“Сувеніри” з закордонного відпочинку. Чи фіксували екзотичні хвороби у хмельничан?

“Сувеніри” з закордонного відпочинку. Чи фіксували екзотичні хвороби у хмельничан?
Фото Krasna.ua
  • Щорічно в Україну завозять близько 20 тисяч екзотичних хвороб з-за кордону. Найпоширеніші: малярія, амебіаз, хвороба Лайма, лихоманка Денге, лейшманіоз, кліщовий енцефаліт та різноманітні шлунково-кишкові інфекції.
  •  До переліку країн з підвищеною небезпекою зараження входять, популярні серед туристів: Туреччина, Єгипет, Туніс.
  • Як убезпечити себе від «хвороб мандрівників» та які випадки екзотичних інфекцій було зафіксовано в Хмельницькому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Літній період особливо сприятливий для відпочинку і мандрівок в далекі країни. Щорічно кількість туристів збільшується, а відповідно збільшується і кількість хвороб привезених із-за кордону. Подорожуючи в країни з тропічним кліматом турист повинен знати про небезпеку, яка підстерігає його. Мова йде не лише про екзотичні: Гвінею, Індонезію, Вʾєтнам… Є більше сотні країн з підвищеним ризиком зараження екзотичними інфекціями. Не останні місця в цьому переліку займають, і звичні та популярні серед туристів: Єгипет, Туреччина, Туніс, Таїланд, Об’єднані Арабські Емірати.

Юристи радять добре перечитати хоча б обов’язки сторін та переглянути страховий поліс, щоб у майбутньому уникнути ексцесів на відпочинку. Саме в туристичній агенції мають попередити про потенційну небезпеку зараження певним переліком екзотичних хвороб.

У Хмельницькому обласному лабораторному центрі пояснюють, що вони відправляли листи-памʾятки до туристичних компаній, у яких було вказано перелік ендемічних країн та скаржаться, що дуже часто ці перестороги ігнорують і туристів ніхто не попереджує про можливі ризики. Тому як говориться «подбай про себе сам», в цьому ж таки Лабораторному центрі радять детально розпитати туристичного агента, в якому саме районі будете відпочивати. А за кілька тижнів перед поїздкою варто відвідати лікаря-інфекціоніста у поліклініці за місцем проживання, де розкажуть про симптоми, профілактику зараження «хворобами мандрівника» та, якщо потрібно, призначать відповідний курс медикаментів.

Відео дня

За даним МОЗ найчастіше українці заражаються за кордоном: амебіазом, хворобою Лайма, лихоманкою Денге, лейшманіозом, кліщовим енцефалітом та різноманітними шлунково-кишковими інфекціями. Особливу небезпеку становить малярія.

Малярія – паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом. Захворювання часто починається з нездужання, слабкості, розбитості, головного болю, болю в м’язах, суглобах, попереку, сухості в роті, в подальшому з’являються приступи лихоманки, блювота, розлади травлення (пронос), кашель, порушення з боку нервової та інших систем організму. За тяжкого злоякісного перебігу хвороба може закінчитись смертю.

Щорічно близько 20 тисяч осіб, які відвідують ендемічні країни, заражаються цією хворобою. Тропічна малярія є найбільш небезпечною, від неї вмирає близько 1% осіб, що заразилися. В 2017 році в Україну було завезено 47 випадків малярії. За 4 місяці 2018 року – 11 випадків. Хмельницький у цьому списку також є.

"Єгипет входить до ендемічних країн"

Лариса Венгер, лікар-епідеміолог

C:\Users\Користувач\Desktop\IMG_20180703_165109.jpg

- В січні 2018 тропічна малярія була завезена до міста Хмельницького із Екваторіальної Гвінеї, де хворий півтора місяця працював на будівництві. Лікування проходив у нашій інфекційній лікарні, звідки був виписаний після повного одужання.  Всього на обліку в лікувально-профілактичних закладах області перебуває 3272 особи, що прибули з ендемічних по малярії місцевостей за останні 3 роки, з них 1620 – в минулому році. Є по одному зафіксованому випадку малярії в 2016 та 2017 році. Ще був один випадок два тижні тому, коли відпочиваючий повернувся із Єгипту, в нього також була підозра на малярію, але вона не підтвердилася. До речі, Єгипет також входить до ендемічних країн, це не означає, що по всій території небезпечно, але є окремі зони, де таке зараження можливе. Ми радимо туристам детально ознайомлюватися зі своїм туристичним маршрутом та перед поїздкою проконсультуватися зі спеціалістами. Щоб уникнути летальних наслідків слід пройти простий медикаментозний курс. Найбільш поширеним протималярійними препаратом є делагіл (хлорохін), застосування якого треба починати за тиждень до виїзду. Крім цього потрібно захищати себе від укусів комарів, використовуючи репеленти у вигляді кремів, спиртових розчинів, аерозолів. Варто пам’ятати, що кожна хвороба має інкубаційний період, і може проявитися не відразу. Тому, якщо після повернення додому Ви помітили ознаки будь-якого, навіть мінімального, підвищення температури – не займайтеся самолікуванням так, як це можуть бути прояви малярії. Зверніться до лікаря інфекціоніста в кабінет інфекційних захворювань поліклініки за місцем проживання та повідомте, що повернулися з подорожі відповідною країною. Памʾятайте – своєчасне лікування може врятувати Ваше життя.

10 правил безпечного відпочинку

  1. Перед поїздкою до ендемічної країни, проконсультуйтеся з лікарем;
  2. Дізнайтеся умови страхування, включіть до переліку послуг медичний поліс.
  3. На відпочинку пийте лише воду із закритих джерел, придбану в супермаркетах, тощо;
  4. Харчуйтеся лише у сертифікованих закладах: при готельних кав’ярнях та ресторанах;
  5. Не їжте продукти, які перебували на відкритому сонці, більше як дві години;
  6. Не дегустуйте екзотичні фрукти просто з дерев або на стихійних ринках;
  7. Обмежте, а краще зовсім виключіть з раціону, свіже молоко, сиру рибу, яйця – існує небезпека зараження сальмонельозом;
  8. Використовуйте репеленти для захисту від комарів;
  9. Не контактуйте з екзотичними тваринами, вони можуть бути джерелом безлічі інфекційних хвороб;
  10. Не ходіть босоніж, щоб не підхопити грибок або личинки тропічних глистів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • IGOR

    Учитывая, что к нам вернулись столбняк, корь и дифтерия, скоро и мы будем эндемическими...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up