Вночі хмельничан не пустили в укриття Палацу творчості: що каже директорка

Вночі хмельничан не пустили в укриття Палацу творчості: що каже директорка
Фото з архіву Хмельницької ОВА
  • Вночі хмельничан не пустили в укриття Палацу творчості, що на Свободи.
  • Причину запитали в директорки закладу. 

Вночі, 9 березня, ворог здійснив масовану ракетну атаку України. Загалом було випущено 81 ракету різних типів, а також 8 БпЛА “Shahed”. “Прильотів” на території Хмельниччини не було. Проте мешканці чули звуки вибухів. Міський голова Олександр Симчишин повідомив, що це була робота ППО.

О третій ночі хмельничан не пустив в укриття охоронець

Повітряна тривога у Хмельницькому та області тривала із 02:37 до 06:46. У цей час деякі хмельничани відправилися до укриття, що розташоване в Палаці творчості на Свободи. Проте потрапити туди так і не змогли. Людей не пустив всередину охоронець. Відео цього опублікували в спільноті “Хмельницький LIVE”.

Через зачинені двері закладу охоронець відповів на запитання містян, які намагалися заховатися в укритті. Дівчина запитала: “Чому ви нас не пускаєте, вночі, коли ракетна атака?” Тоді чоловік відповів: “Подзвонила директор і сказала не пускати”.

Відео дня

Хмельничани викликали на місце працівників поліції. Як розповіла інспектор УПП в Хмельницькій області Вікторія Тимощук, жодних адмінматеріалів не складалося. Правоохоронці повідомили про те, що сталося, до міської ради. Де й встановлюватимуть всі обставини подій. 

У коментарях під відео чимало хмельничан обурилися даній ситуації. А також повідомили, що подібне відбувається в багатьох укриттях міста. Мовляв, коли оголошують повітряну тривогу, деякі укриття зачинені. Якщо ви стали свідком такого випадку - напишіть в коментарях. Ми перевіримо та оприлюднимо цю інформацію. 

 

Як все пояснила директорка 

Журналістка vsim.ua звернулася за коментарем щодо вище описаної ситуації до директорки Палацу творчості Марини Пилипак. Вона каже, що укриття облаштували в закладі ще на початку повномасштабного вторгнення. Воно завжди було відчинене і там часто ховалися мешканці будинків із сусідніх вулиць, учні та викладачі закладу. 

Проте згодом укриття стали використовувати не за призначенням. Мовляв, там працівники стали знаходити шприци та подібне. Тож його стали зачиняти на нічний період. Однак після подій, що відбулися цієї ночі, укриття обіцяють завжди відчиняти під час повітряної тривоги. 

- Десь до травня-червня укриття було весь час відкрите. Там вночі стали збиратися різні невідомі люди. Ми там і шприци стали знаходити, і інше. Тож були змушені закривати його на ніч. Згідно із вимогами охоронець не має права виходити з будівлі, коли повітряна тривога. Саме тому цієї ночі склалася така ситуація. Від сьогодні, у випадку ймовірних ракетних атак, укриття вночі будемо відчиняти, - говорить Марина Пилипак. 

На початку лютого в Палаці творчості презентували модульне укриття

Нагадаємо, на початку лютого цього року в Хмельницькому урочисто презентували модульне укриття в Палаці творчості. Міський голова Олександр Симчишин розповів тоді, що воно розраховане на понад 800 осіб. А його реконструкція відбулася завдяки програмі «Безпечна школа», яку реалізує Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» у співпраці з ДСНС. Частину коштів також виділили з міського бюджету.

Відповідно до вимог ДСНС в такому укритті мають бути меблі для сидіння, кулери, фільтри для води та забезпечення доступу до питної води, система вентиляції повітря, проєктор або телевізор, якісне освітлення та аварійні світильники. А також - інтернет, автономне тепло та енергопостачання, аптечки, засоби протипожежного захисту та матеріали для занять, ігор з дітьми тощо.

Олександр Симчишин додав, що за минулий рік відремонтували, збудували або реконструювали 54 укриття в закладах освіти, витративши на це понад 15 мільйонів гривень. Цьогоріч заклали в бюджеті ще 10 мільйонів на такі ж роботи.

Читайте також: Волонтер Ян Сорен побував у Хмельницькому. З чим приїхав та що розповів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (99)
  • Вікторія Калашнікова

    Охраніка прив'язати біля воєнної частини,щоб спробував коли трубить тривога,а директора окопи копати,хлопцям їсти там варити.Тварів треба наказувати .
  • Lidija Banashko

    як так що  є охорона є факт тривоги а вона розказує щось про "не за призначенням"???? Люди туди пияячити прийшли?? Чому кожен малесенький клкрк при владі вважає себе над людьми -вище всіх -то може тра поставити нормальну людину бо з цієї дами вже ніц не буде там діє принціп-все громадське -ВСЕ МОЄ
  • Дима Степанов

    І це все?!
  • Читач32

    ...отремонтировали, построили или реконструировали 54 укрытия в учебных заведениях, потратив на это более 15 миллионов гривен .



    15.000.000 / 54 = 277.777 грн.

keyboard_arrow_up