Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан

Як хмельничанам поводитися у поминальні дні: відповідає військовий капелан
Фото ілюстративне
  • У поминальні дні після Великодня заведено відвідувати могили померлих.
  • Як правильно поводитися на кладовищі та що слід знати про Проводи?
  • Запитали військового капелана Даниїла Тарнавського.

Щороку християни східного обряду відзначають Радоницю. У народі цей день також називають Проводи. Тоді заведено поминати померлих родичів та близьких.

Цьогоріч Великдень святкуватимуть у неділю, 5 травня. За календарем, Радониця – у вівторок, 7 травня. Однак чимало людей звикли збиратися на кладовищі через тиждень після Великодня. Яких правил слід дотримуватися на цвинтарі та що треба знати про поминальні дні? Про все це розповів військовий капелан з Хмельницького Даниїл Тарнавський. 

«Не треба залишати цигарки, бо їх любив покійний»

Даниїл Тарнавський розповідає, у поминальні дні люди мають згадати та вшанувати рідних і близьких, які відійшли у вічність. Саме це є основним приводом відвідати могилу. Та при цьому не варто забувати про правила поведінки на кладовищах. Адже деякі речі, які роблять на цвинтарях, з погляду релігії, є неприпустимими.

Відео дня

Перед поминальними днями Даниїл Тарнавський радить навідатися на кладовище задля прибирання могили. У Провідну неділю не потрібно нести на цвинтар штучні квіти. Адже виявом любові є саме живі квіти. Також не варто розпивати алкогольні напої чи виливати їх на могилу, – додає капелан. 

Не слід на кладовищі вживати їжу та залишати її на могилі. Паски та яйця, які зазвичай несуть люди, принести можна. Проте згодом їх варто прибрати. На могилі краще поставити лампаду чи свічку, – радить Даниїл Тарнавський.

«Віра без діл мертва»

Традиція вшановувати померлих у певні дні – це одна з релігійних практик, якої слід дотримуватися. Даниїл Тарнавський говорить, що церква заповідує людям молитися у певні дні. 

Проте згадувати про тих, хто відійшов у вічність варто й в інші дні. Зокрема, це стосується загиблих військовослужбовців. Військовий капелан розповідає – шану померлим потрібно віддавати й тоді, як відзначаємо День Героїв, День українського добровольця та інші. 

Крім того, Даниїл Тарнавський говорить про речі, які потрібні для душі померлого. За його словами, це не лише молитва. 

Нагадаємо: на Хмельниччині від початку війни з УПЦ МП вийшли майже 300 релігійних громад.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up