Зеленський підписав закон про компенсацію за знищене та пошкоджене житло

Зеленський підписав закон про компенсацію за знищене та пошкоджене житло
Фото ілюстративне
  • За пошкоджене майно грошей не буде. Але обіцяють відновлення через будроботи чи надання будматеріалів.

  • За знищене надаватимуть сертифікат на фінансування державою купівлі нового житла.

Нещодавно президент України підписав закон про компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок війни нерухоме майно. Про це йдеться в картці законопроекту на сайті парламенту.

Цей закон запроваджує компенсацію за пошкодження чи знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів та диверсій, спричинених російською військовою агресією. Мова йде лише про ті, які сталися після повномасштабного вторгнення. Також закон не поширюватиметься на об’єкти, що станом на 24 лютого 2022 року були на тимчасово окупованій території.

За яку нерухомість буде компенсація

Згідно документу компенсуватимуть за пошкоджену чи знищену житлову нерухомість: 

Відео дня

Хто отримає компенсацію

На компенсацію мають право громадяни України, які:

Також компенсацію можуть отримати: об’єднання співвласників та управителі багатоквартирних будинків, які їх утримують. Разом з тим на компенсацію не можуть претендувати підсанкційні особи, які засуджені за злочини проти нацбезпеки України та їхні спадкоємці.

Яка компенсація передбачається

За пошкоджене майно грошової компенсації не буде. Відновлення пропонують через будівельні роботи та/або надання будівельних матеріалів для них.

За знищене майно надаватиметься житловий сертифікат. Саме він підтверджуватиме гарантії держави профінансувати купівлю квартири або іншого житлового приміщення в межах визначеної суми.

Власникам знищеного будинку садибного типу, садового чи дачного будинку надаватимуть вибір. Вони зможуть отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію. В останньому випадку кошти перераховуватимуть на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

А от житловий сертифікат зможе використати лише його власник чи спадкоємець. А ще він не може бути відчужений третім особам. Використати сертифікат можна буде впродовж 5 років із дня його видання. Шукати й обирати квартиру треба буде самостійно. 

Купувати нове житло можна й за допомогою кількох житлових сертифікатів. Якщо ціна квартири є нижчою за суму сертифіката, решту коштів виплачуватимуть уже з грошей, отриманих від росії для відшкодування збитків. Якщо більшою — отримувач сам має сплатити різницю.

Як отримати компенсацію

Як зазначає Мінінфраструктури, подати заяву на компенсацію можна буде через «Дію», ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса.

Рішення щодо надання компенсації будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні комісії. Вони розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яку зараз розробляє уряд.

Нагадаємо, у серпні минулого року в Україні створили Реєстр пошкодженого та знищеного майна. 

Аби отримати компенсацію за знищене росіянами майно потрібно подати заяву із описом пошкоджень.

— Ми рекомендуємо подавати вже зараз (заяви — ред.), використовуючи застосунок “Дія”, – розповів начальник управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької міської ради Валентин Карван.

Яку інформацію потрібно подати через “Дію”:

Як зафіксувати пошкоджене майно

При фіксації пошкоджень або руйнувань у Мінреінтеграції закликають дотримуватися кількох важливих правил:

Читайте також: Як зафіксувати руйнування житла, щоб подати заявку на компенсацію, — поради Мінінтеграції

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анатолий Баришев

    Зак дійде до діла й цего вже не буде. Пригадаєте мої слова
  • Асія Буряковська

    Сертифікат на будматеріали від Епіцентру буде, полюбому) при чому не самі дешеві, так щоб Герега продав те, що лежить давно, а сума компенсації була використана, матеріалу не вистачало, і щоб люди там ще й докупляти за власний кошт мусили.
  • Василий Бовсуновский

    Добрий день! Все відбудуемо????
  • Сергей Попович

    Тоб то знищено до камінчика то сертифікат і можливість де хоч отоварити, а як щось лишилось то повертайся і може☝️ дадуть мішок цементу та піддон цегли.

keyboard_arrow_up