Зачинені укриття під час тривоги: хто відповідає за це у Хмельницькому

Зачинені укриття під час тривоги: хто відповідає за це у Хмельницькому
  • Цієї ночі через закрите укриття у столиці загинуло троє людей. Серед них - дитина. 
  • Кілька місяців тому хмельничани поскаржились, що їх не пустили у сховище під час ракетної атаки.
  • Нагадуємо, хто у Хмельницькому відповідає за укриття. 
  • Діліться у коментарях, чи були ви свідками зачиненого укриття під час тривоги.

Росія продовжує масові атаки на українські міста. Цієї ночі окупанти обстріляли Київщину десятьма ракетами “Іскандер”. Попередньо, усі їх збили. Такі дані оприлюднили у Генштабі ЗСУ. Від уламків ракет загинуло троє людей, серед них - дитина. Стало відомо, що люди намагались потрапити до укриття у поліклініці. Однак там було зачинено. Після трагедії у столиці доступ до укриттів перевірятимуть і на Хмельниччині. Розповідаємо детальніше. 

Патрульні у Києві перевірятимуть доступ до укриттів вночі

Сьогодні, 1 червня, через закрите укриття в Деснянському районі столиці загинуло троє людей. Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за статтею службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Про це повідомив очільник МВС Клименко.

Нагадаємо, люди бігли до укриття поліклініки під час повітряної тривоги. За 10 хвилин після її оголошення люди загинули на вулиці від уламків. Як повідомляв пізніше директор тієї самої поліклініки, працівник нічної зміни відчинив центральний вхід: частина людей встигла зайти, частина — була біля укриття, де й загинули троє людей. Мер Кличко заявив, що розпорядився додатково перевірити доступ до всіх укриттів у Києві. Також він повідомив оновлені дані щодо постраждалих у місті цієї ночі: троє загиблих та 16 поранених, з яких семеро зараз — госпіталізовані.

Відео дня

Охоронця поліклініки в Деснянському районі повезли на освідування щодо можливого сп'яніння. Раніше один з місцевих мешканців говорив, що розбудив охоронця в укритті після того, як пролунав вибух. За його словами, той виглядав п’яним. 

Кличко також заявив, що звернувся до Офісу президента і уряду з проханням на час слідства відсторонити від виконання обов'язків голову Деснянського району, а також керівника поліклініки. 
Також стало відомо, що патрульні Києва будуть перевіряти, чи відчинені укриття під час повітряної тривоги у комендантську годину.

Інцидент з укриттям у Палаці творчості

У березні аналогічний зі столицею випадок трапився у Хмельницькому. Тоді обійшлось без жертв. Нагадаємо, це було 9 березня. Тієї ночі ворог здійснив масовану ракетну атаку на українські міста.

Загалом було випущено 81 ракету різних типів, а також 8 БпЛА “Shahed”. На території Хмельницької області влучань не зафіксували, але мешканці чули звуки вибухів. Тоді відпрацювали наші сили ППО. Про що пізніше повідомив мер Олександр Симчишин. 

Саме тієї ночі хмельничани намагались потрапити в укриття Палацу творчості, що на вулиці Свободи. Але їх не пустив охоронець. Відео мешканці опублікували в одному з місцевих Telegram-каналів. На запитання однієї з хмельничанок “Чому ви нас не пускаєте?”, охоронець відповів, мовляв - наказала директорка. Тоді люди викликали на місце поліцію. Чим закінчився інцидент, дізнавайтесь за посиланням. 

Тоді у  коментарях під відео багато хмельничан обурились такій ситуації. Мешканці розповіли також, що були свідками подібних випадків. Мовляв, коли оголошують повітряну тривогу, деякі укриття зачинені. 

Доступність укриттів перевірятимуть на Хмельниччині

Після трагедії в Києві про доступність укриттів заговорили і на Хмельниччині. Зокрема, сьогодні, 31 травня, відповідну інформацію опублікувала Хмельницька обласна військова адміністрація.  У відеозверненні перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін наказав "негайно перевірити доступність укриттів". 

Куди звертатись?

У Хмельницькій ОВА оприлюднили номер, за яким мешканці можуть звертатись і повідомляти про зачинене укриття під час тривоги. Звертатись можна за телефоном: (0382) 76-21-34.

У випадку виявлення несправності в роботі оповіщення можна телефонувати цілодобово : 15-80 або 0675551580 - там передадуть заявку відвідним управлінням.

Нагадаємо, у Хмельницькому почали перевіряти укриття ще до початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, чи є туди доступ і на скільки вони придатні для укриття мешканців. Як повідомляли в управлінні з питань НС та цивільного захисту населення міськради, укриття повинні перевіряти щороку. Увагу мають звертати на те, аби не були захаращені входи-виходи, на належний стан тепло- і водопостачальних систем, електрики, стійку несучість стін. До кожного укриття мають бути вказівники, а також контакти відповідальної особи. 

До прикладу, на денний час деякі мешканці зачиняють підвальне приміщення в будинку, яке слугує укриттям. Кажуть, аби не ходили сторонні особи. На дверях зазвичай пишуть номер відповідальної особи, в якої можна взяти ключ від сховища. 

Нагадаємо, раніше Олександр Симчишин зазначав, що у 2022 році в Хмельницькому відремонтували понад 80 укриттів на більш, ніж 16 мільйонів гривень.

Друзі, чи були у вас випадки, коли ви не могли потрапити в укриття? Де саме це трапилось? Поділіться з нами у коментарях!

Опитування

Чи були ви свідком зачиненого укриття під час повітряної тривоги?

Читайте також:

“Наші діти дихають пліснявою”. Батьки просять звільнити директорку хмельницького садочка

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (77)
  • Надія Бойко

    Відкрили сепермаркет Булка,а укриття забрали на Проспекті.Куди  людям з 14 етажки під час повітряноі тривоги ховатись
  • Читач99

    Цікаво а хтось з міської Ради чи областної читають ці коментарі і зроблять організаційні висновки?

    На вул. Кямянецькій 3 кооперативний технікум (Юність) директора дала вказівку також не пускати в бомбосховище мешканців навколишніх будинків, дзвонили в міську і обласну адміністрацію і всі відрахували що не їхнє питання, поки не визнали поліцію і почали пускати. Так тепер пускають в бомсховище і потрібно надати свої дані, які працівники технікуму записуючи.  

    А той номер телефону що надали для звернень він же міський, тобто в неробочий час не працюючи і також під час тривоги також. То чому не гадати мобільний номер для звернень громадян про непрацюючі бомбосховища?
  • Читач86

    В мікрорайоні Ракове відсутні укриття, як такі
  • читач34

    Коли сталися "грузевиці"-мешканці багатоповерхівок ,що біля 29ї  школи бігли до школи в укриття. І- сюрприз- укриття в школі було зачинено!!!

keyboard_arrow_up