Як працює інтернет від Ілона Маска у Хмельницькому: ми перевірили (ВІДЕО)

Як працює інтернет від Ілона Маска у Хмельницькому: ми перевірили (ВІДЕО)
  • Хмельниччина отримала вже другу партію терміналів супутникового зв’язку Starlink.
  • Інтернетом від Ілона Маска забезпечили Хмельницький національний університет. 
  • Журналісти vsim.ua перевірили, як все працює.
  • Дивіться відеорепортаж.

Глобальна супутникова система компанії SpaceX, що належить Ілону Маску - вже в Хмельницькому. Першу партію в область доставили наприкінці березня. Тоді начальник ОВА Сергій Гамалій повідомляв, що першочергово термінали отримають силовики, військові та інші працівники критичної інфраструктури. Все це - задля стабільного інтернет-зв’язку під час війни.

Цього тижня на Хмельниччину надійшла друга партія інтернету від Ілона Маска. Її отримав Хмельницький національний університет, що на Інститутській. Передали все за сприяння Міністерства освіти та науки України. Загальна вартість обладнання складає майже 44 тисячі гривень. Для хмельницького університету все надійшло вже з оплаченою щомісячною абонплатою. Тож студенти та викладачі “вишу” зможуть користуватися супутниковим зв’язком безоплатно. 

Нет описания.

Відео дня

Інтернет від Ілона Маска передбачає собою два компоненти, що тепер знаходяться на території університету. Один із них - розмістили на даху. А саме - станцію, що тримає зв’язок із супутниками. Вона має завжди перебувати на відкритому просторі й “бачити” небо. Час від часу обладнання самостійно повертається в різні сторони. Таким чином воно слідкує за рухомими супутниками. Вони перебувають приблизно у 550 кілометрах над поверхнею Землі. На вигляд це пласкі панелі із чотирма антенами, сонячними батареями, датчиком орієнтування за зірками, а також із двигунами, що працюють на криптоні. За допомогою них супутник може маневрувати та обирати іншу орбіту. 

Начальник Центру цифрових технологій ХНУ Юрій Кльоц розповідає: станція, що на даху ХНУ, захищена від морозу. Вона має підігрів, тож взимку не буде покриватися льодом. Крім того, обладнання добре захищене від ймовірних крадіїв. Воно перебуває на даху під замком і серед камер відеоспостереження. 

Інший компонент Starlink тримають в кабінеті. На вигляд - це звичайна біла платформа, а на справі - точка Wi-Fi. Юрій Кльоц пояснює - два компоненти з’єднані між собою кабелем й таким чином передається сигнал.

Нет описания.

- Зазвичай для стандартного використання достатньо комплекту поставки. Тобто цих двох пристроїв, один з яких в нас на даху, а інший -  в кабінеті. Базове стартове налаштування займає декілька хвилин. Треба з’єднати роз’єми, виставити станцію на відкритий простір і налаштувати точку доступу. Вже в межах п’яти хвилин ви будете мати доступ до інтернету. У нас вже чоловік 10 - 15 одночасно підключалися. Які є обмеження - ще не тестували. Проте я думаю, що вони стандартні. Якщо це Wi-Fi  - то приблизно 40-50 осіб зможуть одночасно підключатися. Наразі ми працюємо над тим, щоб перевести інтернет в кабельну нашу мережу, - розповідає Юрій Кльоц.

Швидкість інтернету від Ілона Маска - до 1 Гбіт/с для кожного абонента. До прикладу, швидкість у провайдерів складає орієнтовно від 35 до 100 Мбіт/с, що є значно повільнішим за Starlink. 

У ХНУ розповідають: інтернет потрібен для забезпечення навчального процесу. Адже освітяни сподіваються, що вже із 1 вересня студенти повернуться до очного навчання. 

Детальніше як працює супутниковий зв’язок та як до нього підключитися - дивіться у відео. 

Проєкт Starlink почали розробляти ще в 2015 році. Першу групу із 60 супутників запустили у 2019. Зараз на орбіті вже майже дві тисячі супутників, а до 2027 року компанія планує запустити до космосу загалом 42 тисячі. Передбачається, що тоді платформа покриє майже всю планету інтернетом. 

Нагадаємо, що  Ілон Маск надав Україні термінали під час війни. Це закликав зробити міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Читайте також: Гамалій заявляв, що гуманітарка на Хмельниччині обліковується. Перевірили, як насправді (ІНФОГРАФІКА)

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up