Як хмельничанам не замерзнути і уникнути обмороження

Як хмельничанам не замерзнути і уникнути обмороження

Синоптики прогнозують морози і суттєве зниження температури. Тісні капці, мокрий одяг і алкоголь можуть вам нашкодити. Що радять робити лікарі, аби уникнути обмороження і перехолодження. 

Кажуть, що особливо небезпечним для організму є поєднання високої вологості і холодного вітру. Від такої погоди швидко може настати обмороження, навіть якщо за вікном 0°С. До того всього, злий жарт можуть зіграти мокрі або ж тісні одяг та взуття. Також має значення перевтома, виснаження, голодування і алкогольне сп’яніння. 
Найчастіше замерзають пальці рук і ніг, вуха, ніс і щоки. 
Що ж радять лікарі:
Категорично забороняється грітись спиртним. Відчуття тепла від нього оманливе і триває недовго.

Є класифікація обморожень: І і II ступінь – це поверхневі, III та IV – глибокі.

  • І ступінь - нетривала дія холоду, порушення кровообігу. Колір шкіри синявий, інколи уражені ді­лянки набувають мармурового за­барвлення. 
  • II ступінь - утво­рюються пухирі, наповнені прозо­рою рідиною. Шкіра навколо них бліда, після зігрівання – рожева із синявим відтінком. Пухирі мо­жуть утворюватися на другий або третій день після обмороження.
  • III ступінь відмороження харак­теризується розвитком змертвіння шкі­ри та підшкірної основи. Шкіра набуває багряно-си­нявого забарвлення, рано виника­ють пухирі, наповнені кров’янистою рідиною, больова чутливість від­сутня, тактильна також. Через кіль­ка днів з’являється сухе або воло­ге змертвіння тканин.
  • Під час IV ступеня відморожен­ня настає змертвіння і глибоких тканин. Шкіра синявого кольору, інколи з мармуро­вим відтінком, розвивається набряк м’яких тканин. Поступово починається суха або во­лога гангрена.

Що потрібно робити:

Відео дня

Не слід розти­рати відморожених частин тіла снігом, оскільки дрібні крижинки можуть подряпати шкіру, що призводить до інфіку­вання ран.

При відмороженні кінцівок, слід перевести людину у тепле приміщення, дати граячий чай. Взуття та одяг потрібно зняти. Якщо є можливість, уражені ділянки опустити у ванну з температурою 17-18°С. Далі потрібен масаж - починаючи від пальців. За повного відігрівання шкіра стає яскраво-рожевою, з’являється біль. Від­морожену ділянку обережно витерти, протерти етиловим спиртом, накла­сти суху пов’язку, бажано стерильну.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up