“Якщо відключать, буду жити у підвалі”, - хмельничанка про зупинку 140 ліфтів

“Якщо відключать, буду жити у підвалі”, - хмельничанка про зупинку 140 ліфтів
Валентина Іванівна живе на 9 поверсі будинку № 117 на Проскурівського підпілля
  • Інспектори Держпраці виявили порушення правил безпеки у ліфтах хмельницьких багатоповерхівок. 
  • Вони заявили до суду і він виніс рішення зупинити 140 ліфтів.
  • ЖЕК № 1, на балансі якого вони знаходяться, виконувати вимогу суду не збирається. 
  • Тим часом хмельничани бояться, що доведеться підніматись в квартиру пішки.

- Відключити ліфт? Що ж це має бути? Я на 9 поверсі живу. Як відключать, то я в підвалі буду жити. Я не можу ходити по сходах, бо дуже нога болить. Ще підніматися то півбіди, а спускатися - то нестерпно. В мене ще мама старенька, їй 83 роки, вона ж тоді взагалі не зійде донизу, - розповіла vsim.ua жителька будинку № 117 на Проскурівського підпілля Валентина Баранецька.

Ліфт на Проскурівського підпілля, 117 поки працює

Будинок на Проскурівського підпілля - один з тих, в яких за рішенням суду мали відключити ліфт. З позовом до ЖЕКу № 1, на балансі якого знаходяться підйомники, звернулось управління Держпраці. Їхні інспектори під час планової перевірки знайшли неточності у паспортах ліфтів. На їхню думку, обстеження стану підйомників мав робити не "Хмельницькліфт", а спеціалісти з ДП "Хмельницький експертно-технічний центр". А в документах виявили печать і підпис "Хмельницькліфта". Вони подали позов до суду. Суд їх підтримав і постановив зупинити 140 ліфтів у Хмельницькому. Не працювати ліфти мали б до того часу, поки підприємство не проведе експертну оцінку для них. 

Експертне обстеження або технічне діагностування -  комплекс робіт з визначення  технічного стану, умов і строку подальшої безпечної експлуатації устаткування з урахуванням режиму роботи, а також  визначення потреби у проведенні ремонту, модернізації, реконструкції або виведенні з експлуатації.

Відео дня

Ліфти, яким більше 25, мають обстежувати

У Хмельницькому налічується більше 1300 ліфтів. Вони знаходяться на балансі в ЖЕКів. Комунальники заключають договір з підприємствами, які будуть їх обслуговувати та ремонтувати. Цим у місті займається 4 компанії: спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство «Хмельницькліфт» та три приватних підприємства «Ліфт Експрес», «Геркон» і «Хмельницькліфткомплект». Найбільшу кількість ліфтів обслуговує «Хмельницькліфт». Вони утримують 1087 підйомників. 

Гарантійний термін ліфтів - 25 років. Таких “ветеранів” мають обстежувати і складати висновок того, що слід відремонтувати чи замінити.

В ЖЕКу № 1 кажуть, ще з 90-х саме ті підприємства, які обслуговують ліфти, і давали висновки на те, скільки ще може прослужити ліфт. 

- “Хмельницькліфт” має усю необхідну документацію. Вони, як ніхто інший, бачать, чи є якісь проблеми в роботі ліфту, чи потрібен йому ремонт або заміна якихось деталей. Десь за рік до того, як закінчиться граничний термін експлуатації, вони проводять обстеження і дають заключення, що термін продовжено, допустимо, на 3 роки. Якщо ж користуватись ліфтом більше не можна, то ставиться новий, - каже начальник ЖЕКу № 1 Олександр Телішевський.

Інспектори прийшли з перевіркою до ЖЕКу

Так було до жовтня 2017 року. Тоді працівники Держпраці навідались до комунальників з плановою перевіркою. Вони знайшли неточності у паспортах ліфтів, які знаходяться на балансі ЖЕКу № 1. Кажуть, що комунальники не отримали дозвіл на подальшу експлуатацію підйомників після того, як закінчився граничний термін у 25 років. 

- Мені надали лише 5 паспортів ліфтів зі 140 і у жодному з них не було печаті, підпису і дати про проведений експертний огляд. Були лише відмітки спеціалізованої організації “Хмельницькліфт”. Але в них нема документів дозвільного характеру на це. ЖЕК мав звернутись до уповноваженої організації. У нас це “Подільський експертно-технічний центр”, - пояснює начальник відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Хмельницькій області Валерій Закотянський.

Через те, що у документації знайшли порушення, управління Держпраці подало позов до суду. Хмельницький окружний адмінсуд виніс рішення, що всі 140 ліфтів потрібно відключити.

Комунальники подаватимуть апеляцію

В управлінні ЖКГ кажуть, що підйомники, в яких граничний термін експлуатації перевалив за 25 років, оглядало СРБП “Хмельницькліфт”. Саме вони займаються обслуговуванням і ремонтом цих ліфтів. Мовляв, їхні працівники, як ніхто інший, знають, наскільки зношений підйомник і чи може він працювати і надалі.

- Ми готуємо апеляційну скаргу, бо всі наші ліфти пройшли експертизу. І я переконаний, що апеляцію ми виграємо. Наші ліфти мають експертні висновки, де вказано, на скільки часу їм продовжили термін експлуатації, - коментує ситуацію начальник управління ЖКГ Хмельницької міськради Василь Новачок.

Відключати ліфти за рішенням суду не збираються. Кажуть, будуть відстоювати свою думку у Вінницькому апеляційному суді. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Мастер Автополив

    Свиньи советские - не смогли построить хатаскрайникам вечные лифты! Ганьба! )))
  • Sergii Ptashchuk

    Вартість користування ліфтами незрозуміло "прив'язана" до площі квартир: тобто одна людина, зареєстрована у трикімнатній квартирі ( 72 квадртних метри) платить більше,  ніж 5 людей, зареєстрованих у двокімнатній (47 метрів). ЖЕКИ справно отримують оплату за ліфт у складі загальної суми, яка становить до 30%, до речі. Тут діє ще  радянське законодавство...
  • Николай Коваль

    Треба мабуть якомусь чиновнику дати взятку і відновлять роботу ліфтів.Таку систему вимагань вже лавно можна вивчити.Так в нашій країні прийнято.Порядку немає і не буде.Не  дивіться на Європу в нас інші люди.А чиновники зовсім не схожі на європейських.Ніхто ніякої Європи в нас не збудує.

    Люблю Україну reply Николай Коваль

    І тебе посадити у той ліфт несправний, щоб ти катався. А коли впадеш у ліфті вниз і, можливо, виживеш з ймовірністю 1%, то будеш звинувачувати знову чиновників, бо дозволили експлуатацію аварійного ліфта у якому ти їхав. А якщо не виживеш, то, привчені тобою до всього на халяву і що хтось усе вирішувати має за них, твої рідні будуть бігати і звинувачувати тих же чиновників, що дозволили експлуатувати аварійні ліфти. А свободівець Новачок звісно буде зараз казати, що старі ліфти їздять як нові, бо грошей на нові халявні у міському бюджеті немає, а пояснити людям що вони власники і повинні самі купити нові ліфти не дозволяє політика партії і боязнь програти вибори. І навіщо нам будувати Європу, Америку, Китай, Росію чи ще щось? Нам потрібно будувати Україну з якої будуть брати приклад Європа, Америка, Китай, Польща, Росія, всі інші країни світу
  • Люблю Україну

    Владі потрібно людям пояснювати за що вони платять і що вони самі мають купити, а не вішати лапшу про халявні ліфти і т.д.. Бо від цього ліфт та інші зношені системи новими не стануть, а призведуть до непоправної трагедії. Комунальні підприємства ОБСЛУГОВУЮТЬ, А НЕ ОНОВЛЮЮТЬ зношені системи. Зношені системи мають оновити (тобто купити нові) власники будинків (тобто власники квартир) і передати на обслуговування комунальним службам. Хотіли бути власниками свого житла, то і несіть відповідні витрати. Збирайте кошти і купуйте нові ліфти, вікна, двері і т.д., а комунальні служби будуть обслуговувати це все. Є звісно питання як комунальні служби обслуговують це майно. Погано обслуговують, що і стає причиною завчасного виходу з ладу, зношення майна будинків. З цього приводу все це потрібно фіксувати, звертатись до суду і щоб суд змусив комунальні служби компенсувати завдані збитки.  У цьому і полягає здійснення права власності, а не так як багато хто думає, бо звик при СРСР, що все вирішує держава і привчили своїх дітей так думати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up