“Наші діти дихають пліснявою”. Батьки просять звільнити директорку хмельницького садочка

“Наші діти дихають пліснявою”. Батьки просять звільнити директорку хмельницького садочка
  • Пліснява у групах, укритті та аварійний дитячий майданчик. 
  • На такі проблеми скаржаться батьки дітей садочку №6. Просять звільнити з посади директора.
  • Розповідаємо, що відомо про ситуацію в закладі і як проблему коментують в департаменті освіти. 

Мова піде про дошкільний освітній заклад “Колобок” на Львівському шосе. Хмельничани скаржаться: садочок - у занедбаному стані. Діти і вихователі у групах дихають пліснявою, а з будівлі сиплеться облицювальна плитка. Майданчик на вулиці теж потребує ремонту, адже становить небезпеку для малечі. Батьки кажуть, заклад “запустила” директорка. Просять звільнити її, адже “втомились від ігнорування і бездіяльності”. Розповідаємо деталі конфлікту. 

На що скаржаться батьки

Найперше, що почало турбувати батьків - пліснява. Ми відвідали  садочок “Колобок”. Тому від себе додамо, що проблема одразу кинулась в очі. Плями “сирості” помітно на стінах і стелі в коридорі, подекуди відлущена штукатурка. Картину з пліснявою на стінах спостерігаємо і в дитячих групах. Місці, де малеча спить, їсть і загалом проводить більшу частину свого дня. 

Хмельничани організували ініціативну групу. Розповідають, цю проблему неодноразово озвучували керуючій закладом, а також звертались у департамент освіти. Поки все залишилось без змін. 

Відео дня

Ініціативну групу підтримують й інші батьки, які теж “за” те, аби дітям в садочку було безпечно і комфортно. 

  • Коли ми звертались у департамент з проханням, щоб вони оглянули, перевірили дах і склали акт - нам прислали відписку. Бо вони приїжджали у сонячну погоду і відповідно не побачили ніяких протікань. А пліснява нібито з’явилась після того, як було заклеєно витяжки. Хоча з’ясувалось, що вони були заклеєні понад 10 років, тому це не могло бути причиною. Цвіль у садочку існує багато років. Але раніше був карантин, батьків не допускали в групи. Тому ми не мали можливості прийти і побачити це. А коли цю проблему бачила завідуюча з медсестрою, то просто давала наказ брати миючі і замивати це все, - розповідає мама вихованки Ірина. 

За словами батьків, це не єдина проблема в закладі. Скаржаться і на сильний запах плісняви в укритті, яким змушені дихати діти по кілька годин. А в березні у сховищі прорвало трубу. Воду черпали няні, поки діти стояли на вулиці під час тривоги. Наразі дефект усунули, але проблему із сирістю не вирішили. Ковдри, на яких сплять діти - вогкі. 

Батько однієї з вихованок садочка запропонував допомогу, адже той кваліфікований спеціаліст у будівельній сфері. Батьки кажуть, що директорка проігнорувала цю допомогу. Мотивувала це тим, що вона не зацікавлена у співпраці. 

“Відписок зібрали вже дві папки”

Хмельничани також нарікають на інші недоліки, які їх не влаштовують. Зокрема, дитячі майданчики, що чекають на ремонт. Кажуть, найбільше лякають аварійні елементи, через які малеча може травмуватись. 

  • Наприклад, труби стирчать із землі, які не видно через нескошену траву. Або цегляні відгородження між майданчиками, з яких відшаровується і падає ця цегла. Вихователі йдуть, забирають ці аварійні елементи, але ж проблему це не вирішує. Ми за те, щоб це було безпечно, комфортно і цивілізовано. Ніякої модернізації цього садочка давно немає, - каже хмельничанка Руслана.

Конфлікт з батьками і пояснення директора

Батьки неодноразово звертались до директорки. Кажуть, кожна розмова з нею закінчується тим, що керівниця відхрещується і не хоче бачити очевидних проблем. Було чимало звернень ініціативної групи і до департаменту освіти, звідки отримують лише “відписки”. Наразі хмельничани хочуть звільнення директорки. Мовляв, та не виконує своїх обов’язків. 

Керуючою ЗДО №6 є Олеся Вавринчук, яку було призначено на цю посаду в 2015 році. Нам вдалось поспілкувались з жінкою. На цю зустріч прийшла й ініціативна група батьків. Між ними і завідуючою виник конфлікт. Спочатку директорка відмовилась будь-що коментувати. А появу батьків і пораду звільнитись назвала “психологічним тиском” на себе. 

Ось що каже Олеся Вавринчук:

  • Щодо плісняви в приміщенні: було створено комісію, на яку було запрошено представників департаменту. Вони обстежили дах на протікання, щоб усунути цю проблему. Зробили акт, що дах не потребує ремонту. Витяжки в даній групі були заклеєні, тому нам порекомендували це усунути, що ми і зробили.

Як переконує директорка, до департаменту заклад надіслав лист для розгляду і надання фінансування. 

  • На поточні ремонти у групі чекаємо 127 тисяч гривень. Це спальня, роздягальня, туалетна кімната, - каже Олеся Вавринчук.

Відтак з’ясувалось, що ремонт запланували лише в тій групі, де батьки звернулись із письмовою заявою. Хоча плісняву журналісти разом з батьками спостерігали щонайменше у трьох приміщеннях. 

Що саме заважає усунути вищевказані недоліки у закладі, завідуюча не пояснює. Окрім цього, керівництво не зверталось до батьків, аби ті спільними зусиллями допомогли вирішити проблему.

  • Ми в замкнутому колі. В департаменті нам кажуть, що керівник на місці вирішує ці питання, а вона відхрещується. Ми хочемо, щоб нашим дітям було комфортно, але також хочемо добитись справедливості. Основне прохання - звільнити з посади керівника. Ми хочемо, щоб на цьому місці була людина амбітна, щоб підняти цей садок. Ми хочемо це робити спільними зусиллями і готові допомагати новій завідуючій зробити заклад процвітаючим, щоб було діткам і комфортно, і безпечно, - кажуть батьки. 

Як коментують ситуацію в департаменті освіти

Журналісти vsim.ua звернулись за поясненням до департаменту освіти і науки. Там повідомили, що проінформовані щодо проблем у закладі. І підтверджують, що батьки неодноразово звертались до департаменту. Виконуюча обов’язки директора департаменту освіти Ольга Кшановська пояснила наступне:

  • Зверталися батьки, ми їм надавали письмову відповідь. Ми розглянули їхні звернення. Щодо майданчиків, то вони не зовсім в аварійному стані, але дійсно потребують оновлення. Але у зв'язку з певними фінансовими обмеженнями 590 постанови це не є зараз пріоритетна видаткова частина. По можливості ми будемо ставити на третю чергу фінансування. Якщо говоримо про плісняву та умови в групах - це було проінспектовано. Так сталось, що витяжкова система була закрита. Відповідно це спричинило конденсат температурного повітря і дало погіршення умов у групі. Зараз ми обстежили, зробили кошторис на оновлення поточного ремонту даної групи. Масштабні роботи будуть відбуватись у липні, коли садочок не буде працювати. Стосовно укриття, то є акт готовності, погоджений з ДСНС і військовою адміністрацією. Звісно, цього літа будуть ще проведені поточні ремонти, адже укриття ми рік використовували. Ми розуміємо, що ремонти потрібні і підтримувати їх у належному стані. Адже було таке, що діти і 5 годин сиділи в укритті. Все, що в наших силах, як департаменту, ми забезпечуємо, - відповіла Ольга Кшановська. 

Очільниця департаменту також додала, що знає про те, що батьки вимагають звільнення керуючої. Додає, що наразі в пріоритеті - усунути всі недоліки і знайти компроміс.

Як ситуацію коментують хмельничани?

У мережі теж спалахнула ціла дискусія щодо ситуації в садочку. Одні батьків підтримують й закликають довести справу до кінця, а хтось ділиться аналогічною проблемою. Ось що пишуть хмельничани у мережі:

  • Батьки, зверніться в НАБУ, нехай проведуть перевірку завідуючої! Є інформація, що на укриття в садочку виділяли 2 мільйони гривень...
  • Там дійсно проблема в підвалі. А саме з підземними водами. Щось робили там… Але до укриття це не має відношення на жаль.
  • Батькам браво! Директорку в шию. Гроші виділяються і кладуться в кишеню…
  • Відділ освіти треба весь звільняти, вони перевірки роблять і за хабарі закривають очі, а виділити кошти на ремонт з міського бюджету не хочуть бо мер їм скаже айайай.
  • .Директор садочку не повинна займатися ремонтами а повинна контролювати і розробляти процес навчання і перебування дітей. Геть рядянську систему!
  • Директор садочку - це його господар/господиня. Якщо не Господар повинен займатися своїм господарством - то хто? Всі директора шкіл і садочків мають відповідати за стан приміщень, які їм надані. Якщо хтось з цим не може справитись - то нехай дає дорогу іншим, хто може на себе брати відповідальність і вирішувати проблемні питання!

Читайте також:

Комунальні тарифи з урахуванням інфляції: якими вони могли б бути у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • 007

    Всі керівники усіх садочків то Сашині особи що на добровільних внесках Саші касу роблять нормальну, і можете не скаржитися не допоможе
  • Liubov Velychko

    В мене на будинку зараз вивіску міняють з адресою! Я щось не розумію, що зовсім немає куди подіти гроші???
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

  • Stepan Tanasiychuk

    > А пліснява нібито з’явилась після того, як було заклеєно витяжки. Хоча з’ясувалось, що вони були заклеєні понад 10 років, тому це не могло бути причиною. Цвіль у садочку існує багато років.



    100% заклеєні витяжки провокують появу плісняви. Зробіть нормальну вентиляцію і вона зникне

keyboard_arrow_up