Свято Маковія відзначають сьогодні, 14 серпня. Окрім традиційного походу до церкви, прийнято готувати страви із вмістом маку.
Мереживний пиріг з маком буде справжньою прикрасою столу будь-якої господині.
Для його приготування потрібно:
Для тіста
Молоко - 1,5 стакана
Пшенична мука - 1 кілограм
Сухі дріжджі - 11 грамів
Курячі яйця - 6 штук
Маргарин (або вершкове масло) - 250 грамів
Цукор - 1,5 стакана
Ванільний цукор - за смаком
Сіль - 1 чайна ложка
Родзинки - 200 грамів
Цедра лимону - 1 чайна ложка
Для начинки
Мак - 300 грам
Волоські горіхи - 2 стакани
Куряче яйце - 1 штука
Цукор - 1 стакан
Лимон - 1 штука
Покрокова інструкція:
Молоко розігріти до кімнатної температури. Додати до нього дріжджі - ретельно перемішати.
До суміші додати половину просіяної муки (замісити тісто, залишити на 30 хвилин у теплому місці).
Мак залили кип’ятком. Він має настоятися протягом 10-15 хвилин, родзинкам достатньо 1-2 хвилин.
Коли тісто вдвічі збільшиться, додати до нього перетерті з цукром яйця, дрібку солі, ванільний цукор та цедру лимона. Поступово влити розтоплений маргарин (чи вершкове масло).
Все добре вимішати, додати іншу половину муки та родзинки і перемістити тісто у тепле місце, поки воно не стане удвічі більшим.
Начинка: подрібнити у м’ясорубці горіхи та мак з додаванням соку 1 лимона, яйця та цукру - все це добре перемішати.
Розкачати готове тісто, товщина якого буде не більше 0,5 см - викласти на нього макову начинку, після чого звернути у рулет, відрізавши кінці. Сформувати з нього кільце.
Форму змастити рослинною олією. Ножицями надрізати у заготовці невеликі кільця, почергово розвертаючи їх у протилежні сторони.
Змастити пиріг збитим жовтком та випікати 35-40 хвилин при температурі 220 градусів.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.