Як живе прифронтовий Краматорськ: погляд хмельничанина

Як живе прифронтовий Краматорськ: погляд хмельничанина
Будівля, у якій розташовані художня школа та апеляційний суд
  • Від Краматорська до руїн Донецького аеропорту лише 80 кілометрів.

  • Журналіст vsim.ua був у відрядженні в прифронтовому місті.

  • Як живе Краматорськ та що у ньому привертає увагу, читайте далі.

Краматорськ розташований відносно недалеко від лінії фронту війни на Донбасі. До руїн Донецького аеропорту звідси близько 80 кілометрів. Фактично місто є адміністративним центром Донецької області — тут розташована Донецька обласна військово-цивільна адміністрація. За даними Державної служби статистики України, чисельність населення Краматорська — 155 тисяч осіб.

За п’ять днів перебування складно сформувати багатосторонній погляд на місто. Проте певне враження про Краматорськ вже ж склалося. Загалом він мало чим відрізняється від інших міст України — Харкова, Києва, Запоріжжя чи Хмельницького. Тут так само ходить транспорт, працюють комунальні служби та живуть люди. Вулицями не їздять БТРи та не ходять люди зі зброєю. Ознаки війни, яка триває на Донбасі шостий рік, помітити важко, але вони є.

Відео дня

На вокзалі Краматорська інформація про потяги відображається українською, російською та англійською мовами. Минулого року Міністерство закордонних справ України розпочало кампанію «Kyiv Not Kiev», яка покликана розповсюдити правильне вживання назви української столиці англійською мовою. Кампанія вже дісталася до Варшави — написання назви виправили в аеропорту імені Шопена. На вокзалі Краматорська написання лишається неправильним.

Через Краматорськ курсують лише 8 потягів. Прямого сполучення з Хмельницьким немає.

Зараз єдиним видом електротранспорту у Краматорську є тролейбус. На фото — «Дніпро Т203», яких у місті 11. Їх придбали минулого року. Мережа налічує 11 маршрутів, вартість проїзду дещо більша, ніж у Хмельницькому — 4 гривні. Проїхатися в автобусі коштує 5 гривень, у маршрутці на гривню дорожче.

 

 

 

 

 

 

 

Донедавна у Краматорську існувала трамвайна мережа. Запустили її у 1937 році. На фото трамвайна лінія на вулиці Олекси Тихого. Вгорі можна побачити контактний дріт, а під снігом помітити колії. На момент закриття у 2017 році мережа налічувала 3 маршрути.

Трамвайна зупинка тут занедбана, адже не використовується вже понад 2,5 роки. На ній облуплена фарба та штукатурка, оголошення, а поряд сміття.

Дороги у Краматорську гірші, ніж у Хмельницькому. На фото перехрестя вулиць Василя Стуса та Двірцевої, яке розташоване у центрі міста. Окрім нерівного покриття тут можна побачити пошкоджені зливові решітки.

Так виглядають таблички інформацією про транспорт на зупинках.

Як і в Хмельницькому, назви вулиць у Краматорську декомунізували. На цьому будинку є таблички зі старою та новою назвами.

Вивісок українською в Краматорську небагато. Більшість людей у місті говорять російською та дуже рідко переходять на українську, якщо нею до них звертаються.

Цей чотириповерховий будинок на вулиці Марата, 14, мало чим відрізняється від багатьох інших будинків по всій Україні.

Фото зі сторінки kramatorsk_ukr у Twitter

10 лютого 2015 року будівля виглядала інакше. З окупованої Горлівки Краматорськ обстріляли реактивними системами залпового вогню «Смерч». Цього дня у місті загинули 17 людей, ще 64 отримали поранення. Більше фото цього будинку можна знайти за посиланням, однак ми не радимо переглядати їх людям з чутливою психікою.

«Збір продуктів військовим на передовій. Допоможемо хлопцям!» — таке повідомлення показують на великому екрані на перехресті вулиць Василя Стуса та Двірцевої.

Пам’ятник Тарасу Шевченку поряд із центральною площею Краматорська — площею Миру.

Поряд із пам’ятником флагштоки з державним прапором та прапором Краматорська.

Також є екран з циферблатом, датою та написом «Краматорск».

Комунальники прибирають сніг поряд із площею Миру. Працює один чоловік, решта нічого не роблять. Схожу ситуацію журналісти vsim.ua спостерігали у листопада минулого року поряд із будівлею, у якій розташована редакція нашого видання.

Площа Миру.

На центральній площі є вертеп. Виглядає він не так яскраво, як, наприклад, вертепи у костелах Хмельницького.

 

 

 

 

 

 

Скульптури на площі — троє оленів, сани та два сніговика. На них є гірлянди, які вмикають у темну пору доби.

Чимало пішохідних переходів у Краматорську мають стерту розмітку. На деяких її не видно зовсім, як на цьому переході на вулиці Олекси Тихого. Зрозуміти, що тут можна перейти дорогу, можна не одразу.

Головна ялинка Краматорська.

Будиночки Різдвяного ярмарку.

Перетин проспекту Миру та бульвару Машинобудівників.

Металева карта України поряд із пам’ятником Тарасу Шевченку.

 

 

 

 

 

 

 

Церква на перехресті Героїв України та Героїв Небесної Сотні. Належить до Київського Патріархату Української Православної Церкви.

Цей готель розташований на вулиці Героїв України.

Над ним майорять прапори України, Європейського Союзу та Організації Об’єднаних Націй. Як пояснив один з працівників, готель є базою працівників ООН, адже вважається найбезпечнішим місцем у місті. Наприклад, якщо у регіоні стане небезпечно, тут збиратимуться працівники ООН та звідси їх евакуюватимуть у безпечне місце. У цьому готелі живуть також працівники інших міжнародних організацій, зокрема учасники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Минулого тижня у готелі був міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Так центральна площа виглядає вночі.

 

 

 

 

 

 

 

Скульптура у вигляді ялинкової іграшки на площі Миру

Кільця зі світлодіодами на площі Миру
Вулиця Василя Стуса
Вулиця Героїв України

Підписуйтесь та слідкуйте за найсвіжішіми новинами Хмельницького у Фейсбук, Телеграм та Інстаграм.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ne fan

    На фото де "Перетин проспекту Миру та вулиці Олекси Тихого" насправді перетин проспекту Миру та бульвару Машинобудівників.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up