Зеленський сказав прискорити створення електромоста від Хмельницької АЕС до Жешува

Зеленський сказав прискорити створення електромоста від Хмельницької АЕС до Жешува
Фото ілюстративне
  • Реконструкцію лінії електропередач глава держави планує завершити до 8 грудня.

  • Це роблять для того, аби забезпечити Польщу електрикою.

  • Разом з тим, президент зазначив, що це стане можливим, якщо Україна контролюватиме Запорізьку атомну. 

У червні цього року польський оператор енергосистеми PSE почав будувати енергетичне з'єднання між Хмельницькою АЕС і містом Жешув на сході Польщі. Вартість робіт оцінюють приблизно в 30 мільйонів злотих. Нагадаємо тоді ж повідомили, що роботи мають завершити до кінця 2022 року. 

В суботу, 10 вересня, Володимир Зеленський повідомив, що роботи мають прискорити. Президент доручив до грудня завершити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до Жешува. Про це він зазначив у своєму вечірньому відеозверненні.

— Доручив прискорити реконструкцію лінії електропередачі від Хмельницької АЕС до польського міста Жешува – першого міста-рятівника. Дякую тобі, Жешуве. Нагадаю, що це особливе звання було присвоєне Жешуву ще навесні за надзвичайно вагому допомогу Україні. Маємо завершити до 8 грудня цю реконструкцію й забезпечити Польщу необхідним обсягом електрики, — наголосив Зеленський. 

Відео дня

Глава держави зазначив, що це було однією з домовленостей, які обговорили під час перемовин 9 вересня з головою уряду Польщі Матеушем Моравецьким.

Разом з тим, Зеленський зазначив, що прискорення робіт стане можливим "за умови збереження нормального контролю України над Запорізькою атомною станцією".

Президент також поінформував, що доручив Кабміну опрацювати можливість термінового постачання Польщі 100 тисяч тонн енергетичного вугілля уже зараз.

— Ми маємо на цей час достатні обсяги для себе й можемо допомогти нашим братам підготуватися до цієї зими, — повідомив Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський 9 вересня під час спільної пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом та прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким запевнив у наданні з боку України допомоги Польщі задля виходу з майбутніх енергетичних ризиків і викликів.

До слова, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок №6 Запорізької АЕС відключили від енергомережі. Наразі йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан. Це був останній працюючий енегроблок. Відтепер ЗАЕС повністю зупинена, повідомляє “Енергоатом”

— Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС, — пишуть на сторінці “Енегроатому”. 

Додамо, врегулювати ситуацію й вивести російські війська з території ЗАЕС не допоміг і візит МАГАТЕ на станцію. А напередодні візиту на Запоріжжя МАГАТЕ побувала й на Хмельницькій атомній. Що перевіряли читайте в матеріалі МАГАТЕ провело інспекцію на Хмельницькій атомній. 

Також днями окупанти почали погрожувати Україні ударами по двох атомних, які розташовані на заході — Рівненській та Хмельницькій. Стверджують, що необхідно вдарити “Калібрами” по цих станціях. Таким чином хочуть зупинити Захід допомагати Україні. Деталі — за посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергей Попович

    А нам введуть обмеженя на споживання.
  • ЧитачЧитачів

    А нас закликають купувати свічки, дрова, сухий спирт, каганки...

keyboard_arrow_up