Як ловити рибу, щоб не попасти на штраф

Як ловити рибу, щоб не попасти на штраф
  • Сезон риболовлі в розпалі. На водойми Хмельниччини виходять сотні людей.
  • Ловити рибу можна не всюди й не все. Законом передбачені правила, за порушення яких штрафують.
  • Найбільше покарання – 3400 гривень. Можлива і кримінальна відповідальність.

З квітня по червень любителі риболовлі чекали на час, коли закінчиться нерест. Тепер вони можуть вільно виходити на річки чи ставки й годинами чатувати на улов. Але робити це можна не всюди. Та й кількість спорядження і добова норма риби чи раків на день теж обмежена. На порушників цих правил чекають штрафи від 34 до 3400 гривень. То ж як рибалити, аби не перейти межу, дозволену законом? Про це vsim.ua розповіли в Хмельницькрибоохороні.

 - Любительський або спортивний лов риби в Україні є безкоштовним і не потребує спеціальних дозволів. Він дозволений на водоймах загального користування. Заборонений він в межах природно-заповідного фонду, риборозплідних господарствах і водоймах спеціального призначення. Про це мають попереджувати відповідні знаки, - зазначають спеціалісти Хмельницькрибоохорони.

Порядок здійснення любительського і спортивного рибальства в Україні діє з 1998 року. Ним:

Відео дня

дозволяється:

  • людина має право безкоштовно ловити рибу вудочкою не більше ніж на 5 крючків;
  • любительська ловля риби здійснюється безкоштовно та не потребує будь-яких дозволів;
  • рибалка має право зловити не більше 3-х кілограм риби;
  • на орендованих водних об’єктах орендарі можуть встановлювати власні обмеження. Для цього вони мають представити необхідні документи й дозволи.
  • дітям до 16 років самостійний лов риби дозволяється тільки з берега;
  • для підводного полювання потрібне відповідне посвідчення. Заборонено використовувати акваланги й інші автономні дихальні прилади.

забороняється:

  • лов риби із застосуванням вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих знарядь, вогнепальної та пневматичної зброї (за винятком гарпунних рушниць для підводного полювання), промислових та інших знарядь, виготовлених із сіткоснастевих чи інших матеріалів усіх видів і найменувань, а також способом багріння, спорудження гаток, запруд та спускання води з рибогосподарських водойм.
  • перебувати на водоймі або поблизу неї з вибуховими та отруйними речовинами
  • вивезення (винесення) риби, раків та інших водних живих ресурсів у кількості, що перевищує добову норму лову, або заборонених до лову правилами рибальства.

Добова норма вилову риби, раків (дозволений улов однієї особи за одну добу перебування на водоймі):

  • риба - 3 кг;
  • раки – 30 шт.

Штрафи:

  • за грубе порушення правил рибальства передбачена - штраф від 340 грн. до 680 грн. з можливою конфіскацією улову і знаряддя
  • браконьєр із сітками, який завдав істотної шкоди довкіллю, карається штрафом від 1700 грн. до 3400 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знаряддя і улову.
  • продаж улову без сертифікату якості карається штрафом від 510 грн. до 1700 грн. з можливою конфіскацією риби.
  • виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь лову карається штрафом від 153 грн. до 357 грн. з конфіскацією знаряддя.
  •  миття у рибогосподарських водоймах або в їх прибережних смугах транспортних засобів (за вчинене забруднення довкілля буде штраф від 34 грн. до 170 грн.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sultan Muhibbi

    Ну так потрібно бути обережним і не попадатись на штрафи. Не брати заборонених пристроїв, себто бракон'єрських і дотримуватись діючого законодавства. Ну й щоб рибалка була в задоволення, то непогано купляти пристрої в перевірених магазинах, як наприклад магазин Рибалка https://www.mirrybolova.com.ua/ там й ціни непогані і вибір широкий

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» в Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up