«Незнана Хмельниччина»: мальовничі Чорнокозинці і Рихта

«Незнана Хмельниччина»: мальовничі Чорнокозинці і Рихта
  • Юрій Даценко та його дружина Катерина об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.
  • Про те, що знаходиться зовсім поруч і що варте вашої уваги вони розповідатимуть на vsim.ua.
  • Цього разу мандрівники розповідають про те, що варто побачити у стародавніх Рихті і Чорнокозинцях.
  • Історія про дану подорож стане останньою в цьогорічному сезоні.

Ось і добіг кінця сезон мандрівок, тепер оглядинам цікавинок заважатимуть дощі та негода, тож ми беремо відпустку до весни, коли погода знову дозволить насолоджуватися мандрами. У планах чимало поїздок і нашою областю, і сусідніми, адже навколо стільки цікавого, про що ми ще не розповіли.

Та сьогодні запрошуємо вас до двох старовинних сіл, що на Кам’янеччині, куди ми їздили досить давно, коли лише розпочинали мандрівки рідним краєм. Це Рихта та Чорнокозинці.

Таким колись був замок в Рихті. Малюнок Наполеона Орди.

Обидва села знаходяться досить далеко від обласного центру, тож мандрівку варто планувати на цілий день та добре дослідити карту, бо доведеться блукати поганенькими дорогами Кам’янець-Подільського району. Але обидва села варті того, щоб туди потрапити!

Відео дня

Мальовничі руїни замку і костелу

Сьогодні невеличке село, розташоване на самісінькому кордоні із Тернопільщиною, Чорнокозинці колись були містом, відомим із XV століття. Саме тут збудований один із найстаріших замків Поділля, котрий і зустріне нас на в’їзді до села.

Руїни замку в Чорнокозинцяхю

Чорнокозинський замок побудований наприкінці XIV – на початку XV століття, з середини XV і до кінця XVIII століття замок належав Кам'янецьким католицьким єпископам, був їхньою літньою резиденцією.

Сьогодні від замку залишилися лише мальовничі руїни на височезному пагорбі над Збручем, звідки відкривається чудовий краєвид на сусідню Тернопільщину. Збереглися залишки палацового комплексу з напівзасипаними підвальними поверхами, котрі так і манять таємницею.

На превеликий жаль, віддаль від туристичних маршрутів, зіграла із замком свою невтішну роль, і зараз руїни потроху занепадають, хоча могли б слугувати родзинкою, котра приносила б селу прибуток.

Поруч із замком височить старовинна брама, котра вписалася у приватну садибу.

Вузенькою стежкою від замку йдемо вглиб села, де на нас чекають ще одні мальовничі руїни – костелу Святого Йосипа Обручника та Папи Римського Мартіна, 1608 року побудови!

Костел в Чорнокозинцях.

Від костелу залишилися лише ледь помітні залишки фундаментів, напівзасипані ходи у підземелля та величний залишок стіни із частиною проходу на дзвіницю, котрий просто вражає красою!

Село розташоване у надзвичайно мальовничій місцині, тож варто просто потинятися навколишніми красотами та пофотографувати!

Сарай у замковій вежі

Наступне село, до котрого прямуємо, це Рихта, де теж збереглися залишки замку, старовинний млин та невеличкий палацик власників села.

Рихта заснована 1596 року і має свою чудову історію. Замок у Рихті збудований 1507 Лянцкоронськими, про що свідчить напис на табличці, знайденій під час реконструкції замкових будівель.

Вежа замку в Рихті.

Зараз від колись красивого замку залишилися лише чотири кутових вежі, лише одна з котрих у досить гарному стані, бо слугує… сараєм у приватній господі. Три ж інших стоять закинутими та потроху руйнуються, свідомо втрачається слава замку, котрий здавна був відомий чудовими колекціями картин, величезною бібліотекою, був осередком культурного життя подільських поляків…

У долині річки Жванчик варто оглянути залишки величезного млина, біля стін котрого і досі валяється потовчене каміння жорен. За часів СРСР цей млин був одним із найкращих в області.

Вид із середина млина у Рихті.

Через Жванчик перекинуто міст, котрий на перший погляд здається сучасним, але варто лише спуститися в долину та поглянути на нього збоку, щоб побачити старовинну арку. На одній з обмурівок мосту закріплено пластину, знайдену поблизу, із датою – 1834. Чи означає ця дата час побудови – невідомо.

Цікава також історія рукотворного каналу біля мосту. Прямовисна вапнякова скеля від замку до річки – не природна – цей канал зроблений вручну!

На протилежній від замку стороні річки зберігся невеликий палац колишніх власників села Рожаловських 1882 року побудови, нині перетворений на сільську амбулаторію. Зараз споруда обкладена страшненькою плиткою, проте в ній і досі проглядаються благородні риси.

До нових зустрічей

Ось і закінчилися наші подорожі, проте, лише до наступного сезону, коли ми знову знайомитимемо вас із нашою старовиною та історією. В наших планах чимало цікавого на Кам’янеччині та в долині Дністра, подорожі на північ до Славути та Шепетівки, тож – до нових зустрічей!

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up