Гамалій заявляв, що гуманітарка на Хмельниччині обліковується. Перевірили, як насправді (ІНФОГРАФІКА)

Гамалій заявляв, що гуманітарка на Хмельниччині обліковується. Перевірили, як насправді (ІНФОГРАФІКА)
  • Від різних країн надійшло понад 411 тонн вантажів.

  • Голова ОВА Сергій Гамалій заявляв, що вся гуманітарка обліковується.

  • У відповіді на наш запит адміністрація надала лише часткові дані.

Протягом останніх чотирьох місяців Україна, зокрема й Хмельницька область, отримувала значну кількість гуманітарної допомоги з інших країн. Асортимент при цьому був значний — від їжі та ліків до автобусів. Найбільше допомоги надходило відразу після 24 лютого, тобто після початку російського вторгнення.

Хмельниччина, як і частина інших регіонів, була своєрідною транзитною областю для гуманітарної допомоги. Вантажі надходили сюди та розподілялися — частина залишалася, частину відправляли у східніші регіони залежно від потреб.

У березні в соцмережах з’явилися повідомлення про продаж гуманітарної допомоги, яка надходить в область. Голова Хмельницької обласної військової адміністрації назвав це фейком та сказав, що всі вантажі обліковуються.

Відео дня

— Хочу вас всіх запевнити, вся гуманітарна допомога, весь гуманітарний вантаж, який приходить на військову адміністрацію, обліковується. Обліковується актами приймання-передачі й потім відвозиться по інших регіонах. Це повністю контрольовано, — розповів Сергій Гамалій.

Журналіст vsim.ua поцікавився детальною інформацією щодо гуманітарної допомоги, відправивши запит до Хмельницької обласної військової адміністрації.

У відповіді повідомили, що отриманням та розподілом вантажів займається гуманітарний хаб, який створений гуманітарним штабом при військовій адміністрації. Також чиновники описали процес отримання та розподілу допомоги:

За чотири місяці гуманітарну допомогу отримували із дев’яти країн:

Загальний обсяг допомоги склав понад 411 тонн. Все це розподілили між територіальними громадами, ЗСУ, військовими формуваннями, громадськими та волонтерськими організаціями.

Зазначимо, що у запиті журналіста vsim.ua також було прохання надати інформацію щодо того, скільки саме допомоги надійшло від кожної країни окремо та скільки саме допомоги було відправлено у кожен регіон України.

Такі дані у військовій адміністрації не надали, пояснивши, що такого обліку не ведуть, адже в умовах воєнного стану цього можна не робити. Більше про отриману гуманітарну допомогу дізнавайтеся з інфографіки.

 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up