Як у Хмельницькому випікають батон? Фоторепортаж з хлібокомбінату

Як у Хмельницькому випікають батон? Фоторепортаж з хлібокомбінату

Свіжим та запашним батоном смакував, напевно, кожен хмельничанин. Однак мало хто знає, які процеси проходить цей хлібобулочний виріб перед тим, як потрапить на прилавки магазинів. Журналісти vsim.ua на власні очі побачили, як виробляється хмельницький батон та дізналися, за яким рецептом його виготовляють.

Білий солодкуватий хліб довгастої форми - один із найпопулярніших товарів у хлібобулочних лавках. Це тільки на перший погляд здається, що спекти його легко. Насправді ж потрібні мудрі голови і золоті руки, аби буханець вийшов “живим”, смачним і духмяним.

На прохання читачів vsim.ua журналісти привідкрили завісу виробничого процесу запашного батону місцевого виробництва. Ми завітали на ТОВ “Торговий дім “Хмельницькхліб” і побачили, які є секрети випікання. 

Рецепт не змінюють протягом 50 років

Робочий день для пекарів хлібокомбінату починається пізно ввечері. Працівники заступають на зміну о 19:00. Для того, щоб вранці хмельничани могли купити свіжий батон, випікають його вночі. Вдень цех також не пустує. Працівники допікають додаткові партії для тих, хто хоче придбати теплу хлібину на обід.

На підприємстві батон виготовляють за традиційною рецептурою, яку не змінюють ще з тих пір, як хлібокомбінат почав випікати такі хлібобулочні вироби. До складу входить декілька інгредієнтів. Це борошно, дріжджі, сіль, цукор і маргарин.

- Сама рецептура дуже добре підібрана пропорційно, тому батон виходить смачним. Крім того, листи, на яких випікається батон, ми завжди змащуємо олією. Багато хто маргарин в складі батона замінює на олію, бо вона дешевша. Але ми не відійшли від традиційного рецепту. Не додаємо жодних покращувачів або розпушувачів, - розповідає начальник виробничо-технічної лабораторії ТОВ "Торговий дім "Хмельницькхліб" Валентина Залуська.

Отож, виготовляють батон у одному з виробничих цехів разом з хлібом. Коли ми прийшли, нас провели у окреме приміщення. При вході потрібно пройти санітарний контроль. Нам дали бахіли, халат і шапочку. До того ж, потрібно було розписатися у спеціальному зошиті, вказавши мету візиту. Все для того, аби на виробництво не проходили сторонні. По дорозі до цеху пані Валентина розповідає про важку роботу.

- Я часом думаю, що цим жінкам, які працюють на виробництві, треба заживо пам'ятник ставити. Ці нічні зміни, 12 годин стоять на ногах і нарізають, складають. А літом то взагалі, спека і ще й з печей парить. Це дуже важка праця, але потрібна, - зізнається Валентина Залуська. 

На виготовлення йде до 5 годин

Ми пройшли через коридор і потрапили у виробничий цех. Висока стеля, багато обладнання і шум від машин. Праворуч повним ходом працюють над виготовленням білого хліба. А от ліворуч - ряд обладнання, яке працює над випічкою батону. Процес виготовлення починається із замісу тіста у спеціальній машині.

- Борошно на батон, як і на всі хлібобулочні вироби, ми беремо вищого гатунку і лише місцевих хмельницьких виробників. Не можу відкривати комерційної таємниці, яких саме виробників, але вони вже перевірені десятиліттями. Все якісне і натуральне. І дріжджі, і сіль, і цукор теж купуємо у наших виробників, лише маргарин беремо вінницький, - каже пані Валентина. 

Як тільки тісто заміситься, воно має “бродити” протягом години. Так воно насичується киснем та необхідними кисломолочними бактеріями. Після вистою тісто ріжеться, ділиться на частини і подається до закаточної машини, яка формує з нього батони.

Коли заготовки зроблені, двоє працівників "малюють" на батонах традиційні розрізи. Роблять їх жінки без рукавичок, тому що торкаються тіста лише ножем. Далі складають батони на листи і відправляють до розстійної шафи, де вони мають розпушуватися та збільшуватися в об’ємі.

Тільки після цього їх відправляють до печі, в якій батони випікаються впродовж 25-28 хвилин. Саме стільки часу достатньо, аби на свіженький батон приємно хрумтів та мав золоту скоринку. 

- Вага одного готового батона у нас має бути 450 грамів. Але ми додаємо тіста на 50-60 грамів більше, бо під час випікання батон проходить упек і усушку, тобто може стати трохи меншим. Загалом процес виготовлення є довготривалим, йде близько 5 годин, - пояснює Валентина Залуська.

Ще гарячий батон складають на спеціальні хлібні лотки. Потім їх лише заносять до автомобіля і розвозять у магазини і супермаркети. Відпускна ціна одного батону становить 10,16 гривень. А вже торгові точки можуть робити накрутку. Наприклад, у багатьох магазинах Хмельницького батон продають по 12 гривень. 

Залишки віддають на сухарі

Щодня на хмельницькому хлібокомбінаті виготовляють близько 15 тисяч батонів. Вони потрапляють на полиці не лише місцевих торгових точок, але й доставляються в райони та сусідні області. Та буває й таке, що магазини повертають продукцію, яку не змогли продати. 

- Магазини мають право здати назад продукцію. Але ми її уважно перевіряємо, щоб не було цвилі, щоб хлібобулочні вироби не були брудні. Зберігаємо ми таку продукцію у окремому приміщенні. Робимо з нього сухарі і в нас забирають їх десь по 4 гривні за кілограм для корму домашньому скоту, - каже Валентина Залуська. 

Друзі, якщо бажаєте, аби ми перевірили й інші виробництва у Хмельницькому, можете відправляти свої побажання на електронну скриньку gazeta.vsim.khm@gmail.com або у повідомлення нашої сторінки у ФБ

Коментарі (8)
  • IGOR

    Обожаю хлеб. Ел его в разных городах, странах, да и у нас от разных производителей. Лучшего, чем от Хмельницкого хлебокомбината в жизни не пробовал, реально самый лучший... Но на фотках он нереально красивый, зажаристый, по факту в последнее время экономят и часто он белёсый. Ну для экскурсии конечно сделали образцово-показательный) Касаемо того, что пишут внизу, блин, да, это реально мерзко и ужасно, но это производство, и поверьте, в других местах оно не лучше... Просто в хлебе это всё заметно, в отличии от той же колбасы, и.т.д... Исключить это на 100% не возможно нигде. Разве что везде пихать химию, и то... Если заморачиватся по этому вопросу, то и воду не захочется пить...
  • Катя

    Наш хліб самий найсмачніший, ніде так смачно не печуть
  • Неля Мисловська

    Хліб не гнівлю.Але в середині попадалися хробаки і вміти !😠😠😠
  • Алла Науменюк

    Хмельницький ХЛ1Б  та батоны дуже смачн1 Молодц1 пекар1 так тримати марку гарно11 продукц11 Усп1х1в колективу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Хмельницького за сьогодні

13:07 Патрульні оштрафували жінку, яка з порушенням припаркувала “Hyundai” на Соборній 12:30 ВСІМ Бізнес-ліга 2019: результати завершальних матчів сезону (онлайн) 12:00 Кого почують у Хмельницькому в другий день Rock&Buh 2019 11:22 Хмельницький НВК №10 переміг в кубку з регбі серед школярів Від читача 15:11 ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ПРОБАЦІЇ В УКРАЇНІ 10:58 У Волочиському районі на декілька днів відключать газ 09:04 “Запаслись алкоголем і драйвом”: хто і як живе у наметовому містечку Rock&Buh 09:00 25 травня — День філолога 08:00 Рецепт дня. Готуємо картопляно-м’ясний пиріг 23:47 Дивіться 75 ФОТО з фестивалю «Rock&Buh» у Хмельницькому. День #1 photo_camera 21:47 «Rock&Buh» у Хмельницькому: що і за скільки можна з’їсти play_circle_filled photo_camera 19:00 Дощі з грозами та шквали. Погода на вихідні у Хмельницькому 18:00 Вакансії тижня у Хмельницькому: де пропонують зарплату від 20 000 гривень 17:35 На Кам’янецькій обмежать рух через ремонт дороги 17:00 Де у Хмельницькому на тиждень відключать газ (СПИСОК АДРЕС) 16:36 Важкоатлети з Хмельницького здобули нагороди на чемпіонаті України 16:01 Як хмельничани з консулом “тусили” або все про пригоди пари велосипедистів у Європі play_circle_filled photo_camera 15:38 Українцям дозволили возити велосипеди в поїздах "Інтерсіті" 15:34 Куди піти крім Rock&Buh на вихідні 25-26 травня: ВСІМ рекомендує 15:19 На Кам’янецькій зіткнулися 51-й автобус і “Volkswagen” на литовських номерах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up