“Бачили все, що пісяє”: хмельницькі велотуристи розповіли про 80-денну мандрівку Європою

“Бачили все, що пісяє”: хмельницькі велотуристи розповіли про 80-денну мандрівку Європою
  • Стомлені, щасливі та ще більше закохані Сергій Толстіхін та Юлія Мазур повернулися до рідного міста. 

  • Разом вони подолали тисячі кілометрів європейськими дорогами.

  • Як все було, що бачили та які курйози спіткали пару, читайте на vsim.ua.

​​​​​​Понад 5 тисяч кілометрів рівнинами та схилами Європи. 20 країн та понад 60 днів велофітнесу позаду. Сергій Толстіхін та Юлія Мазур повернулися додому до рідного Хмельницького. Подорож була довгою та виснажливою. Однак мандрівники сповнені емоцій та планів. Вже з головою занурилися в роботу та розробляють зелені маршрути для велотурів Хмельниччиною і Україною. Кажуть, що будуть заманювати до нас європейського туриста. Як саме - трохи згодом. А поки читайте ексклюзив - про курйози та найцікавіші моменти веломандрівки.

Ночували в прибудові до муру середньовічного міста

Сергій і Юля розпочали свої мандри з північної частини Європи. Кажуть, що це був їх кращий вибір. Адже погоду вгадали ідеально. 50% подорожі було прохолодно та сонячно водночас, що ідеально для поїздки на велосипедах. Однак, не обійшлося і без дощів. Внесли свої корективи і короткі дні. В обідню перерву робили зупинку на каву і крутили педалі далі, щоб встигнути в кемпінг до темноти. 

Відео дня
  • Всі наші цілі досягнуті. Ми ночували в десятках українських сімей, записали кілька бомбезних інтерв’ю. Побачили дуже багато унікальних архітектурних об’єктів та поспілкувалися із метрами паливної енергетики. Ми генії і щасливчики водночас. Генії, бо взагалі знайшли в собі сили зважитися на таку мандрівку. А щасливчики тому, що все пройшло без проблем. Пригод купа, але переважно всі вони позитивні, - зазначає Сергій Толстіхін.

Перша пригода трапилася із велотуристами в Естонії. Пара планувала шукати місце для привалу посеред лісу. Зупинилися в невеликому мальовничому селищі, щоб попити води, а натрапила на неймовірно гостинного естонця. Той і нагодував, і баню натопив, і на ніч запросив залишитися.

  • Одна справа, коли гостинні люди, з якими ти заздалегідь домовляєшся. А тут так  зненацька. Дуже приємно. Чоловік трапився такий позитивний. Він сам мисливець. Нагодував нас запеченою косулею, насмажив сосисок. Пива нам накупив. Натопив баньку. Розповідав багато цікавих історій. Чуже людина. Ми просто води попросили, а тут такий прийом, - говорить Сергій.

Оригінальну зупинку пара мала в Талліні. Ночували в прибудові до муру середньовічного міста. Вподобали закохані і нічні переправи на паромі. А у Фінляндії побували в україномовному таборі.

Подолав “рибне прокляття”

У Швеції в Сергія Толстіхіна сталася просто епохальна події. Він вперше в житті спіймав рибу. І непросто якусь там ”тюльку”, а справжнісіньку річкову форель. Мандрівник згадує, що радів, немов дитя. Адже до цього ще з жодної риболовлі не повертався з уловим. А спроб були десятки. 

  • На мені є рибне прокляття. Коли я є - риба не ловиться. Це перевірено десятками разів. Це не те, що я на риболовлю не ходив ніколи. З друзями буває виїжджаю десь до річки, але тоді ні в мене, ні в них риба не ловиться. Той, хто без мене ловить рибу відрами, може якусь одну витягне. А я особисто в житті жодної не зловив. І тут в Швеції нас запросив один шведський хлопчинка. Ми пішли на ту рибалку. І я зловив першу в житті форель. Ми її засмажили на вогні. Було подвійно смачно, - згадує Сергій.

Гора Диявола та швецькі ферми

Також у Швеції мандрівники відвідали гору Диявола. Місцеві розповіли парі легенду, згідно якої на цій горі сидів диявол. Він грав на сопілці і всіх заманював туди музикою. Люди танцювали під ту гру аж пока не падали додолу мертві. За словами Сергія, місце вражаючої краси. У мандрівці цією країною, місцеві запросили Юлю та Сергія відвідати коров’ячі ферму 

  • У них там на цій фермі близько 250 корів. Вони перші в рейтингу фермерських угідь Швеції. Показували нам профільний журнал, де власники були на титульній сторінці,- додає Сергій. 

День незалежності України закохані зустріли в Осло в компанії посла та кількох десятків українських патріотів. 

  • Всі були у вишиванках. Ми поспілкувалися, розповіли їм про свої мандри. Панувала така приємна домашня атмосфера. Було супер, - згадує мандрівник.

Мало не знесло бурею 

Далі велотуристи рушили паромом до Данії. Погода була чудова. Тому вирішили заночувати на березі моря та вдосталь позасмагати на сонечку. А ввечері вже рятувалися від бурі. 

  • В Данії було жарко. Скандинавія нас вимучила, ми їхали весь час у кофтах. Було холодно і дощ. А тут такий контраст. Відразу перейшли на шорти і футболки. Ми були до цього вже на морях. Але купатися не могли, бо було холодно. Спробували воду, а вона теплюща. Вирішили тут розкласти палатку і залишитися. Накупалися, позасмагали. А вночі прокинулися від того, що гриміла і небо було все у блискавках, - розповідає Сергій.

Мандрівник зазначає, що не на жарт перелякався. Однак намагався заспокоїти Юлю, яка помітно нервувала. Буря не вщухала понад годину. За словами Сергія, вони намагалися втримати намет, а той метало зі сторони в сторону. 

  • Намет просто зносило. Я думав, що нас або блискавка зараз приб’є, або рухне той намет на нас і ми там залишимося лежати під ним до ранку змоклі. Але буря вщухла і на ранок вже світило сонечко, - говорить велотурист.

Німецькі села та ідеальний Амстердам

Сергій говорить, що в подорожі Юлі найбільше сподобалися німецькі села. Кожне з них ніби зійшло із ідеальної картинки. А ось дороги для велотуризму місцями були в досить поганому стані. Не як в Нідерландах, де велоструктура на найвищому рівні. 

  • У Нідерландах між кожним селищем були окремі широчезні бетонні велодоріжки. Їдеш і горя не знаєш. Ще в Нідерландах просто море вітряків. Є фото, де в кадр відразу потрапляє з півсотні. Єдиний мінус був у тому, що дув сильний вітер і нас просто зносило з дороги,- розповідає Сергій.

 

Своєю красою мандрівників захопив Амстердам. Сергій говорить, що він посів перше місце в його рейтингу. Крім цього, за словами мандрівника, це досить дешеве місто. Однак переповнене точками продажу марихуани. А дівчата легкої поведінки на вулиці Червоних ліхтарів пропонують свої послуги навіть серед білого дня. 

  • Ці кам’янечки всі криві, будинки 1500-х років, всюди канали. Враження - бомба. До речі, в Амстердамі дуже дешево. Ми ставили собі за мету придбати в кожному місті якісь магніти на згадку. В Скандинавії вони були по 5 євро. А тут 3 штуки за 1 євро. Повно теми з марихуаною і кофішопів, як вони на них кажуть. А в Червоному кварталі дівчата вдень сидять і пальчиком манять відвідувачів, - говорить велотурист. 

Випробування в Нідерландах та хлопчик-дзюркунчик

Серйозна проблема під час мандрівки трапилася із велотуристами в Нідерландах. Там на їхньому причепі із сонячною панеллю відпало колесо. Запасного у пари не було. Та й сталося це в глухому селі. На здивування Сергія заміну знайшов саме там, а не у великих міських торгових центрах. 

  • Причіп був перевантажений і досить важкий. Колес на заміну ми не знайшли, тому я хвилювався, щоб нічого не трапилося з ними. І таки трапилося. Колесо лопнуло. Ми не знали, що робити. Дотягнули з горем пополам і найближчого магазинчика і чудом там знайшли заміну, - пояснює мандрівник. 

У Бельгії Сергій та Юля відвідали скульптуру хлопчика-дзюркунчика. Спробували шалено дорогі бельгійські вафлі за 8 євро штука та  насолодилися краєвидами.

  • Брюссель нам сподобався, бо ми побачили все, що пісяє. Всі знають скульптуру пісяючого хлопчика. Вона виявляється зовсім мініатюрна. Але нам місцеві кажуть, “що там той хлопчик, ви ще подивіться пісяючу дівчинку”. Ми пішли дивитися, потім нас ще відправили на пісяючу собаку. Короче, ми подивилися все, що там пісяє.  

Далі пара завітала в Люксембург та проїхалася північною частиною Франції. Старовинністю закоханих захопив Страсбург. А Цюріх підкорив стандартною європейською красою. Передгір’я Альп змусило закоханих затамувати подих. Сергій стверджує, що красу гірських полонин передати словами неможливо. 

На завершення незабутній “Oktoberfest”

А на завершення пару чекав Мюнхен і незабутній “Oktoberfest”. Юля одягнула національний костюм і пара поринула у вир святкування. Запам’ятався фестиваль закоханим не лише п’янким пивом, а й атракціонами та гостинністю. До речі, відомих пивних брендів на фестивалі немає. Сергій говорить, що придбати хмільний напій можна лише в місцевого виробника. А найменша тара - літр.

  • Завершення подорожі було просто бомбезне. Я знав, що “Oktoberfest” - це круто, але не думав, що настільки. Сам фестиваль триває 10 днів. А готується до його відкриття величезна група людей, які працюють зранку до ночі і будують павільйони. Там переважно всі ходять в національних костюмах в цей час. І по них дуже легко визначити сімейний статус, як чоловіків, так і жінок. Останніх видають фартухи. Якщо зав’язка на праву сторону, то до дівчини залицятися зась. В неї є чоловік або коханий. А статус сильної половини видають шкарпетки. Якщо вони підняті до колін, це легко помітити, бо всі в шортах, то чоловік одружений. Якщо спущені - то він в пошуку, - пояснює Сергій.

 Мандрівка була для туристів вдалою, особливих складнощів під час неї не було. А от проблеми почалися по дорозі додому. Сергій та Юлія придбали квитки на автобус. В який їх просто не взяли через велопричіп. Довелося переплачувати та діставатися за допомогою приватного перевізника. Попри складнощі, закохані повернулися додому щасливі та сповнені позитивних вражень. Їх кохання лише зміцніло, а двері холодильника тепер переповнені магнітами з різних країн. 

Сергію та Юлії є ще багато чого розповісти хмельничанам про свою веломандрівку довжиною в 80 днів. Однак про це читайте в наступному матеріалі на нашому сайті. Слідкуйте за оновленнями. 

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up