Як вберегти своє взуття, коли під ногами снігова каша

Як вберегти своє взуття, коли під ногами снігова каша
  • Перші зимові дня порадували хмельничан снігом та плюсовою температурою.
  • Саме в таку погоду перевіряються на міцність ваші чобітки.
  • Враховуючі «космічні» ціни на якісне взуття, звісно, хочеться аби воно відслужило як найдовше.
  • Як за ним доглядати, «ВСІМ» запитали у майстра з ремонту взуття.

Саме взимку у взуттєвих майстернях, що називається, сезон. До кожної з них свої черевики та чоботи приносять сотні хмельничан. Хтось готується до зими, а інші уже встигли стати першими жертвами непередбачуваної погоди. То ж роботи у майстрів чимало. «ВСІМ» пересвідчилися у цьому, завітавши в одну із майстерень в центрі міста. Щодня тут ремонтують від 20 до 40 пар. Кількість часто залежить від того, як власник відносився до  свого взуття.

Яке взуття краще вибирати на зиму

- Найкращим варіантом є взуття із натуральної шкіри. Воно найбільш практичне і потребує чи не найменше догляду. Але на зиму не варто брати лаковане. Не розумію, чому більшість людей переконані, що коли чобіт покритий лаком, то він не промокає, - розповідає «ВСІМ» майстер з ремонту взуття Микола Семенюк. - Лаковане взуття не практичне в морози, коли воно може потріскатись. Та й зовнішній вигляд від снігу, води та болота воно втрачає швидше. 

Не радить майстер і замшеве взуття, яке підходить лише для сухої погоди. Воно швидко промокає, коли на нього потрапляє сніг чи вода. Та й зовнішній вигляд замша втрачає скоріше. А, щоб лаковане чи замшеве взуття було практичним та гарно виглядало, за ним потрібно дуже ретельно доглядати. 

Відео дня

- Хорошою альтернативою замші сьогодні є нубук. Він більш вологостійкий. А зовнішньо та за зручністю нагадує замш, - розповідає «ВСІМ» Микола Семенюк. 

Та яке б взуття ви не обрали, усе воно взимку потребує особливого догляду. Постійний контакт з вологою, постійні перепади температури, морози… Особливим ворогом взуття є й сіль, вугілля та пісок, якими посипають дороги та тротуари.  

Як доглядати за взуттям
Лаковане: 

  • чистити спеціальними засобами, виготовленими на водній основі 
  • протирати тампоном, змоченим у молоці 
  • змащувати рослинною олією або гліцерином 
  • полірувати м'якою тканиною (щітку не використовувати) 

Замшеве та нубук 

  • обробляти спеціальним аерозолем чи пінкою 
  • чистити від бруду спреями 
  • чистити м’якими щітками чи тканиною 
  • для покращення кольору можна протерти гліцерином чи молоком 

Шкіра 

  • після купівлі обробити кремом із вмістом воску 
  • повторяти процедуру 2-3 рази на місяць 
  • чистити кремом 1-3 рази на тиждень 

- Чимало людей чистять своє взуття перед самим виходом на вулицю. Але цього не варто робити. Наприклад, якщо воно в болоті, то після приходу висохне і зіпсує покриття. Та й мороки із чисткою тоді більше, - розповідає "ВСІМ" майстер. – Найкращий варіант чистити взуття відразу після приходу. Робити це щіткою та вологою ганчіркою. Але останнього не можна робити із нубуком чи замшею. 

Не сушіть біля батареї

Ще одна порада від майстра – ні в якому разі не сушити взуття на чи біля батареї. Усе має висихати при кімнатній температурі. У іншому випадку взуття може втрати форму та зовнішність. Найкращим варіантом є дві пари для зміни, оскільки при сильному намоканні в приміщенні взуття висихає за добу. Для прискорення цього процесу можна засунути в середину папір чи газету. І лише тоді, коли взуття стане сухим, його можна чистити. 

Також не варто наносити на взуття декілька шарів крему. Адже тоді не лише псується вигляд, а й сам матеріал. Перед нанесенням нового крему варто не лише позбутися зайвої вологи і бруду, а й старого захисного засобу.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Нечеснюк

    Треба почистити дороги.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up