Як безпечно користуватися генераторами та не отруїтися чадним газом: поради фахівців

Як безпечно користуватися генераторами та не отруїтися чадним газом: поради фахівців

Медики та надзвичайники опублікували рекомендації як безпечно використовувати генератори, як визначити чи не отруїлися ви чадним газом та що робити якщо відчули ознаки отруєння. 

Через терористичні обстріли росіян по українській енергетиці по всій країні ось вже півтора місяці вимикають світло. Тож багато мешканців завчасно почали готуватися до зими: обладнали будинки генераторами, пічками і іншими нагрівальними приладами

Та надзвичайники застерігають, купуючи таке обладнання, люди мають розуміти і ризики його використання. Адже під час користування генераторами може виділитися чадний газ. 

Довідка:
Оксид вуглецю — це токсичний газ. Він утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Його називають чадним газом. Він немає кольору, запаху або смаку, однак може бути смертельно небезпечним для людини. 

— Чадний газ неможливо побачити чи відчути на запах. Без спеціального обладнання не визначити його концентрацію в приміщенні. Проте зараз є побутові й доступні прилади, які можуть інформувати вас про небезпеку, — йдеться в повідомленні ДСНС. 

Відео дня

Чадний газ впливає на організм людини смертельно. Потрапляючи в організм він з’єднується з гемоглобіном. Отож, кров втрачає здатність переносити кисень до тканин, а сам організм втрачає життєздатність.

Тому слід користуватися побутовими приладами безпечно. Які прилади можуть виділяти чадний газ дивіться на інфографіці:

Як безпечно користуватися генератором

В зв’язку з поширеним використанням генераторів останнім часом у МОЗ попередили як можна уникнути небезпеки для життя та правильно користуватися цими приладами:

Прості правила можуть запобігти справжній трагедії. Для того, аби убезпечити своє життя і захистити родину необхідно використовувати генератори з розумом. 

Симптоми ураження чадним газом

До слова, від об’єму та концентрації чадного газу в повітрі залежить ступінь отруєння людини та симптоматика:

Якщо ж ви помітили в себе симптоми ураження слід негайно вимкнути усі прилади, крім електричних. Наступним кроком буде відкрити вікна та провітряти приміщення. А потім слід викликати аварійну газову службу за номером “104”. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up