Їх поховали в безіменних могилах під номерками: поліція просить допомоги хмельничан у встановленні осіб померлих

Їх поховали в безіменних могилах під номерками: поліція просить допомоги хмельничан у встановленні осіб померлих
Фото з архіву редакції
  • В базах правоохоронців їх немає, не шукають чоловіків і родичі. 
  • Фото громадян не можуть показати в соцмережах, адже світлини не для слабкодухих.
  • Іншого варіанту знайти родичів правоохоронці не бачать, тому звернулися  до редакції vsim.ua.

Понад рік поліція не може встановити особу чоловіка, який повісився за Палацом творчості у Хмельницькому. Він був охайно одягнений та доглянутий. Однак родичі чоловіка не шукають. Кримінального минулого у померлого немає, відтак встановити його особу нереально. 

Є у базі правоохоронців іще один невпізнаний труп. Знайшли померлого на кінцевій зупинці у Раковому. Його особу встановлюють із червня поточного року. Обох вже давно поховали. В обох безіменні могили з номерками. Однак правоохоронці не втрачають надію знайти родичів, щоб ті могли перепоховати рідних “по-людськи”. Для цього поліцейські звернулися до редакції vsim.ua. 

“Повісився, стоячи на колінах”

28 червня 2018 року о 14:10 по вулиці Прибузькій за Палацом творчості  було виявлено тіло невідомого громадянина віком від 35 до 40 років. Він покінчив життя самогубством, шляхом повішення. Чоловік напів сидячи на колінах повісився на власних шнурках. Їх він зачепив на поперечній дерев’яній балці між двома деревами. Правоохоронці провели всі необхідні експертизи, однак ознак насильницької смерті не виявили. Після досліджень встановити особу громадянина так і не вдалося. Його поховали в безіменній могилі. 

Відео дня
  • Ми все чекаємо, що з’являться його родичі. Він точно не БОМЖ, був охайно одягнений і доглянутий. Ми опитали всіх мешканців сусідніх будинків. Працівники поліції кілька разів поспіль обходили територію. Однак про нього ніхто нічого не знає. Коли ми знайшли тіло чоловіка, він був одягнений у чорну рубашку, поверх був джемпер синього кольору в чорну полоску. Також на чоловікові була темна вітровка з білим коміром і червоними полосками на плечах. Він був у джинсах темно-синього кольору та чорно-білих кросівках, - розповів оперуповноважений карного розшуку Хмельницького міського відділу поліції (ім’я ми не вказуємо через те, що анкетні дані працівників карного розшуку є засекреченими), - редакція vsim.ua. 

“Пролежав добу на вулиці і ніхто не підійшов”

Іншого чоловіка, 40-45 років, знайшли на кінцевій зупинці в Раковому 6 червня поточного року. Він був живий, але в дуже важкому стані. Чоловіка доправили до лікарні, де він і помер 8 червня в реанімації.

  • Він був у свідомості, але говорити не міг нічого, лише водив очима. Через два дні помер в реанімації. Експертиза виявила в нього закриту черепно-мозкову травму. Як нам сказали медики, така травма могла бути від того, що він впав з висоти власного зросту. Ймовірно, у чоловіка стався епілептичний напад, що спровокував падіння. Він понад добу пролежав в калюжі за кінцевою зупинкою в Раковому (знайшли чоловіка неподалік від того місця, де розвертаються тролейбуси, як іти в бік Книжківців), але на нього не звертали уваги. Причиною смерті стало переохолодження. Нам вдалося встановити, що останні кілька тижнів, перед тим, як ми виявили чоловіка, він неодноразово з’являвся на даній території і обрізав дерева. Однак в жодній із комунальних чи приватних компаній, які займаються благоустроєм, його не знають. Ми можемо припустити, що він не місцевий і приїхав до Хмельницького на роботу. Можливо працював нелегально, - розповів поліцейський.

За даними правоохоронців, чоловік був одягнений у спортивний костюм темно-синього кольору та сіру футболку. Наприкінці тексту є посилання на фото. Але рекомендуємо дочитати. Вам має бути цікаво.

“Важлива будь-яка інформація”

Фото померлих у закритому доступі, розмістити їх у соцмережах правоохоронці не можуть через те, що відкрити зображення можуть діти. З етичних міркувань подібні світлини не показують і на телеканалах та не демонструють у засобах масової інформації. Через це правоохоронці звертаються до усіх, хто знає, щось по даних фактах, до ймовірних свідків або людей, які впізнали в описах своїх родичів чи знайомих. Їм важлива будь-яка інформація. Хмельничан просять бути небайдужими, щоб родичі могли поховати своїх близьких “по-людськи”.

  • Обоє померлих на вигляд досить пристойні.  Вони не пов’язані з криміналом. Ймовірно, мали  родину. А їх поховали у безіменних могилах під номерками. Це якось не по-людськи. Якщо у когось є інформація про цих людей, телефонуйте на 102, - зазначив оперуповноважений.

“Ніхто нічого не знає”

Правоохоронці зазначають, що невпізнані трупи у їхній роботі трапляються часто. Однак, родичі переважно знаходяться в перші три доби. Якщо людина померла на вулиці, поліція проводить ряд розшукових дій. Працівники правоохоронних органів обстежують місцевість, де виявили тіло. Шукають потенційних свідків та говорять із мешканцями найближчих до місця події будинків. Коли ніхто нічого не знає, починають проводити ряд експертиз.

  • Ми опитуємо свідків, обстежуємо місцевість. Але часто буває, що ніхто нікого і нічого не знає. В нас на жаль так повелося, що зараз сусід сусіда може не впізнати, хоча той поруч живе десятки років. Якщо розшукові дії не дають результату, ми проводимо ряд експертиз. Для початку робимо дактилоскопічну експертизу, тобто знімаємо відбитки пальців, а далі пробиваємо людину по внутрішніх базах. Якщо громадянин мав судимість чи “засвітився”, як правопорушник або свідок по якійсь справі, то знайти його досить просто, - говорить слідчий. 

 “Хоронять під номерками”

Якщо померлу людину знайшли на вулиці, поліцейські мають провести ряд експертиз, щоб встановити причину смерті та виключити насильницькі дії, щодо цієї особи. На час слідчих дій тіла зберігаються у міському морзі. Але лежати вічно вони там не можуть. Після всіх експертиз (переважно вони займають 10-20 діб), людину ховають комунальні служби. Процедура захоронення проста: везуть на найближче кладовище, де відводять місце для захоронення, і закопують у безіменних могилах під номерками. 

Кладовище в Раковому, тут ховають невпізнаних громадян, БОМЖів та біоматеріали
  • Коли за час проведення експертиз не з’являються родичі, то померлого хоронять під номером. Наперед в нього беруть зразки ДНК. Це робиться для того, якщо через певний термін з’являться родичі, то вони здадуть свої матеріали і померлого можна буде ідентифікувати. У нас є для цього спеціальна база. З її допомогою знаходять людей і після 10 років зникнення. Переважно невпізнані трупи ховають у Раковому. Там є спеціальне місце для захоронення. Так, як ми про особу нічого не знаємо, то її хоронять під номерком. Далі, якщо родичі з’являться, за цим номерком вони зможуть знайти місце останнього спочинку своїх близьких, - пояснює поліцейський. 

“Почала шукати сина, а його вже поховали”

В поліції говорять, що головне в справах карного розшуку - це небайдужість. В першу чергу це стосується найрідніших. Оперативник розповідає, що нещодавно в його практиці трапився випадок, коли мама почала шукати свого сина через 9 місяців після його зникнення. А з’ясувалося, що він вже три місяці, як “спочиває”, на кладовищі у Раковому в могилі під номерком. 

  • Труп чоловіка знайшли у річці Південний Буг. Він там пролежав тривалий час. Тому, коли тіло дістали, по відбитках пальців встановити його особу не вдалося. Хоча чоловік був у базі, як раніше судимий. Але там пучки так розбухли, що відбитки були змазані і база не видала співпадінь. Чоловіка вже поховали, як невпізнану особу, а через 9 місяців по зникненю з’явилася його мати і заявила про пропажу сина. Скаржилася, адже ми ніби-то мали б його відразу вирахувати по базі, бо він був у в’язниці. Але іноді буває, що база безсила, - говорить оперуповноважений. 

“БОМЖа впізнати легше”

Якщо ж людина перед законом абсолютно чиста і заява про її зникнення до правоохоронців не надходила, встановити особу практично нереально. Відкритої бази, де була б інформація з фото невпізнаних померлих в поліції немає. 

  • Особу померлого БОМЖа нам встановити легше. Вони переважно мають одне і те ж місце дислокації і дільничні їх всіх знають в обличчя. Ми просто скидаємо фото у групу і відразу відписують хто це. Як не дивно, але із людиною, яка має міцні соціальні відносини набагато складніше, - пояснює слідчий. 

Фото похованих в могилах з номерками доступні тут. Відкривайте їх, якщо вам є 18 і ви маєте міцні нерви.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • xxx

    Хіба не можна намалювати фоторобот? По фото це ж легше зробити ніж по опису? Або віддати фото в фото салон щоб зробили фото начебто живої людини. 21 сторіччя, люди вже в космосі побували не раз а тут встановлюють особу по статті в газеті.
  • Таня Баско

    В кінці червня сталось таке. Іхала в маршрутці, через вікно побачила, як біла "Ощадбанку"/Хмельницький, біля підземки/ впав чоловік. Намагався піднятися, та все було марно.Я вискочила з маршрутки, попросила ще свою колегу, і ми  разом його підняли, довели до підземки, щоб посадити. йому було дуже погано. Поіла водою, вмивала,чекали швидкоі. Він дивився на мене добрими сірими очима, розуміла, що помирає. Це жахливо...Звичайно, приіхала швидка, поліція. Його забрали. На роботі не могла знайти собі місця. Швидше всього він був бездомний. Не давала спокою думка- в чому його похоронять.Шкодувала, що невстигла запитати як його звати, за кого молитись. Зібрала одяг і поіхала в трупарню. Там працівниця підтвердила, що такого привезли і в нього нікого немає.На питання -вому іх хороните, була відповідь- голими. Попросила одягнути.У відповідь: "Платіть" Торгувались як на базарі, бо  зі мною було лиш 100гр
     Плакала, молюся і задаю чимало питань. Пропадає людяність. Здавалось, жінка на роботі, на зарплаті, але ще хоче грошей. Хотілося б, щоб людей не ховали голими. Я разом з церквою/Озерна, отець Ярослав/ готові забезпечувати одягом, аби знати розмір. Хотілося б щоб відслужився похорон, бодай біля могили. ..
     А саме головне, не проходьте байдужими. Люди будьмо людьми...
  • Александрия Козак

    Як можна проходити повз і навіть не подзвонити 102 або 103?Як????Людину можна було врятувати!!!

    Федя Самсонов reply Александрия Козак

    наші люди байдужі до всього, окрім себе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up