Свіжим та запашним батоном смакував, напевно, кожен хмельничанин. Однак мало хто знає, які процеси проходить цей хлібобулочний виріб перед тим, як потрапить на прилавки магазинів. Журналісти vsim.ua на власні очі побачили, як виробляється хмельницький батон та дізналися, за яким рецептом його виготовляють.
Білий солодкуватий хліб довгастої форми - один із найпопулярніших товарів у хлібобулочних лавках. Це тільки на перший погляд здається, що спекти його легко. Насправді ж потрібні мудрі голови і золоті руки, аби буханець вийшов “живим”, смачним і духмяним.
На прохання читачів vsim.ua журналісти привідкрили завісу виробничого процесу запашного батону місцевого виробництва. Ми завітали на ТОВ “Торговий дім “Хмельницькхліб” і побачили, які є секрети випікання.
Робочий день для пекарів хлібокомбінату починається пізно ввечері. Працівники заступають на зміну о 19:00. Для того, щоб вранці хмельничани могли купити свіжий батон, випікають його вночі. Вдень цех також не пустує. Працівники допікають додаткові партії для тих, хто хоче придбати теплу хлібину на обід.
На підприємстві батон виготовляють за традиційною рецептурою, яку не змінюють ще з тих пір, як хлібокомбінат почав випікати такі хлібобулочні вироби. До складу входить декілька інгредієнтів. Це борошно, дріжджі, сіль, цукор і маргарин.
- Сама рецептура дуже добре підібрана пропорційно, тому батон виходить смачним. Крім того, листи, на яких випікається батон, ми завжди змащуємо олією. Багато хто маргарин в складі батона замінює на олію, бо вона дешевша. Але ми не відійшли від традиційного рецепту. Не додаємо жодних покращувачів або розпушувачів, - розповідає начальник виробничо-технічної лабораторії ТОВ "Торговий дім "Хмельницькхліб" Валентина Залуська.
Отож, виготовляють батон у одному з виробничих цехів разом з хлібом. Коли ми прийшли, нас провели у окреме приміщення. При вході потрібно пройти санітарний контроль. Нам дали бахіли, халат і шапочку. До того ж, потрібно було розписатися у спеціальному зошиті, вказавши мету візиту. Все для того, аби на виробництво не проходили сторонні. По дорозі до цеху пані Валентина розповідає про важку роботу.
- Я часом думаю, що цим жінкам, які працюють на виробництві, треба заживо пам'ятник ставити. Ці нічні зміни, 12 годин стоять на ногах і нарізають, складають. А літом то взагалі, спека і ще й з печей парить. Це дуже важка праця, але потрібна, - зізнається Валентина Залуська.
Ми пройшли через коридор і потрапили у виробничий цех. Висока стеля, багато обладнання і шум від машин. Праворуч повним ходом працюють над виготовленням білого хліба. А от ліворуч - ряд обладнання, яке працює над випічкою батону. Процес виготовлення починається із замісу тіста у спеціальній машині.
- Борошно на батон, як і на всі хлібобулочні вироби, ми беремо вищого гатунку і лише місцевих хмельницьких виробників. Не можу відкривати комерційної таємниці, яких саме виробників, але вони вже перевірені десятиліттями. Все якісне і натуральне. І дріжджі, і сіль, і цукор теж купуємо у наших виробників, лише маргарин беремо вінницький, - каже пані Валентина.
Як тільки тісто заміситься, воно має “бродити” протягом години. Так воно насичується киснем та необхідними кисломолочними бактеріями. Після вистою тісто ріжеться, ділиться на частини і подається до закаточної машини, яка формує з нього батони.
Коли заготовки зроблені, двоє працівників "малюють" на батонах традиційні розрізи. Роблять їх жінки без рукавичок, тому що торкаються тіста лише ножем. Далі складають батони на листи і відправляють до розстійної шафи, де вони мають розпушуватися та збільшуватися в об’ємі.
Тільки після цього їх відправляють до печі, в якій батони випікаються впродовж 25-28 хвилин. Саме стільки часу достатньо, аби на свіженький батон приємно хрумтів та мав золоту скоринку.
- Вага одного готового батона у нас має бути 450 грамів. Але ми додаємо тіста на 50-60 грамів більше, бо під час випікання батон проходить упек і усушку, тобто може стати трохи меншим. Загалом процес виготовлення є довготривалим, йде близько 5 годин, - пояснює Валентина Залуська.
Ще гарячий батон складають на спеціальні хлібні лотки. Потім їх лише заносять до автомобіля і розвозять у магазини і супермаркети. Відпускна ціна одного батону становить 10,16 гривень. А вже торгові точки можуть робити накрутку. Наприклад, у багатьох магазинах Хмельницького батон продають по 12 гривень.
Щодня на хмельницькому хлібокомбінаті виготовляють близько 15 тисяч батонів. Вони потрапляють на полиці не лише місцевих торгових точок, але й доставляються в райони та сусідні області. Та буває й таке, що магазини повертають продукцію, яку не змогли продати.
- Магазини мають право здати назад продукцію. Але ми її уважно перевіряємо, щоб не було цвилі, щоб хлібобулочні вироби не були брудні. Зберігаємо ми таку продукцію у окремому приміщенні. Робимо з нього сухарі і в нас забирають їх десь по 4 гривні за кілограм для корму домашньому скоту, - каже Валентина Залуська.
Друзі, якщо бажаєте, аби ми перевірили й інші виробництва у Хмельницькому, можете відправляти свої побажання на електронну скриньку [email protected] або у повідомлення нашої сторінки у ФБ.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.