"Я без субсидії не зможу, замерзати буду": як хмельничани штурмують соцзахист

"Я без субсидії не зможу, замерзати буду": як  хмельничани штурмують соцзахист
  • Скоро стартує опалювальний сезон, але близько половини хмельничан можуть залишитися без субсидії.
  • Соцдопомогу відберуть у тих, хто працює неофіційно або нещодавно купив автомобіль чи квартиру.
  • Хмельничани вже оббивають пороги соцзахисту, щоб дізнатися, чи вийде у них субсидія. Журналісти vsim.ua поспілкувалися з тими, хто стояв у черзі до спеціалістів.

Наближається опалювальний сезон. Для багатьох хмельничан цьогоріч він обіцяє бути прохолодним. Причина в нових правилах нарахування субсидії, які діють з травня 2018 року. Залишитися без соцдопомоги вже цієї зими ризикує більша половина субсидіантів. Хмельничани вже активно штурмують соцзахист, адже бояться, що саме їм не призначать субсидію.

Поспішають оформити субсидію на зиму

Сьогодні зранку, 4 жовтня, журналісти vsim.ua завітали до громадської приймальні соцзахисту, що на Шевченка 99. З самого ранку в приміщенні зібралася чимала черга, о 9:00 ми нарахували 48 людей. Деякі прийшли подати документи на отримання соціальної допомоги вперше. Більшість - повторно. В основному - це люди пенсійного віку.

Відео дня

За місце біля столу, де розміщені зразки заповнених декларацій та заяви на субсидію - сперечаються. З першого разу заповнити бланк, навіть за зразком, вдається далеко не всім. Приймають хмельничан лише двоє консультантів. Саме вони відповідають на питання та пояснюють нові правила. Довідки про нарахування субсидії видають в кабінеті №6, там черги практично немає. Відвідувачі між собою обговорюють нововведення та скаржаться на поправки до законодавства.

“За новими правилами залишиться без субсидії”

Ірина Павлівська, 65 років

- Я сьогодні тут не зі своїми проблемами. Сама ходила повторно подавала документи також, але перерахування здійснили. У нас в будинку є жінка-інвалід  другої групи Алла Гуменюк, їй 47 років, але вона самостійно не може оформити документи, я взяла над нею шефство, просто шкода дуже. Вона залишилася сама. Раніше жила з прийомними батьками, але ті померли. Тепер допомогти їй нікому, соціальний працівник до неї не прикріплений, живе одна. Колись була одружена, але з чоловіком не спілкується, він уже років десять як живе в селі. А тепер за цими новими правилами вона геть без субсидії залишиться. Має двокімнатну квартиру від батьків, а на пенсію по інвалідності в 1200 гривень за тепло самостійно платити не зможе. І тут виходить ситуація, що без даних про чоловіка їй субсидію не дадуть. Нам пообіцяли соцпрацівники, дякувати їм, підняти це питання на комісії, тепер мені потрібно буде дозаповнити її декларацію і принести ще раз, але вже без неї прийду, бо для неї це важко.

“Загубили мої документи, то вже третій раз приходжу”

Валентина Рабушей, 69 років

- Зі мною раніше проживали діти, але придбали свою квартиру і виписалися. Дочка принесла в соцзахист про це документ, але мені не зробили перерахунок. Вияснилося, що десь загубилися мої документи, це вже третій раз приходжу. Вчора ледве знайшли, прийшла повторно все оформляти. Я здала три місяціі тому всі документи і з довідкою про те, що дочка виписалася, а вчора мені кажуть, що мене в комп’ютері немає. Де вони ділися - не знаю, неуважність та й і все. Позвонили вчора, що знайшли, а то й архів підняли і не має нічого. Сьогодні знов позвонили, що повторно заповнити треба, але вже без справки - вона в них є.

“Син за кордон виїхав, а я без субсидії”

Марія Пащинська, 70 років

- У мене син з невісткою вже два роки як за кордон виїхали, а прописані. З цими новими правилами, мені субсидію давати не хочуть. А як жити не знаю, пенсія 1600 гривень, я без субсидії не зможу, замерзати буду та й усе. Призначили комісію, але я вже не вірю, що щось вийде. Я з тією невісткою ще коли вони тут жили на ножах була, а тепер через їхні доходи не матиму субсидії. Син ніяк не допомагає, то чого мені немає субсидії не знаю.

“Внук на фронті, довідку потрібно було донести”

Василь Савлюк, 78 років

- Я всі нові правила вже вивчив. Знаю, що не матимуть ті, в кого машина молодша п’яти років, в кого хата більша 120 квадратних метрів, якщо працюючі за кордоном є, чи прописані, а не працюють. В мене особливих проблем з переоформленням не має, автоматично не перерахували, бо внук на фронті, довідку про це потрібно було донести. Я прийшов, заповнив все по-новому, дівчина-соцпрацівниця допомогла, перевірила, чи нічого лишнього не написав і взяла на рішення. Це пройде тут, а тоді ще на Інститутську на генеральну комісію і там вже скажуть чи буде, чи ні.

Квартира велика, а утримувати нічим

Віктор Годовний, 72 роки

- Я колись інженером працював, маю п’ятикімнатну квартиру, але вона 86 квадратних метрів, але субсидію не дають не через те. В мене дочка проживає в квартирі, вона мати одиначка, має трьох дітей, дві студентки навчаються. Вона отримує соціальну допомогу як мати одиначка три тисячі, якщо піде на роботу цих грошей не буде. Зараз без субсидії через те, що вона не працює. Рахунки за комуналку 6,5 тисяч, а ми разом з нею отримуємо 8 тисяч гривень. То за що тоді жити, а ліки які дорогі, і внучок одягати і вчити.

Пенсія велика - субсидія “не положена”

Раїса Озернова, 77 років

- У мене зараз пенсія 3300. Мені говорять, що пенсія велика, тому субсидія не положена, але ж я її заробила. Був приписаний син, але ж він одружився і дали справку, що він у мене не проживає більше. Тепер сказали, що дадуть, але пояснили не правильно, то довелося ще сюди іти. Мені сказали, що призначать з листопада, а опалювальний сезон із жовтня, то я й подумала, що за жовтень платити буду, а сьогодні вже пояснили, що нарахують із листопада, але буде і за жовтень. То я тепер заспокоїлася, але ж можна було то відразу так і пояснити, щоб я не ходила сюди повторно.

Субсидіантів скоротять вдвічі

У минулому році субсидію у Хмельницькому отримували 47,5 тисяч сімей. За прогнозами соцпрацівників, вже у цьому опалювальному сезоні на допомогу від держави зможуть розраховувати лише 23,5 тисячі хмельничан, що в половину менше минулорічних показників. Крім того, за повторним перерахунком мають звернутися усі, крім одиноких пенсіонерів. 

Щоправда, у соцзахисті пояснюють, що нагальної потреби в терміновій подачі документів немає, всі нарахування здійснюватимуться з 1 листопада. Приймати документи на субсидію будуть до 30 листопада включно. Тому ще є майже два місяці, що подати заяву та декларацію. Аби уникнути великих черг, документи радять надсилати поштою. 

- В неопалювальний період у нас отримувало допомогу 11200 хмельничан, їм перерахування субсидії здійснюватиметься автоматично. Всі інші мають заповнити лише заяву та декларацію, жодних довідок про доходи не потрібно. Працівники соцзахисту подають запит у відповідну структуру, чи то пенсійний фонд, чи то податкова, і отримують дані від них. Ми дуже просимо мешканців Хмельницького надсилати заяву та декларацію поштою, це дуже економить їм час і не буде потреби відстояти довжелезну чергу в приймальні, - розповідає заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Євгенія Мельничук.

Журналістам vsim.ua розповіли, що основних причин через, які хмельничани залишаються без субсидій, є декілька. В основному, це:

  • перебування родичів із домогосподарства за кордоном;

  • непрацюючі, але зареєстровані в помешканні особи;

  • житлова площа, яка перевищує 120 квадратних метрів.

- Ми підготували пропозиції до розгляду Кабінету міністрів, які стосуються осіб, перебуваючих за кордоном. Ми очікуємо певних змін, так як це питання необхідно допрацювати. Трапляються випадки, коли до нас звертаються пенсіонери, діти яких давно проживають за кордоном, жодної допомоги від них не отримують, але ті залишаються прописані на їх житловій площі. Люди втрачають через це субсидію, а самостійно сплачувати комунальні послуги не можуть. Тут часто питання піднімаються на розгляд спеціальної комісії, але поки що ми, на жаль, не можемо нічим допомогти. Тому потрібно врегулювати всі ось такі нюанси, сподіваємося на позитивне рішення, - пояснює Євгенія Мельничук. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • i ivanov

    Стрибаймо бо ми того варті !  Героям та геройшам Слава!  Нарешті всі живемо щасливо і заможнньо!  Кохаймося !  Стрибаймо, стрибуни !!!  Співаймо!  Гарцуймо бо ми того варті !
  • IGOR

    "У мене син з невісткою вже два роки як за кордон виїхали, а прописані, мені субсидію давати не хочуть. А як жити не знаю, без субсидії не зможу"...
    Ну то пусть выписываются, в чём проблема? Нечего бидкатся, сидя жопой на 2 стульях... Они наскакали в кастрюлях эту власть, потом успешно съ*****сь за кордон, и хотят, чтобы те, кто остался на з/п 5-6 тысяч за них коммуналку платили... Вообще люди охренели. Возвращайтесь додому и поднимайте свою страну, "патриоты" хреновы...
  • Мастер Автополив

    Один вопрос? Почему этим всем людям не нужна была субсидия например в 2012 году или 2013? Какие причинно-следственные связи привели к такой ситуации? П где Арсений Яценюк с газом собственной добычи по 70$ ?

    анонім reply Мастер Автополив

    Войны не было и Янукович  бегал за кредитами к Путину, чтоб подержать ситуацию до своих выборов.

    Tornike Qebadze reply Мастер Автополив

    Они не ответят, потому что не хватит мужества и честности назвать себя майдаунами, легче кричать о " гидности", революции и т. д. К тому же, те недоделки в балаклавах уже свою власть не уступят, хаос в стране развязал им руки, на них теперь нет закона, сейчас ведь вся мерзость в стране подается под соусом " Слава украине" и тогда для умалишенного на еления какашка под ним превращается в рафаэлло.

    анонім reply Tornike Qebadze

    Не гундось бред. Отморозки в теперишней  российской власти еще хуже. Убивают тысячами, чтоб удержаться у власти и подняли пенсионный возраст, когда бабло за нефть льется рекой. И этих на месте легче согнать. Только где найти нормальных керовников. Все никак не получается.

    Мастер Автополив reply анонім

    Ты чего на Россию зеркалишь так убого, мы туту живем. В чем он Tornike Qebadzeне прав?
  • Сіма

    ".....-Зі мною раніше проживали діти, але придбали свою квартиру і виписалися. Дочка принесла в соцзахист про це документ, але мені не зробили перерахунок...." Виходить, що такі бідні, що аж на квартиру назбирали. З такими "патріотами" Україні важко буде вижити

    анонім reply Сіма

    В дітей своє життя, житло і сім'я. Або давайте зробимо як Китаї і відмінимо пенсії, щоб діти годували.

    Сіма reply анонім

    Ну вони до того як купити окреме житло жили разом, а потім виписались коли купили. То збирати на житло було як, а платити повинні за них платники податків? Дуже хитро. Поки одні тонуть (переважно одинокі пенсіонери), інші на яхті пливуть

    Vitaliy reply Сіма

    Сіма, я не розумію  - ти дурний чи розумний? Квартиру можна купити і в кредит, виплачуючи його 20 років. Не знаючи ситуації в цілому і всіх фактів не варто робити передвчасних висновків. І не суди всіх по собі - люди різні, а ти не взірець.

    Сіма reply Vitaliy

    Потрібно бути повним дурнем, щоб  отримувати субсидію (що свідчить про мізерні доходи) і брати при цьому кредит на купівлю житла або потрібно бути дуже хитрим і нахабним, щоб маючи дохід, який дозволяє купити (одразу або у кредит) житло і перекласти обов'язок (80%) сплати за житло на інших, які не можуть купити  навіть нормальної їжі, одягу. Відповідь на твоє питання: у порівнянні із тобою я очевидно розумний

    Vitaliy reply Сіма

    ні Сіма, ти дурень. Держава виплачує мізерну пенсію батькам - хіба вони в цьому винні, що працювали все життя і сплачували податки в повному обсязі? Чи ти хочеш сказати що ціни на комунальні послуги, газ, світло і т.д  адекватні згідно зп і пенсій простих людей? Ти або провладний бот, або тупий.

    Vitaliy reply Vitaliy

    І ти не думав що кваратира в якій вони всі разом проживали може бути однокімнатна? чи якщо навідь двохкімнатна - ці умови не є комфортними для проживання 2-х сімей.

    Сіма reply Vitaliy

    Для жирафа. Маю на увазі, що коли разом проживали, то також отримували субсидію, хоча при цьому діти назбирали на житло, які проживали також у тій квартирі. Після того як вони переїхали, то звісно що ця жінка швидше за все має право на субсидію.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up