Велика, червона і дуже апетитна. Нещодавно на ринках та в супермаркетах з’явилася полуниця. Як розповідають самі продавці, ягода користується серед містян неабияким попитом. Щоправда, майже вся полуниця нині є тепличною. Винятком є деякі партії, так звані грунтові. Де й за скільки продають полуницю? І головне - чи безпечно її вже їсти?
Фахівці стверджують, що сама ягода містить безліч вітамінів. Саме тому її вважають “вітамінною бомбою”, Так, вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Про це повідомляє МОЗ України. У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Крім того, ягода містить вітамін К та фолієву кислоту. А також полуниця багата на ті елементи, яких часто-густо бракує в людському організмі. Йдеться про калій та магній.
Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію. Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати - йдеться на сайті МОЗ України.
Перш ніж її з’їсти, ягоди варто обов’язково вимити. Деякі науковці радять залити полуницю водою із содою у пропорції 10 грамів на 1 літр. Залишити все це на 10 хвилин й згодом відкинути через друшляк. Такий ритуал допоможе врятувати ягоди від збудників хвороб та зменшити кількість пестицидів.
Та перед будь-якою трапезою варто сходити на закупи. Тож за полуницею ми відправилися на кілька ринків й до супермаркету.
Щоб промоніторити вартість полуниці, ми відправилися на ринок, що на вулиці Хотовицького. Щоправда, знайти потрібну ягоду вдалося не швидко. Більшість продавців не затарилися полуницею через відсутність на ринку покупців. “Будуть покупці - буде полуниця”, - кажуть вони. Втім в одному з кіосків все ж вдалося знайти потрібну нам ягоду. Продавчиня саме набирала полуницю для покупця. “Скільки коштує полуниця”, - запитали ми. “150 гривень за кілограм”, - відповідають. Почувши це, покупець відмовився від свого замовлення. Тож так і залишив не придбану полуницю в руках продавчині.
Далі ми відправилися на центральний продовольчий ринок. У павільйоні з фруктами й овочами ягоду можна зустріти чи не на кожному прилавку. Вартість полуниці тут нижча, ніж на попередньому ринку. Так, знайти потрібний нам продукт можна за 100 гривень за кілограм. Самі продавці стверджують, що купують полуницю нині добре.
Наприклад, продавець Андрій каже, що полуниці в нього беруть і по 2, і по 3 кілограми. Розповідає, що купують великим партіями для ресторанів. Мовляв, ціна нікого не бентежить. Адже така вартість є нормальною для тепличної полуниці. “Херсонська дорожча, а закарпатська грунтова дешевша”, - каже чоловік.
Тим часом продавчиня Світлана каже, що у неї полуниці беруть не більш, як кілограм. Водночас жінка додає, що минулого року її вартість в цей період була нижчою.
Люди купують полуницю, вона зараз в тренді. Бо цитрусу ми вже наїлися, тож хочеться полуниці. Я продаю за 120 гривень за кілограм. Така вартість стоїть на полуницю, бо ягоди ще немає. Є тільки теплична. Коли її буде більше - відповідно вона стане дешевшою. На наступному тижні з’явиться грунтова і ціна впаде - розповідає Світлана.
Продають полуницю і в супермаркеті “Таврія В”. На ціннику написано: 119,90.
Не забувають перевіряти ягоди на вміст нітратів. На ринках роблять це щодня, розповідає завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага. Допоки випадків перевищення норми не було. Втім сама Ніна Бачмага запевняє, їсти все варто посезонно.
Вся продукція, яка потрапляє на ринок, тваринного і рослинного походження, піддається обов'язковій ветеринарно-санітарній експертизі. Полуницю перевіряємо на вміст нітратів. Все в межах норми - до 60 міліграмів на кілограм. Поступає вона з Херсонської області та Закарпаття. Поки вся ягода йде теплична. Їсти полуницю зараз можна, та не потрібно зловживати. Я рекомендую все їсти посезонно й тоді все буде добре. Якщо вже купуєте полуницю - краще з’їсти кілька штук, а не пів кілограма - каже Ніна Бачмага.
Як повідомляє МОЗ України, наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням різних засобів і добрив. Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоч і меншою мірою.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Мастер Автополив
Алексей Деревянко
Ніна Іванкова
Матущак Ольга