Як у “Ревізорі”: магазини і виробників Хмельницького перевірятимуть з відеокамерами і без попереджень

Як у “Ревізорі”: магазини і виробників Хмельницького перевірятимуть з відеокамерами і без попереджень
Перевірятимуть як точки продажу, так і виробництва продуктів харчування. Фото vsim.ua.
  • Із 4 квітня підприємства, які продають чи виробляють харчові продукти, перевірятимуть за новими правилами.
  • Держпродспоживслужба отримає додаткові можливості.
  • Про перевірки без попередження, відеофіксацію та розміри штрафів дізнавався журналіст vsim.ua.

За якістю продуктів, які виготовляють чи продають в Україні, зобов’язана стежити Держпродспоживслужба. Поки вона дещо обмежена у своїх діях щодо перевірки підприємств, торгових точок чи господарства. Але з 4 квітня служба зможе являтися з інспекцією без попередження і знімати все на відео.

Попереджувати не будуть

Згідно з діючими нормами інспектор Держпродспоживслужби може прийти на об’єкт перевірки, заздалегідь попередивши про це за 10 днів. Тому у підприємця з’являється шанс усунути недоліки у виробництві чи торгівлі, якщо такі є.

Також дізнатися про перевірку підприємці могли із плану перевірок, який висвітлюють на сайті служби. Він буде там розміщуватися й надалі. 

Відео дня

Будуть проводитися і позапланові перевікри. Їх причиною може стати звернення від споживача. В разі його отримання обласна Держпродспоживслужба раніше мала брати погодження на перевірку у Києві.

Михайло Булка

 - Із 4 квітня такого погодження отримувати вже не потрібно. Ми будемо з’ясовувати обгрунтованість скарги і проводити перевірку, - каже начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Михайло Булка. - Скарги не можуть бути анонімними. Мають бути вказані ім’я і прізвище й адреса людини, яка звертається. Ми маємо надати відповідь скаржникові.

Усе зніматимуть на відео

Фіксувати хід перевірки інпектори мали й раніше. Та не завжди ним користувалися через брак техніки. Часто згоди на відеозйомку не давали суб’єкти господарювання. Із 1 січня фіксація інспектором стала обов’язковою.

При перевірці представник служби будуе коментувати на відео усі свої дії. В Держпродспоживслужбі вважають, що це покращить якість інспектувань.

 - Інспектор, коли буде приходити на перевірку, він буде здійснювати безпереривну відеофіксацію, - каже начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Михайло Булка. - Управлінням було закуплено камери. Вони нагрудні й аналогічні тим, які є в патрульних поліцейських.

Відповідальність для порушників

Після перевірки інспектор має скласти акт. У разі виявлення порушень він може винести припис із вказанням недоліків. В такому випадку виробнику чи магазину будуть надані терміни на їх усунення.

У разі виявлення серйозних порушень виносяться штрафні санкції. Їх розміри, згідно відповідного закону, коливається від 18 615 гривень до 186 150 гривень для юридичних осіб. Фізособам загрожують штрафи від 11 169 гривень до 148 920 гривень.

Також в праві інспектора буде право прийняти рішення про тимчасове припинення діяльності об’єкта, який він перевіряв. Саме коли виробник чи магазин, який начхає на таке рішення, платить найбільші штрафи.

Перевірки по-новому розпочнуться уже з 4 квітня, коли вступлять в силу зміни в системі контролю за якістю продуктів. Слідкуйте за новинами Хмельницького і не тільки на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Николай Коваль

    Якщо в нас ще зявляться такі ревізори як вже є поліція то гріш їм ціна.
  • Діма Сококол

    Тоже треба
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up