Хмельничанин Сергій Толстіхін розповів, як проїхати 20 країн Європи на велосипеді і не збанкрутувати

Хмельничанин Сергій Толстіхін розповів, як проїхати 20 країн Європи на велосипеді і не збанкрутувати
На фото разом з Юлією Мазур на веломаршруті Green Velo (Польща, 2018)
  • Мандрівник подолав тисячі кілометрів закордонними стежками. 
  • Ночував у психушці, стайні, монастирі та з бомжами. 
  • На веломандрівки витрачав мінімум кишенькових запасів.
  • В жодній з відвіданих країн не голодував та ще й національною кухнею ласував.
  • Як йому це вдавалося? Читайте на vsim.ua.

2015 рік, десь посеред Польщі, вечоріє. Діалог в селі:

  • - Добрий вечір, перепрошую, а можна попросити у вас водички набрати, а то в нас закінчилась?
  • - Так, звісно, давайте ваші фляги, зараз наберу. А ви звідки і куди їдете?
  • - А от, дивіться на спині намальована мапа нашого маршруту, їдемо на велосипедах з Харкова до Риму, вже другий тиждень в дорозі і ще стільки само перед нами.
  • - ... До Риму? З Харкова? Як це? Це ж так далеко! Ого-го! Ну ви даєте! А де ви ночуєте? А де сьогодні ночуєте?
  • - Ну так, трохи далеко, ми таке любимо, ночуємо як коли, часами в хостелах, часами в кемпінгах, часами в людей на подвір’ї в наметі. Доречі, а ви не підкажете, де тут можна безпечно з наметом розкластись?
  • - Навіть не знаю де... Так можете в мене на подвір’ї! Так, а чому на подвір’ї? Ходіть до хати, може дощ буде, я вам ще й їсти злагоджу, ви ж вже певно втомлені. Ходіть, ходіть, не стидайтеся...
На фото Сергій з велопоштаркою з Угорщини

 Це не вигаданий діалог у стилі народного анекдоту “Тьотю, дайте будь-ласка пити, бо так хочеться їсти, що не має де переночувати”, а один із випадків, що траплялися під час численних велоподорожей Сергія Толстіхіна. Мандрівник вже понад 6 років нерозлучний із своїм залізним конем. На ньому подолав тисячі кілометрів Європою. Під час мандрівок траплялося різне: доводилося ночувати і в закинутих будівлях, поруч з бомжами у Греції, і в психлікарні Польщі, і в колишній стайні на кордоні Білорусі. 

 Однак жагу до мандрівок велотурист не втратив. Навпаки, говорить, що накопичує досвід, для того, щоб ділитися ним із хмельничанами, а в перспективі прагне розбудувати європейську систему зелених маршрутів  на Поділлі. 

Відео дня

 Мандрівник розповідає, що його часто запитують звідки він бере гроші для подорожей, адже Європа - не дешева. І заночувати десь треба, і на голодний шлунок педалі не покрутиш. У свою чергу, пояснює, що подорожує бюджетно. Як це вдається, читайте на vsim.ua.

“Спершу будуємо маршрут”

Головне у будь-якій мандрівці - це планування. За словами Сергія, для початку слід обрати оптимальний маршрут.

  • Перша справа з чого починається маршрут - це ідея і ціль мандрів. Одна справа, коли ви хочете проїхати багато і далеко (великі дистанції означають, що ви мало побачите в плані туристичних локацій), а інша коли ваш виїзд навпаки передбачає невеликі відстані і заїзд в найцікавіші туристичні локації. Варто знаходити компроміс. Тобто їхати маршрутами, де по дорозі, не витрачаючи часу та не роблячи крюків, ви можете помилуватися гарними краєвидами або визначними пам’ятками історії та архітектури.

Схематичний маршрут проекту "80days REtrip", 80 днів навкого Європи за сонцем

 Для планування маршрутів Сергій радить використовувати додатки: “Google Maps” або  “MapsMe”. 

  • Обираючи веломаршрути, ми або шукаємо траси на спеціалізованих ресурсах, як наприклад додаток “GreenVelo”, заточений саме під польську мережу велодоріжок. Зазвичай на таких мапах, крім власне самого маршруту, позначені і місця ночівлі, проживання та туристичні об’єкти. 

Легендарний трансальпійський маршрут Удіна - Тарвізіо, 2013 рік (Австрія, Італія)

Від дорогого - до бюджетного

Проживання - одна з найважливіших тем, яка дуже залежить від бюджету. Сергій пояснює, що його подорожі завжди відносились до категорії “бюджетних”. 

  • Я би проранжував можливості ночівлі так від найдорожчих до найдешевших: готелі, апартаменти (Booking.com, airbnb.com, Google). Їх плюси: комфортно, завжди є душ, тепла постіль, тиша, спокій і сніданок. Мінуси: дорого, є переважно в містах.

Далі йдуть мотелі, хостели (Booking.com, Google). Плюси: комфортно, завжди є душ, тепла постіль. Не завжди є тиша, спокій і сніданок. Дешевше ніж готелі. Мінуси: все ще недешево. Хостели є переважно в містах, мотелі на автошляхах.

 В бюджетних мандрах Сергій радить звернути увагу на агротуризм. Це напрямок, який набирає потужних обертів в Європі. Наразі за кордоном люди родинами їдуть з міста на вихідні, а то й на цілу відпустку в сільську місцевість пожити в агрооселях. 

  • Там вони доять корів, їздять на велосипедах, сплавляються на байдарках по річках. Дуже часто в таких садибах також можна переночувати 1 ніч. Ціни, як правило, дуже доступні.

Сільська зелена садиба в приміщенні старої конюшні, Польща. 2018 рік.

 Ще для більшої економії можна ночувати у кемпінгах. Позначені вони у додатках: Booking.com, Google, acsi-eurocampings. 

  • Плюси в тому, що є душ, кухня, безпечна територія. Дешево, як правило, є wi-fi і розетки. Мінуси: часто шумно, розетки не працюють або далеко, поганий wi-fi. Розташовуються в основному в курортних зонах, біля озер, річок. Однак для веломандрівників - це оптимальний варіант.

Особливо Сергій виділяє сайти всесвітньої гостинності (Couchsurfing.com, warmshowers.org). На його думку  - це один з найкращих варіантів для велотуризму. 

  • По-перше, в світі є сотні тисяч людей, що люблять подорожувати, спілкуватись, знайомитись з новими людьми і, що найголовніше, мають місце вдома, щоб прийняти таких самих мандрівників на ніч. Безкоштовно. Дуже часто ці люди вас і нагодують, і розкажуть про свою країну, своє місто, поділяться місцевими секретами. Наприклад, в місті Свидник в Словаччині, українська родина, що захостила нас по сервісу warmshowers підказала нам набагато кращу дорогу до міста Пряшів, ніж нам показував Google Maps. Ми їхали на 10 кілометрів довше, але додатково відвідали старовинне містечко Бордейов, а дорога виявилась дуже спокійно, майже без автотрафіку.

Ночівля в сім'ї Наталі і Сергія у Словаччині, місто Свидник, 2019 рік

“Якщо щось пішло не так”

Імпровізована ночівля - останній пункт в списку хмельницького велотуриста. За словами Сергія, це “крайній” випадок, який виникає тоді, коли не вдалось використати жодного  із попередніх. 

  • Ми це називаємо “бомжування”, але не лякайтесь, цей вид ночівлі найбільш драйвовий. Найекстримальніше, що ми мали, це ночівлю в недобудові під містом Салоніки в Греції. Там я спав, тримаючи в одній руці ножа, а в інший ліхтарик. Нам не вдалось знайти ні мотелю, ні кемпінгу, а щільна забудова не дала можливість знайти місце для ночівлі, та й темнота прийшла досить зненацька. В тому недобудованому будинку було видно сліди присутності місцевих грецьких бомжів і ми навіть вже були готові з ними познайомитись (бомжі ж теж люди і часто мають до розповіді набагато цікавіші історії ніж їх більш успішні співгромадяни), але ми нікого не дочекались і о 4 ранку поїхали далі. Плюси: буде про що згадати. Мінуси: занадто екстремально.

Ночівля в наметі на річці Псьол, Полтавська область

Сергій пояснює, що цей вид ночівлі означає, що з плануванням маршруту щось пішло не так, але у відчай впадати не потрібно. 

  • Ви можете сміливо поїхати до найближчої лікарні, поліцейського відділку, пожежної частини чи церкви, пояснити там ситуацію і вам скоріш за все допоможуть. Так до прикладу сталось з нами в місті Дембіца в Польщі, коли ми попросились на нічліг в психіатричну клініку. З бригадою лікарів ми спілкувались до 2 ночі, а зранку вони дали нам стільки харчів, що ми їх їли 3 найближчі дні.

 Наразі Сергій Толстіхін разом зі своєю коханою Юлією Мазур перебувають у 60-денній мандрівці Європою. З неї привезуть новий досвід та розкажуть, як бюджетно харчуватися за кордоном. Всі лайфхаки Сергій буде нотувати у своєму щоденнику. про ціни та економію, читайте в нашому наступному матеріалі. Слідкуйте за оновленнями.

 Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up