Не замком єдиним. Що подивитись у Старокостянтинові

Не замком єдиним. Що подивитись у Старокостянтинові
  • Старокостянтинів не такий простий, як здається на перший погляд.
  • Місто має свої “родзинки” і легенди, про які мають знати туристи.  
  • Пропонуємо вам ТОП-5 місць, які варто відвідати у Старокостянтинові.

 

Вперше у Старокостянтинові  проводять триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна побачити, як оживає історія. Якщо дуже хочеться на фест, але немає можливості приїхати цими вихідними, vsim.ua розкаже вам про всі події.

Руїни оборонних веж, химерні фігури і столітні храми… Старокостянтинів має що показати. Місто, якому 808 років, бачило чимало  важливих державних подій. Кажуть, тут Богдан Хмельницький підписав документ про поразку поляків у Пилявецькій битві, в XVII столітті тут був центр гайдамацького руху, а ще колись працював гурток декабристів. Зараз цією історією можуть поділитися будівлі - мовчазні свідки тих події. Пропонуємо 5 цікавих місць, які варто відвідати у Старокостянтинові. 

Червоний млин (1905 р)

(Чкалова, 7)

Відео дня

Цегляну будівлю через річку Случ багато хто приймає за старовинний палац.  Млин, який збудували майже 100 років тому - пам’ятка архітектури. П’ятиповерхова споруда велично красується на злитті річок Ікопоть і Случ. Вона приковує погляди, як не крути - верхівка видніється з будь-якої точки набережної. Колись млин будували на замовлення одного цукрозаводчика Дубасова, а після його смерті він перейшов у власність дружини. Історики вважають, млин однією з найпомітніших пам’яток архітектури епохи модерну саме через його художню виразність і вигідне розташування. Млин потребує реставрації, але фото на його фоні сподобаються  навіть самим прискіпливим мандрівникам.  

Костел Івана Хрестителя (1754)

(вулиця К. Острозького, 45)

Думаєте нічим не примітна церква? А ні, в одному архітектурному ансамблі поєднані костел святого Івана Хрестителя і монастир орденів Капуцинів.  В 1754 році його збудували за проектом відомого італійського архітектора Паоло Фонтана. З 1830 року і впродовж сорока років при монастирі діяв притулок для знедолених дітей. Також ченці тут заснували лікарню. Російська імперія скасувала монастир у 1887 році. Потім були спроби відновити його. Та в 1935 році його знову зачинили комуністи. Богослужіння відновились лише в 40-х роках. 

Храм вражає своєю архітектурою і дизайном зсередини, а мелодія дзвонів заворожує. У різдвяні свята тут організовують вертеп. Усі бажаючі зможуть сфотографуватись або ж навіть зайти на службу. 

Скульптури Мазура (1992)

Нептун з кіньми на набережній

Химерні металеві скульптури художника Миколи Мазура або лякають, або захоплюють, але вони точно нікого не залишають байдужим. Якщо у Хмельницькому конструкції розташовані серед дерев в парку Шевченка, то тут митець дав волю фантазії. На набережній в гирлі річки Ікопоть вони з’явились у 1992 році. З води виринає Нептун на трьох морських конях, русалка та інші водяні істоти. В інтернеті «гуляє» багато різних відгуків про металеві скульптури Миколи Мазура.

Найбільше діляться враженнями туристи, які приїздять на Хмельниччину вперше. Унікальність композицій в тому, що вони зроблені з металобрухту власноруч. Труби, колеса, пружини, резервуари і підшипники, використані двигуни…все, що віджило своє отримало друге життя.


Оборонна вежа (XVI - XVII століття)

(Вулиця Івана Федорова)

Все, що залишилось від колись могутнього оборонного комплексу - так звана сторожова вежа. 30-метровий донжон готичного стилю може стати цікавим для поціновувачів архітектури. Його збудували у XVI столітті. За описом, поряд була церква. Але потім всі будівлі передали ордену домініканців. Згодом від ченців комплекс знову відійшов до православної церкви. Найбільше будівлі постраждали під час протистоянь УНР і більшовиків. Потім тут було гестапо, пізніше - міліція. Вцілів лише шматок оборонної вежі. І досі діє монастир. Історик і краєзнавець Ігор Байдак каже, що це унікальне місце і тут можна подивитись на одне з чудес Старокостянтинова.

В колишньому домініканському костелі раніше був міліцейський тир. Коли на той час міліцію перевели в інше приміщення, то зліва від алтаря на стіні виступив образ матері Божої, коли припинились гриміти постріли. Цей образ є і досі, - розповідає Ігор Байдак.

Краєзнавчий музей (1932)

(Грушевського, 15)

У самісінькому центрі розташувалась ця скромна, на перший погляд, сіренька будівля. Та й місцеві не всі знають, що це історична пам’ятка. Це один з небагатьох будинків, який зберігся в первинному вигляді. Непорушно лежить ледь не кожен камінчик на ньому. В XIX столітті за часів Російської імперії тут було поліцейське управління Старокостянтинівського повіту. Зараз будівля виглядає занедбано. Але  поціновувачі і знавці архітектури впізнають у ній стиль класицизму. Тут є чимало композицій, присвячених Другій світовій війні, трипіллю, і різні зразки народознавства і релігії, починаючи від XVIII століття. 

Цікаві місця вказані на карті 

Примітка: всі місця виведені на карту. Щоб переглянути, натисніть на мітку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up