У міськраді відмовилися закривати зоокуточок у парку Чекмана

У міськраді відмовилися закривати зоокуточок у парку Чекмана
Зоокуточок у парку Чекмана влітку 2019 року. Фото з архіву редакції
  • Цього літа хмельничани вимагали закрити зоокуточок.

  • Називали його «концтабором» через нібито жахливі умови утримання тварин.

  • Створили петицію, яка набрала 500 голосів.

  • Сьогодні, 28 листопада, звернення розглядали у міськраді.

Наприкінці липня у соцмережах з’явилися повідомлення про нібито жахливий стан тварин у зоокуточку парку імені Чекмана. Користувачка Instagram з ніком «anastasialbondar» розмістила повідомлення, у якому розповіла про овець, які не подають ознак життя, птаха з вибитим закривавленим оком та медвежа, яке сходить з розуму в маленькій клітці. Зоокуточок авторка назвала «концтабором» та написала, що його потрібно закрити.

Допис активно поширювали та обговорювали хмельничани. Вони обурювалися стану тварин у зоокуточку. 1 серпня журналісти vsim.ua побували у зоокуточку та перевірили, в яких умовах перебувають тварини. Як виявилося, тут дійсно був яструб з пораненим оком, проте кров з його ока не текла. Ведмеді жили у великому просторому вольєрі.

За словами інженера зоокуточка Тараса Панасюка, тварин двічі на тиждень оглядає ветеринар. Спеціаліст стежить за станом їхнього здоров’я. Головний лікар Хмельницької міської ветеринарної лікарні Костянтин Завроцький розповів, тварин за необхідності лікують, подеколи їх доставляють із зоокуточка до лікарні. Ветеринар сказав, що причиною нездорового вигляду тварин є спека, а загалом їхній стан здоров’я є задовільним.

Відео дня

Пізніше, 3 серпня, на порталі петицій з’явилося звернення з вимогою закрити зоокуточок. Його розмістила Анастасія Гой. Вона написала, що тварини там у жахливому стані. Вони кволі та хворі, лежать і чекають на порятунок або ж на свою смерть. Також у петиції хмельничанка розповіла про птаха з підбитим оком, ведмедів у тісних клітках, черепах у тісних басейнах, в які кидають монети. На думку авторки, тварин потрібно перемістити у реабілітаційні центри. Протягом встановленого часу, 90 днів, петиція набрала необхідну для розгляду кількість голосів — 500.

Сьогодні, 28 листопада, петицію розглядали на засіданні виконавчого комітету. У міськраді для цього підготували проект рішення. У ньому вказано, що зоокуточок був сформований стихійно. Мешканці міста приносили до парку тварин, сподіваючись, що працівники будуть про них турбуватися. Створили зоокуточок також для того, щоб розмістити вольєр з ведмедем, якого залишив гастролюючий цирк.

У проекті рішення йдеться, що зараз вольєри всіх тварин відповідають їхнім потребам та законодавству. Умови утримання звірів покращують кожного року. А дорослих ведмедів передали до реабілітаційного центру на Львівщині. Також сказано, що у літній період тварини перебувають в екстремальних умовах. Це спричиняє у них стрес, і, як наслідок, порушення обміну речовин. Тому вони майже нічого не їдять, але багато п’ють. Проектом рішення було запропоновано петицію відхилити, а зоокуточок залишити. Члени виконавчого комітету це підтримали.

Начальник управління ЖКГ Хмельницької міської ради Василь Новачок під час розгляду проекту сказав:

— Людям дуже шкода тваринок, які в неволі. Дійсно, були старі ведмеді, кволі та хворі. Зараз їх віддали у реабілітаційний центр. Щодо інших тварин не можна сказати, що вони зовсім здорові. Більшість із них потрапляють туди вже пораненими або травмованими. Їх підліковують, але якщо, до прикладу, у птаха немає ока, то воно вже не відросте. Для більшості тварин зоокуточок — це єдиний шанс залишитися живими.

Читайте також: «Врятували пальчики»: повідомили про стан Барсика, якого хмельницький чиновник тягав за авто

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Елена Дорошенко

    а от цікаво , якщо куток закриють ,то тих бідних тварин куди???
  • Ольга Вансович

    А у  Сергея родились три оттенка, и мало кто помогает .Гречаны ниже хостела.

    Ольга Вансович reply Ольга Вансович

    инна кемаева попробую узнать чуть позже я в гипсе,может зайти на их сайт Сергей Палехин г Хмельницкий

    инна кемаева reply Ольга Вансович

    Ольга Вансович дайте,пожалуйста, реквизиты счёта,если есть,у них
  • Yura Borshchinskiy

    Думаю, потрібно не закривати а знаходити шляхи покращення умов. Вцілому класне місце, де ще діти можуть подивитись на тварин. Якщо певні види потребують спец. догляду- відправити в спеціалізовані зоопарки, решті надати гідні умови утримання і нехай залишаться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up