилями пошкоджено майже кожен житловий будинок. Повибивало вікна та двері, потрощило дахи. Місцеві кажуть, що чули потужні вибухи, а тоді бачили дим червоного кольору.

 Перший заступник голова ОВА Сергій Тюрін зазначив, що внаслідок російської атаки пошкоджено близько 500 приватних будинків. Нагадаємо, ми розповідали, що постраждали села  Головчинці, Голосків, Русанівці, Требухівці. А село Лисогірка — найближчий населений пункт громади від епіцентру подій і тому йому дісталось найбільше.

— Зазнали шкоди 2 школи, 3 будинки культури, лікарня, садочок, — додає голова громади Андрій Ковпак. 

Відео дня

В одній із шкіл не залишилось жодного вцілілого вікна. Також там розтрощена стеля, шкільні меблі, приладдя та дитячі іграшки. Щоб відремонтувати будівлю до початку навчального року потрібне чимале фінансування. 

Пошкоджень зазнав державний історико-культурний заповідник "Межибіж". Це пам’ятка XIV-XVI століття. Того дня, на момент атаки “шахедами” тут перебували понад 300 студентів. Вони приїхали з усіх куточків України, аби взяти участь у форумі. Усі встигли перейти в укриття.

- Приблизно о 3:20 19 серпня вибухова хвиля пошкодила вікна, були вибиті замки, повідчинялися двері... пошкоджень зазнав дах на найвищій Лицарській вежі висотою 37 метрів. Дах на вежі ще потрібно обстежувати, і це мають робити фахівці. Якщо будуть вітри та зливи, то листи на даху вежі можуть відриватися і створювати небезпеку для тих, хто поруч. Затікання води в приміщення теж становить небезпеку, - повідомив директор заповідника Олег Погорілець для Укрінформ. 

Експонати музею не постраждали. Але пошкоджено вікна та двері музею, покрівлю лицарської вежі фортеці. 

— Місцями повідривало скріплення листів. Тепер потрібно щоб висотники провели обстеження. Це вже затратно і це час. Ну а потім прийдеться ці листи міняти. Це треба робити вже за допомогою реставратора, — пояснює Погорілець. 

Тут і далі фото Укрінформ

За його словами, слід відремонтувати двері. Вони є історичними та зроблені фігурними, тож звичайний майстер їх не полагодить. 

- Думаю, що швидше за все, відновлення заповідника відбуватиметься в добрих традиціях нашої роботи з благодійними фондами, які швидко зможуть нам допомогти засклити вікна, відремонтувати двері та провести обстеження покрівлі Лицарської вежі, - додав директор заповідника.

Правоохоронці зафіксували всі злочини та відкривають кримінальне провадження, аби притягнути росію до відповідальності за порушення законів і звичаїв війни. 

Заповідник "Меджибіж": що відомо

Створено державний історико-культурний заповідник було 2001 року. На його території розташована одна з найбільш вражаючих споруд країни — Меджибізький замок.

Його побудували ще в XVI столітті, коли на території сучасної України правила Річ Посполита. Замок слугував форпостом оборони країни від нападу турецько-татарських загарбників.

На сьогодні на території фортеці розміщені експозиції історичного та етнографічного музеїв, а також Музей Голодомору.

Читайте також: Внаслідок російської атаки 19 серпня постраждало 500 будинків: як ліквідовують наслідки

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Инна Жилко

    Роками стояла та вежа,а орки і тут влізли зі своїм "освобождєнієм"
  • Любава Красненька

    Вилупки кацапські...,щоб їх не стало ні одного на планеті!!!!
  • Вадим Прокопивнюк

    Від двох дронів такі руйнування....???

    Валерій Світельський reply Вадим Прокопивнюк

    Вадим Прокопивнюк А може це супер дрони.

    Вадим Прокопивнюк reply Вадим Прокопивнюк

    Lyudmila Maximova зрозумів

    Lyudmila Maximova reply Вадим Прокопивнюк

    Вадим Прокопивнюк це не від дронів.
  • Олександр Лещук

    Я  так і думав, що лисогірка.
    Найулюблене місце на гриби.

keyboard_arrow_up