"Незнана Хмельниччина": столиця Подільського князівства і сільський музей у Балині

"Незнана Хмельниччина": столиця Подільського князівства і сільський музей у Балині
Костел святого Миколая у Смотричі
  • Юрій Даценко та його дружина Катерина об’їхали усю Хмельниччину і побували у неймовірних місцях.
  • Про те, що знаходиться зовсім поруч і що варте вашої уваги вони розповідатимуть на vsim.ua.
  • Цього разу мандрівники побували у двох селах Дунаєвецького району. 

Цього разу вчергове хочемо запросити вас на Дунаєвеччину – у зовсім вже забуті туристами місця. І забуті, як ми вже звикли чути, зовсім незаслужено. А подамося ми цього разу до селища міського типу Смотрич та села поруч – Балина.

Якщо їхати з обласного центру, то спочатку будемо минати Балин. Саме сюди, у центр селища ми й запрошуємо вас до унікального як на наш погляд, музею села. Балин – поселення давнє. У люстрації 1496 року вказано, що королівські маєтності Чемерівці, Балин, Залєш’є і Лищовче були в управлінні Домаратка Фурмановського та Дороти і Петра Сбикловських. А у 1493 році тут вже згадується про 32 дими!

Сільські музеї, на превеликий жаль, зараз рідкість, оскільки тримаються виключно на ентузіастах своєї справи. Так і в Балині, де місцевим музеєм опікується Степан Трохимович Колісник – пенсіонер, котрий у музеї бачить справу свого життя і ми переконані, що справа ця – благородна та вкрай потрібна!

Відео дня

Сільський музей у Балині

Щоб знайти музей у Балині, краще за все доїхати до центру села – до магазину, та розпитати координати в місцевому магазині (він знаходитиметься по праву руку). Тоді доведеться повернутися до наступного повороту та одразу ж на невеликому пагорбі у старій хаті буде музей.

Колекція музею – просто величезна і заледве поміщається у приміщенні. І всі експонати зібрані дбайливими руками старенького пенсіонера, котрий і досі вивчає історію свого села, пише довідники та радо вітатиме гостей у себе!

Ми навмисне не розкриватимемо всіх цікавинок музею, відмітимо лише, що за наповненням та цінністю експонатів – він не поступається великим, мало не столичним музеям! Тож до Балина потрібно їхати без вагань!

Смотрич - столиця Подільського князівства

Наступним населеним пунктом, куди ми вас запрошуємо, буде древній Смотрич, про котрий згадується ще у руських літописах. Є свідчення, що у 1240 році містечко було зруйноване татарами, а потім славетні князі Коріатовичі зробили Смотрич столицею (!) Подільського князівства! Тож їдемо ми не абикуди, а до самої столиці.

На малюнку Наполеона Орди - костел у Смотричі

Щоправда, зараз про те, що Смотрич колись був столичним містом не нагадує абсолютно нічого, але ми впевнені, що ті незначні пам’ятки старовини, котрі залишилися у містечку, будуть цікаві кожному свідомому мандрівнику.

Костелу святого Миколая - понад 200 років

Найцікавішою спорудою, котра безперечно варта уваги у Смотричі, є костел Св. Миколая  1786-1821рр., розташований на колишньому замчищі. Зізнаємося, що саме він, побачений якось на старовинному малюнку графіка Наполеона Орди, і став причиною мандрівки до Смотрича. Якщо святиня виявиться зачиненою, не посоромтеся постукати до великого будинку, котрий стоїть поруч – служителі завжди радо відчинять храм та розкажуть про нього та про містечко. Католицькі священики практично завжди є чудовими екскурсоводами, тож напросіться на розповідь без вагань!

Надгробок можна побачити відразу біля підніжжя костелу

Варто також спуститися стежечкою до підніжжя скелі, на котрій стоїть костел – звідси відкриваються чудові краєвиди!

Є у Смотричі також цікава руїна – дзвіниця старої церкви, котру гарно видно від костелу у напрямку центру, інформацією про котру ми, на жаль, не володіємо, та й місцеві жителі через одного плутаються у свідченнях. Але побувати тут все одно варто, адже це ще одне свідчення колишньої слави князівського міста.

Дзвіниця старої церкви у Смотричі

Місце, де знищили більше 1800 євреїв

Потрібно також відвідати старий єврейський кіркут, котрий знаходиться неподалік центрального майдану. Ми вже звикли, що різьба на старих юдейських похованнях є витвором мистецтва і тут зможемо ще раз переконатися у цьому.

Кіркут, який свідчить про юдейські поховання

На виїзді з містечка у напрямку Городка над стрімкою кручею притулився скромний обеліск, біля котрого варто зупинитися, щоб прочитати написи, зроблені на ньому. У не надто далекому 1942 році тут було знищено більше 1800 євреїв…

Обеліск на честь загиблих євреїв

Славу містечку принесла знана родина Смотрицьких, про котрих ми всі повинні пам’ятати ще зі шкільної лави. Саме тут народився Герасим Смотрицький, руський письменник та педагог, один із видавців знаменитої «Острозької Біблії», до якої саме він написав передмову і віршовану посвяту князю Василю-Костянтину Острозькому!

На жаль у такому історичному містечку немає свого музею, а той – імпровізований – що містився в одній із зал місцевого магазину, нещодавно постраждав від пожежі… Місцева бібліотека теж не може похизуватися відомостями про місто, тож слава його тримається виключно на тих туристах, котрі не забувають історії власного краю.

Подорож до Балина та Смотрича не займе у вас багато часу, адже від Хмельницького туди лише 76 кілометрів, тож мандрівка запросто вкладеться у формат вихідного дня. Але ми настійно радимо вам відвідати колишню столицю Подільського князівства, пошукати інформацію про Смотрич у мережі, послухати настоятелів костелу, щоб зайвий раз переконатися у величі та красі нашого краю! 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володимир Паламарчук

    Обрізали дідусю руку, мабуть чужий копірайт заважав чимось...

    https://ye.ua/podorozhi/23739_Podorozhuyemo_Hmelnichchinoyi_Muzey_odnogo_sela.html

    Юрій Даценко reply Володимир Паламарчук

    На жаль, так. Ми не мали наміру привласнювати чужі фото, просто не мали власних... Сподіваюся, що це не стане приводом для суперечки. На меті була лише популяризація музею, про котрий, до речі, взнали саме зі статті "Є"!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up