Кав'ярня на кладовищі у Хмельницькому: як виглядає та що там готують (ФОТО, ВІДЕО)

Кав'ярня на кладовищі у Хмельницькому: як виглядає та що там готують (ФОТО, ВІДЕО)
  • У Хмельницькому є кав'ярня, де можна випити кави в оточенні старовинних хрестів.

  • Хто її відкрив, як вона виглядає та що там можна замовити?

  • Дивіться на фото й відео.

Кладовище, здавалося б, місце безрадісне й похмуре. Навряд чи комусь захочеться прийти туди без особливої потреби. Однак у Гречанах створили середовище, куди люди приходять поспілкуватися й відпочити від міської метушні.

“Magis” - єдина у Хмельницькому кав'ярня на кладовищі. Її відкрили біля костелу святої Анни. Тут можна випити кави за символічну пожертву, побути на самоті чи у приємному товаристві, а також поспілкуватися з представниками одного з найчисельніших католицьких чернечих орденів - єзуїтами.

Хто такі єзуїти?

Єзуїти - чернечий орден, заснований іспанцем Ігнатієм Лойолою у XVI столітті. Монахи ордену працюють на місіях у різних країнах світу, в тому числі й в Україні. У Хмельницькому вони служать в парафії святої Анни. Тут, біля костелу, розташований єдиний в Україні реколекційний дім єзуїтів. Там отці проводять Духовні вправи, основним елементом яких є медитація - роздуми над Святим Письмом.

Відео дня

 

Назва кав'ярні - “Magis” - теж пов'язана з духовністю єзуїтів. З латинської це слово перекладається як “більше”, “краще”. Так називають молодіжні християнські зустрічі, які в парафії у Гречанах відбуваються щотижня.

Кав’ярню відкрила місцева молодь

Заклад розташували на першому поверсі невеликої вежі. До цього приміщення використовували як запасний вихід з каплиці мучеників, що розташована на другому поверсі.

Що там у меню?

У кав'ярні молодь працює на волонтерських засадах. Готують лише напої - еспресо, американо, капучіно, лате, гарячий шоколад і чай. Вартість - від 10 гривень за позицію, але за бажанням відвідувачі можуть пожертвувати й більше.

Кав'ярня регулярно відчинена лише в неділю - орієнтовно з 08:15 до 15.00. Час від часу відвідувачів приймають і в будні.

За її словами, найбільше відвідувачів приходить в неділю після богослужіння. Часто каву замовляють перехожі, які хочуть запитати щось в костелі або люди, які приходять прибрати могили на кладовищі. Є у молодіжної кав'ярні й постійні клієнти.

Крамничка, кінотеатр та молодіжний простір у підвалі

Крім кав'ярні, у вежі працює крамничка з християнськими товарами, якою також опікується молодь. Тут продають духовну літературу, розарії, свічки, лампадки, ікони, Святе Письмо та еко-сумки з власним дизайном - символікою ордену єзуїтів.

А в підвалі реколекційного дому молодь організувала окремий простір з каміном, бібліотекою та кінотеатром. Удень вони тут працюють, а ввечері - відпочивають та збираються на різні зустрічі, пов’язані з ігнатіанською духовністю.

“Magis” - це зустрічі молоді, яка цікавиться духовністю єзуїтів.

У планах - open space

Кав’ярнею та затишним підвалом плани молоді не обмежуються. За їхніми словами, в уже облаштованому залі вони планують створити open space, куди міг би прийти кожен охочий.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анастасия Горчица

    Дуже подобається кав'ярня,заходимо туди з сином після катезези! Дякуємо отцю Бартеку за чудову ідею і всім тим хто втілює цю ідею в життя!!Успіхів вам і процвітання!!

keyboard_arrow_up