“Залізобетонні опори ламалися, як сірники”, — в Хмельницькобленерго досі усувають наслідки негоди

“Залізобетонні опори ламалися, як сірники”, — в Хмельницькобленерго досі усувають наслідки негоди
  • Енергетики вже 4 доби поспіль відновлюють електролінії в області. 

  • Негода порвала проводи та поламала електроопори. 

  • Востаннє, кажуть, така стихія була 23 роки тому. 

Минулої п’ятниці, 13 січня, в Хмельницькій області лютувала стихія. Ожеледь, вітер, а місцями ожеледиця призвели до намерзання мокрого снігу на електролініях. А поривчастий вітер кидав електроопори. 

Негода наробила чимало лиха в енергетиці. Без електрики залишились майже 400 населених пунктів. Вже майже тиждень енергетики продовжують усувати наслідки стихії. В Хмельницькобленерго зазначають, що найбільшої шкоди вона завдала саме південним громадам області.

Відео дня

Востаннє таке було 23 роки тому

Остання стихія такого масштабу відбулася у 2000 році. Ожеледь на повітряних лініях в 10-15 сантиметрів наробила багато лиха, є руйнування цілих ділянок електромереж. Енергетики працюють без зупину задля відновлення розподілу електричної енергії до оселі кожного мешканця області, — йдеться в повідомленні. 

На підприємстві розповіли що встигли зробити та чому досі не відновили енергопостачання в усіх населених пунктах. 

— Кількість ушкоджень була динамічніша, ніж ми могли відновлювати. Величезний шар ожеледі фактично призвів до того, що в нас почали руйнуватися цілі лінії електропередач, — розповів технічний директор Хмельницькобленерго Олексій Філіпчук.

На окремих локаціях ламалися металеві елементи, пошкоджувалися ізоляри, а електропроводи падали цілими ділянками. 

— Під власною вагою руйнувалися лінії електропередач. Залізобетонні опори ламалися, як сірники і падали цілими ділянками, — додав Філіпчук. 

Де найбільше пошкоджень

Олексій Філіпчук розповів, що найбільше постраждали такі регіони:

У деяких тергромадах товщина ожеледі сягала від 10 до 15 сантиметрів. На сьогодні ідентифікували близько 150 опор, які зруйнувала стихія. Пошкодилось близько 180 ліній на 10кВт, порядка 10 ліній на 35 кВт. 

— Також ми мали аварійні ситуації на рівні класу напруги 110 кВт. І через це відключили близько 400-х сот населених пунктів від електрики, — пояснив енергетик. 

Від учора ожеледь почала спадати, бо температурний режим пішов у “плюс”. Тож енергетики зазначають, що можуть швидше відновлювати електрику та ремонтувати мережі. Наразі залишилось відновити близько 90 ліній електропередач.

Уже четверту добу енергетики працюють безперервно. Допомагають їм в цьому рятувальники та місцеві жителі. Тож енергопостачання обіцяють відновити найближчим часом по всій області. Більше про це дивіться у відео від Хмельницькобленерго:

Нагадаємо, крім того впродовж тижня відбуватимуться відключення електрики — цілодобово, переважно за однією чергою. А у вранішні та вечірні години — у дві черги одночасно.

Аби допомогти енергетикам споживачам радять використовувати електричну енергію раціонально. Вмикати енергоємні прилади почергово, а не одночасно.

Нагадаємо, в Хмельницькому створили мапу на якій позначили розташування генераторів, буржуйок та стаціонарних пунктів обігріву. Вони діятимуть у випадку відсутності електрики, води та опалення понад 24 години. Подивитися детально можна за посиланням. 

А у вашій оселі є світло?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Lidiya Pashina

    Мені цікаво,по яким чергам відключають світло в дачному масивіЕлектроніка?Там також живуть люди,діти вчаться у школі,сьогодні відключили 3раз,це що таке.
  • Тамара Колесниченко

    Не платити за світло і зразу не будуть вимикати
  • Віктор Кравчук

    А стовпам скільки років.
  • Nickolaievich Yuri

    Аби трансформатори не знімали і не вивозили у невідомому напрямку..,..оці всі блекаути ,це такаж пандемія як у 19 році....анулюй тести і лікуй грипп і пандемії нема...Так і тут вижени хапуг з ради і відключення припиняться.....

keyboard_arrow_up