Як живуть 300 собак у притулку в Дубовому (ФОТО, ВІДЕО)

Як живуть 300 собак у притулку в Дубовому (ФОТО, ВІДЕО)
  • Єдиний комунальний притулок для тварин розташований на вулиці Дейгена.

  • Тут тримають собак після стерилізації.

  • Привозять і поранених та отруєних.

  • Як вони живуть і що з ними відбувається потім?

У віддаленому дачному масиві в мікрорайоні Дубове розташований притулок для собак. Складається він із двох частин. Одну з них утримує комунальне підприємство «Спецкомунтранс», іншу — громадська організація «Врятуй життя». Ми вирішили дізнатися, як тварини потрапляють туди, як живуть та куди потрапляють після нього. Зв’язалися з завідувачем притулком Олегом Кошовим, і він погодився все показати.

Територія притулку обгороджена парканом. Аби працівники відчинили ворота, потрібно подзвонити у дзвінок. Декілька десятків собак вільно живуть на території. Вони відразу збігаються до невідомого гостя. Багато з них гавкають, проте жодної агресії не виявляють. Єдиний ризик тут — мати сліди собачих лап на одязі, адже деякі тварини лащаться навіть до незнайомих людей.

Разом з тим тут є й небезпечніші собаки. Їх тримають на прив’язі або у вольєрах. Незнайомих людей вони можуть і вкусити. Працівники притулку одразу просять до цих собак не підходити. У вольєрах також утримують і цуценят. Як на місце, де утримують велику кількість тварин, територія досить чиста та доглянута.

Відео дня

Три сотні собак

За словами керівника притулку Олега Кошового, загалом тут є близько 300 собак. 200 з них — на частині «Спецкомунтрансу», ще 100 — на частині «Врятуй життя». Інших тварин, окрім собак, тут немає. Головна функція притулку — тимчасове утримання стерилізованих тварин. Собак відловлюють працівники «Спецкомунтрансу». Стерилізації проводять за кошти міського бюджету. Цього року передбачили тисячу операцій, і їх усі вже провели. За словами Олега Кошового, наступного року стерилізацій буде стільки ж або й більше.

Тваринам проводять процедуру стерилізації, аби вони не могли розмножуватися. Після цього відправляють у притулок. Там тримають доти, доки не загояться післяопераційні рани. Потім знімають шви та повертають у те місце, де й узяли. Зазвичай собак тримають тут близько двох тижнів. Все залежить від того, як швидко одужує тварина після стерилізації. Також собаку можуть підлікувати, якщо вона хвора.

У притулку утримують також тих собак, які захворіли, травмувалися або тих, яких отруїли. За ними доглядають волонтери, адже з міського бюджету грошей на це не виділяють. У частині «Спецкомунтрансу» працюють керівник притулку, підсобник, кухар, прибиральник, а також ветеринар на 0,5 ставки. Вночі за територією притулку стежить охоронець. Годують тварин двічі на день.

Інколи буває так, що у собаки помирає господар, і подіти її нікуди. Подеколи тварину просто викидають, адже вона вже стара. Тоді її привозять у притулок, де вона й доживає свого віку. Досить часто тварин збивають машини, і тоді їх теж привозять до притулку, аби підлікувати. За словами Олега Кошового, таких випадків буває 10—15 щомісяця. Значно рідше привозять отруєних. Щомісяця буває в середньому 1—2 таких собаки. В усіх випадках після лікування тварин повертають на те місце, звідки привезли. Найчастіше у притулку помирають ті собаки, яких отруїли або які потрапили під авто.

Часто хмельничани підкидають до притулку цуценят. Олег Кошовий розповів, що цього року їх було чимало — близько 60. Шансів вижити у них небагато, адже територія притулку заражена ентеритом. Серед підкинутих цуценят виживає лише половина, не допомагають їм навіть крапельниці.

Довідка. Збудником ентериту у собак є вірус. Під час хвороби з’являється запалення у кишечнику. Хвороба вражає також нирки, печінку та серце тварини. Від собак до людей ентерит не передається.

Собаки знаходять сім’ю

Однак буває й так, що тварини з притулку знаходять собі господарів. Щомісяця люди забирають 5—6 собак. За словами Олега Кошового, найбільша допомога для притулку — це взяти собі собаку. Проте будь-кому тварин не віддають. Спочатку перевіряють, де буде жити тварина. Якщо майбутній власник мешкає не в Хмельницькому, він має відзняти умови проживання тварин —  подвір’я, вольєр чи будку, повідомити, чим її годуватиме. В межах Хмельницького умови утримання тварин контролюють волонтери. Проводять також інструктаж. Віддають тільки тих собак, яким провели стерилізацію.

Якщо людям віддають собаку, то складають акт. У ньому вказують дані про людину, яка забирає собаку. Також домовляються, що тварину повернуть до притулку, якщо вона не сподобається або виникнуть проблеми. Так роблять, аби люди не лишали тварин напризволяще.

Допомогти притулку можна грошима та кормами. До прикладу, за зібрані хмельничанами кошти тут збудували нові будки. Також тут будуть раді й вільним рукам. Наприклад, можна допомогти прибрати територію. Притулок розташований на вулиці Дейгена, 5А. Доїхати туди можна автобусом №30 — зупинка «Вулиця Щедріна». За додатковою інформацією звертайтеся до завідуючого Олега Кошового. Номер телефону — 067 382 19 20.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Valik

    Зате, судячи з інстаграммо-фейсбука нашого мера, Хмельницький щодняновий та щоднякомфортний. А ця стаття, просто якийсь вброс від конкурентів.
  • Богдан Богданович

    Барсик там чи ні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up