З 16 січня в Україні споживачів мають обслуговувати виключно державною мовою

З 16 січня в Україні споживачів мають обслуговувати виключно державною мовою
Фото: dzerkalo.mediа
  • У закладах до клієнтів мають звертатися виключно українською.

 

Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування має перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами. Про це повідомляє уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook.

Виключення можливі, хіба що тоді, коли клієнти самі попросять звертатися до них іншою мовою, зазначає він.

"З 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів – українська! Відповідно до статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Відео дня

У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською. 

Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою", - написав він.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою звертатися варто до мовного омбудсмену. Для цього потрібно написати звернення за адресою: Київ, провулок Музейний, 12. Також звернення можна відправити на електронну пошту: [email protected].  

Закладам зі сфери обслуговування за порушення "мовного закону" буде загрожувати до 6 800 грн штрафу. Відповідну норму прописано в тексті документа, передає РБК-Україна.

За повторне порушення протягом року суб'єкта оштрафують на суму від 5 100 до 6 800 грн.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Горячая Дарина

    Хто не буде скакати на одній нозі на робочому місті ,той зрадник і москаль !  

    Алла Алла reply Горячая Дарина

    Горячая Дарина 😃
  • Горячая Дарина

    Це перемога
  • Хуан Матус

    Дякуємо, Тарасик. Тепер українську мову зненавидять ще більше.
  • Борисас Моисеявичюс

    божэчкы, шастя то якэ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up