Недодекомунізація. Де в Хмельницькому ще залишилася пам'ять про срср

Недодекомунізація. Де в Хмельницькому ще залишилася пам'ять про срср
  • У Хмельницькому досі є вулиці з “радянськими” та “російськими” назвами.

  • Залишилося й кілька пам'ятників часів срср.

  • На деяких - символіка комуністичної імперії.

  • Чи планує міська рада щось із ними робити?

З початком повномасштабного вторгнення в Україні розпочалася чергова хвиля декомунізації та перша хвиля дерусифікації. У містах масово перейменовують вулиці та демонтують пам'ятники, пов'язані з радянською та російською пропагандою. У Хмельницькому такі ще теж залишилися. Що з цим планує робити міська влада?

Що буде з вулицями?

Про зміну назв деяких вулиць у Хмельницькому заговорили з 14 квітня. Тоді на брифінгу міський голова розповів про плани перейменувати вулицю Гагаріна, на якій розташована Хмельницька міська рада, на вулицю Героїв Маріуполя. Також висунули ідею перейменувати вулицю Пушкіна, що пролягає вздовж залізниці від Кам'янецької до Івана Франка. Новою назвою, припускає міський голова, може бути “Чорнобаївська”.

Крім них у Хмельницькому залишилося близько двох десятків вулиць, пов'язаних з державою, якої вже не існує (срср) та державою, яка сама себе заганяє у могилу (рф). Серед них:

Відео дня

Крім Пушкіна, прізвища російських письменників носять ще декілька хмельницьких вулиць. Серед них:

  • вулиця Толстого, одного з найвідоміших російських письменників.

Також на перейменування чекають вулиці Майборського та Мельникова. Однак з цим доведеться трохи зачекати, бо для першої є декілька варіантів нової назви, а другу спочатку потрібно добудувати.

А як же пам’ятники?

Цьогоріч українські міста вкотре розпочали боротьбу із залишками радянської символіки. Переважно це монументи, що прославляють радянську армію. Зокрема, у Стрию на Львівщині знесли пам'ятник радянським солдатам. Демонтували обеліск й у центрі Мукачева. Могили, що розташовані біля нього, обіцяли перепоховати на кладовищі.

У Дрогобичі згідно з рішенням міської ради про повну дерусифікацію громади демонтували радянський “Вічний вогонь”. Два пам'ятники знесли у Чернівцях. У Львові радянський монумент слави прибрали ще минулого року. Те ж саме планують зробити у Рівному.

Демонтаж радянського пам'ятника у Чернівцях. Фото: Чернівецька міська рада у Facebook

У Хмельницькому ще стоять пам'ятники з радянського минулого. Деякі є братськими могилами, проте на них залишилися елементи комуністичної пропаганди.

До прикладу, на військовому кладовищі біля обласної лікарні меморіал досі “прикрашений” радянською зіркою з серпом та молотом. Під нею зазначені роки війни - 1941-1945, хоч тепер кожному школяреві відомо, що Друга Світова війна розпочалася в 1939 році.

На плиті меморіалу “Вогонь пам'яті”, що розташований неподалік скверу імені Івана Франка, є напис російською мовою: “Люди! Покуда сердца стучатся - помните, какой ценой завоевано счастье”. Так само російською вказані імена та прізвища загиблих, які там поховані. До речі, місце, де встановлений меморіальний комплекс, у народі та численних туристичних сайтах досі називають Піонерським сквером.

На перетині вулиць Кам'янецької та Сковороди встановлений танк Т-34, одна з найпопулярніших радянських бронемашин часів Другої Світової війни. Раніше на його башті була червона п'ятикутна зірка, та її вже зафарбували.

Демонтовувати танк не будуть. Про це на тому ж брифінгу розповів міський голова.

Меморіал вічної слави у дендропарку “Поділля”

Меморіал вічної слави біля дендропарку “Поділля” є чи не найбільшим пам'ятником радянській армії у Хмельницькому. Його встановили у 1983 році.

Комплекс складається з трьох солдатів та партизана, виконаних у бронзі, й тридцятиметрового обеліска з титану. Попереду монументу - чаша вічного вогню, обабіч - стели з викарбуваною хронікою війни на території області та переліком військових частин, які брали в ній участь. Зокрема, увічнені прізвища радянських генералів Жукова, Ватутіна, Крайнюкова, Боголюбова та інших.

Донедавна на одній зі стел був напис “Немеркнущей памятью, вечным символом славы живет в наших сердцах великий подвиг советского народа”. Напис уже демонтували, місце, де він був, обклали новою плиткою, тож тепер одна з семи стел порожня.

 

Фото: mista.ua
Квітень 2022 року. Фото:автора

З питанням про долю вищезгаданих об'єктів ми звернулися до секретаря міської ради Віталія Діденка. Поки коментарів від нього не отримали. Опублікуємо, коли чиновник їх надасть.

Хмельничани, як ви ставитесь до демонтажу радянської спадщини? Поділіться своєю думкою в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (108)
  • Читач04

    Не понимаю, какое отношение к нынешней ситуации и политики с Россией имеют великие, заслуженные поэты и писатели прошлых лет, создатели мировых шедевров, гениальных произведений, известных и признанных во всем мире. Разве они имеют что-то общее к путинской режиму сегодня или поддерживали рашистов.

    Олекса Шумейко reply Читач04

    Пушкин, Бродский и Достоевский — русские шовинисты! гугл вам в поміч.

    Читач12 reply Читач04

    Чергова мулька, яку втирають обрусілим ватоголовим.

    Ніякої цінності в т.з. руській культурі немає.

    У цивілізованому світі і Європі зокрема, ніхто не читає єсєніна, пушкіна чи лєрмонтова, їх для світового читача просто не існує. Про руську літературу, її письмеників/поєтів знають лише вузькі кола літературознавців.

    Середньостатистичний європеєць щось колись чув про толстого, бо той написав найдовший роман, та достоєвського, бо той нібито намагався описати "загадкову" руську душу. Всі інші руські поети та письменники це копіпастери Байрона, Рільке,    Сервантеса, Шекспіра і т.п.

    Те ж саме стосується і російської мови. Вона ніколи не була і не буде мовою міжнародного бізнесу, дипломатії, програмування чи побутового сплікування. Її використовують кілька колишніх республік совка і не більше.

    Все так зване "руське вєлічіє" це роздута на міфах і вигадках пропаганда. Ніякої цінності для світової літератури воно практично не має.
  • Читач04

    Это история,считаю, не надо трогать(менять) историю.Народ не знающий свою историю не будет иметь будущее.

    Олекса Шумейко reply Читач04

    Це не історія, це пропоганда. Не путайте божий дар з яїчніцею.
  • Pavel Kondrashov

    Ломать, не строить.
  • Читач36

    Народ який не має памяті про минуле не буде мати і майбутнього! Коли кожна Команда імені мера буде плюндрувати історію нашого народу - не чекай добра. Ми вже мали ці періоди в історії сторічної давності - руйнували церкви, а тепер майже немає духовності і людської гідност в відміну від народів світу! Не плюндруйте героїчне минуле нашого народу! Ви можете лише дерибанити і дерибанити,  і все під себе. Історія нашого народу має своє героїчне і своїх героїв, а історія і прийдешні покоління розсудять! Ми вже маємо аналогію з памятником Леніна, і там тоже попрацювала теперішня Команда С - чи Ви думаєте що люди не памятають ? Як тільки дерибан - Вони вже тут як тут. Чи не так пане Діденко?

    Олекса Шумейко reply Читач36

    Це не історія, це совкова пропаганда, яка створена на брехні.

    Тетяна Слободянюк reply Читач36

    Ми маємо пам*ять. І про червоний терор, і про українгських хлопців,яких робили гарматним м*ясом у Другу світову. СИмчишин - молодець.

    Николай Проскуровский reply Тетяна Слободянюк

    Повністью згоден.Але крім пам*ятників,меморіалів ще є забагатсько совЄтського.Це будинки,мости,театри,кінотеатри та інший мотлох.Як бути з цим?

    Олекса Шумейко reply Николай Проскуровский

    При чому тут совєцкі. Це все будували українці своєю рабською працею і за свій кошт.

    2Nja Fu2nja reply Тетяна Слободянюк

    не виберем його більше ...тут війна , а вони єрунду гонят ... не потрібний нам такий міський голова ...  солдати он голодні , зброю дають хай і їжу , одяг ...а не херню ганяти

    Гоша Царь reply 2Nja Fu2nja

    а ми оберемо. давно пора позносити отой непотріб комунятьський к херам собачим. я поможу. безкоштовно. совкодрочери в себе на городі ставте шо хочете, шоб памётати свого сталліна конченого.

keyboard_arrow_up