Безкоштовний проїзд і водій з “коксом”: подружжя з Хмельницького про подорожі автостопом

Безкоштовний проїзд і водій з “коксом”: подружжя з Хмельницького про подорожі автостопом
  • Вони знають як жити на один долар і яке на смак м’ясо в Тайвані.
  • Хмельничани Богдан і Анна побували у 72-ох країнах світу.
  • Особливість їх подорожування - автостоп. 
  • Як пара з Хмельницького колесить світом у форматі “економ”, читайте далі.

Богдан і Анна одружені майже десять років. Їх сторінки у соцмережах одні на двох, вони говорять в один голос, а живуть в один такт. Вже вісім років пара мандрує світом. Вони побачили 72 країни. Їх підвезли більше двох тисяч незнайомих автівок. За цей час вони пірнали з головою у різні ментальності та традиції. Допоки пара переводить подих від своєї останньої подорожі, журналісти vsim.ua “перехопили” подружжя у місті, щоб послухати історії їх мандрів.

Про життя “автостоперів” або як зберегти спокій, коли водій під наркотиками

Подорожувати автостопом Богдан і Анна почали ще у студентстві. Захоплення мандрувати розпочалося із Криму. Пара досі згадує першу поїздку до Євпаторії. Кажуть, що поїхали туди, бо на той час це було найближчим місцем до Хмельницького, де не дощило. Вже після цієї мандрівки пару “понесло” по світу. Їх глобальні поїздки розпочались з 14-місячної подорожі світом. Вони рушили автостопом з України до Індонезії. 

На изображении может находиться: 2 человека, люди улыбаются, люди стоят, океан, небо, дерево, на улице, природа и вода

Відео дня

За ці вісім років Богдан і Анна проїхали багато маршрутів. Однак пара зізнається, що незважаючи на те, що автостоп - спосіб безкоштовного переміщення,  це не завжди комфортно і весело. Поміж тим, і водії траплялись усілякі.

  • Одного разу з нами трапилась цікава історія. Це сталося в Боснії. Цей випадок навчив нас зберігати спокій у будь-якій ситуації. Тоді було холодно і йшов дощ. Ми довго чекали на машину. Помітили тонований джип. Водій зупинився посеред перехрестя і помахав нам рукою. Ми швидко підбігли і сіли в автіку. Втім виявилось, що водій був під наркотиками. Крім того, із ним була його вагітна 18-річна дружина. Як виявилось згодом, вони чекали вже на п’яту дитину. Шофер почав розповідати, що вони повертаються з вечірки. А потім він запропонував нам "коксу". Звісно, ми відмовились. Але на цьому водій не зупинився. Він дістав зброю і почав жартома щось розповідати, повторюючи “пах, пах, пах”. Тоді було трохи лячно, але врешті решт він довіз нас до пункту призначення - розповідають Богдан і Анна.  

Богдан і Анна називають автостоп авантюризмом. Адже для них це спосіб для знайомства із новими людьми, а також прийом для випробування долі на успіх. За роки своїх мандрів подружжя вже добре вивчило характер автостопу в різних країнах світу. Вони кажуть, що найприємнішими є водії у мусульманських країнах. 

  • Автостоп у кожній країні дуже відрізняється. Наприклад, у Європі бажано використовувати таблички, де написано куди ти прямуєш. Це пояснюється тим, що у Європі дуже розвинена мережа доріг,  сітка настільки заплутана, що, коли ти їдеш на машині з Парижа, то трапляються машини, що їдуть знову ж таки у Париж. А от в країнах Азії ніяких табличок не потрібно, бо там дороги одні, вони прямі і поворотів не так багато - каже подружжя. 

На изображении может находиться: 2 человека, люди улыбаются, люди стоят, облако, небо, океан, мотоцикл, на улице и природа

  • Автостоп відрізняється у країнах і через людську ментальність. Наприклад, у нас в Україні люди хороші, вони гарно підбирають. Хорошим автостоп є в мусульманських країнах. Бо для них людина, що стоїть на дорозі, це вже гість. Вони стараються максимально допомогти, щоб залишити гарне враження про свою країну. Вони можуть і нагодувати, і навіть пропонують нічліг у себе вдома - розповідають Богдан і Анна. 

Від найдешевших до найдорожчих мандрівок

В залежності від маршруту подорожі, бюджет пари завжди різний. Найменше коштів Богдан і Анна витрачали на мандри у студентстві. Подружжя каже, що тоді їздили по світу із бюджетом один долар на добу за двох. А сьогодні фінансування їх мандрів зросло до тридцяти доларів. У таку суму вони “влізають” із врахуванням економії на пересуванні та на проживанні. Адже найчастіше пара зупиняється у місцевих жителів. Їх вони знаходять у всесвітній мережі гостинності CouchSurfing. Втім жити за цією програмою виходить не завжди. Буває, що Богдан і Анна шукають бюджетне житло вже на місці. Тоді й витрат стає більше. 

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Anna Bogdan, люди улыбаются, люди стоят, небо, небоскреб и на улице

Під час їх останньої 5-місячної подорожі маршрутом Оман-Емірати-Шрі-Ланка-Непал-Індія, Богдан і Анна витратили більше чотирьох тисяч доларів за двох. “Влетіла в копійку” їм і подорож в США. На 5-ти місячну поїздку в Штати подружжя витратило більше трьох тисяч доларів на двох. Тоді Богдан і Анна вирушили маршрутом Нью-Йорк-Маямі-Каліфорнія-Портленд. Пара каже, що основні витрати під час цих мандрівок пішло на візи і перельоти.

Що вразило найбільше

Побачивши майже півсвіту, Богдан і Анна розповіли про те, що їх вразило найбільше. Вони кажуть, що світ зовсім не такий, як здається. Богдан і Анна згадують про Іран. Кажуть, що людям нав’язують, що ця країна є страшною. Подружжя каже, що там живуть надзвичайно гостинні та ввічливі люди. Та й сама країна в реальності є зовсім не такою, якою її змальовують телевізійні екрани. 

Крім того, пара розповіла про місця світу, що по-особливому запали їм в душу.

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Anna Bogdan, люди улыбаются, люди стоят, борода, шляпа и на улице

  • Дуже вразило одне з новітніх чудес світу у Вірменії. Це місто, що видовбане в скелях багато років тому. Там досі живуть традиційні племена. Ми там були з Аньою ввечері абсолютно вдвох. Там не було жодної підсвітки, лише наш телефон. Так от ми там провели близько 15-ти годин. У цьому місці неймовірна атмосфера, що просто заворожує. Також вразив Великий каньйон в США. Це неймовірне чудо, створене природою. Там вражаючі масштаби. Запам’яталися і гігантські дерева в Саквої. Вони стоять там тисячі років. Більше десятка людей не можуть обійняти ці дерева, взявшись за руки. Ще одним вражаючим місцем були вулкани в Індонезії. Там всередині кратера знаходиться блакитне озеро із сірководневою водою - розповідає подружжя.

Про фінансування мандрів 

Постійного місця роботи пара нині не має. У минулому Анна працювала вчителькою, а Богдан спробував себе у різних професіях: від продавця до радіоведучого. У якийсь час подружжя для себе зрозуміло, що в Україні знайти роботу, яка б приносила бажаний дохід, їм не вдасться. Тоді вони й почали працювати в інших країнах, поєднуючи подорожі з роботою. 

На изображении может находиться: 2 человека, люди улыбаются, люди стоят, небо, на улице и вода

Відтак Богдан і Анна працювали в Таїланді у сфері нерухомості, а потім вирушили на роботу в Китай. Там вони були вчителями англійської мови. Саме завдяки цим накопиченням пара подорожує світом й сьогодні. Втім вони й досі підтримують сімейний бюджет за рахунок працевлаштування людей в Китаї. Таким чином вони працюють в режимі “он-лайн”. До того ж такий формат роботи не заважає їм подорожувати світом.

Зараз подружжя відпочиває від мандрів вдома. Нині вони готуються до подорожі, що чекає їх взимку. Однак кажуть, що поки із країнами не визначилися. Єдине в чому впевнені - це те, що їм кортить відвідати нові горизонти, що поповнять список їх сімейних мандрів.

Друзі, а ви подорожували коли-небудь автостопом?

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Anna Bogdan, люди улыбаются, люди стоят, небо, на улице и природа

 

На изображении может находиться: Anna Bogdan, улыбается, на улице, вода и природа

На изображении может находиться: люди стоят, дерево, на улице и природа

Читайте також: Хмельничанин Сергій Толстіхін розповів, як проїхати 20 країн Європи на велосипеді і не збанкрутувати

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up