Їдемо у Сатанів: джерела, кручі, монастир

Їдемо у Сатанів: джерела, кручі, монастир
Стародавній монастир, печери, збручанські кручі – чудова дводенну мандрівку на лоні природи на південний захід від Хмельницького.

Цього разу вирушаємо у мандри, щоб поблукати тінистими лісами та оздоровитися у прохолодних водоймах на Городоччині.

Хоча селище міського типу Сатанів відоме навіть за межами нашої області як оздоровчий курорт з цілющими джерелами мінеральних вод, мало хто знає про його не менш цінну архітектурну спадщину.

День перший. Війтівці – СатанівХазяйновиті мешканці та мінеральна вода
Мандрівка розпочинається на центральному залізничному вокзалі. О 8:10 відправляємося електричкою «Хмельничький – Волочиськ» до станції Війтівці. Там розпитуємо людей, де зупиняються автобуси на Сатанів, успішно знаходимо це місце і за 20 хвилин їдемо у потрібному напрямку. Кінцева зупинка автобусу – курорт Сатанів, але ми виходимо раніше, біля в’їзної брами, щоб спершу оглянути старовинні пам’ятки містечка.

Відео дня
>

Стародавню міську в’їзну браму зараз використовують у господарстві

В’їзна брама, судячи з назви, колись захищала в’їзд у місто. Зараз вона знаходиться фактично на території якоїсь установи, однак ми тихенько заходимо всередину та підіймаємося на другий поверх. На зворотньому шляху нас перехоплює не дуже злий пес, та ми успішно тікаємо від нього.

Інтер’єр оборонної синагоги

Від брами слід піднятися вгору, щоб побачити одну з найдавніших споруд міста – оборонну синагогу ХV століття. Ця пам’ятка архітектури національного значення потроху руйнується.

Далі йдемо дивитися на замок. Його, як і в’їзну вежу, хазяйновиті мешканці Сатанова взяли в оборот. Ще у 1895 році тут облаштували цукровий завод, який зараз занепадає разом із замком. Давні фортифікаційні та сучасні промислові руїни сплелися в єдину чудернацьку споруду. Із замку відкривається чудова панорама селища.

З мальовничих руїн Сатанівського замку відкривається панорама селища

Дорога, яка проходить повз в’їзну браму, веде нас до мінеральних джерел та курортної зони. Там ми напиваємося не дуже смачної, зате дуже корисної Збручанської мінеральної води та купаємося у невеликому штучному водоспадику. Потім довго блукаємо навколишніми пагорбами під прохолодою густих крон дерев і врешті-решт розбиваємо намет для ночівлі.

Штучний водоспад біля курорту

День другий. Сатанівська Слобідка – Сатанів. Печера та російський імператор
Зранку, доки сонце не дуже палюче, вирушаємо пішки у Сатанівську Слобідку – село у трьох кілометрах від Сатанова. Воно цікавить нас в першу чергу наявністю Свято-Троїцького монастиря, який є водночас і оборонною, і релігійною спорудою. Дзвіницю монастиря видно ще здалеку, тому дорогу сюди знаходимо легко.

Дата заснування Свято-Троїцького монастиря точно не відома

Коли точно заснований монастир невідомо, настільки він давній. Спочатку тут існував печерний скит, який з часом перетворився на дерев’яний, а потім на кам’яний монастир.
Монастир має багату історію. Однією з найцікавіших її сторінок є візит російського імператора Петра І та полководця Олександра Суворова.

Богослужіння у Троїцькій церкві

Оглянувши монастирський комплекс, а це надбрамна дзвіниця, в’їзна вежа, Троїцька церква, келії та огорожа, спускаємося до печери. Цілком можливо, що саме з неї і розпочалася історія монастиря. Зараз до неї прилаштовані двері, всередині – ікони, вишиті рушники. Навколо у схилах над Збручем чимало подібних печер, деякі досі не досліджені.

- Унизу під монастирем виростають мальовничі кручі, – каже хмельничанин Андрій Шашенок (24)

Назад у Сатанів повертаємося автобусом. Залишок дня проводимо біля та у водоспаді. О 19 годині сідаємо на прямий автобус до Хмельницького.

Ксенія ЖУЖА

Поради туристам
Дістатися до Сатанова, що у 75 кілометрах від обласного центру, можна автобусами, які їздять часто. Можна урізноманітнити та здешевити поїздку, доїхавши електричкою «Хмельницький – Волочиськ» до станції Війтівці, звідти – автобусом до Сатанова.

Автобус у Сатанові проїжджає через усе містечко та доїжджає до курорту. Доцільно вийти раніше, біля в’їзної брами, щоб спершу оглянути архітектурні пам’ятки, а далі пішки дійти до мінеральних джерел.

У Сатанівській Слобідці варто відвідати печеру, з якої, можливо, почалася історія монастиря. Для цього слід спуститися сходами вниз біля Троїцької церкви.

У Слобідку із Сатанова можна дійти пішки, а можна дістатися автобусами, які ходять часто.
Варто взяти у мандрівку кілька пластикових пляшок, щоб привезти додому цілющої мінеральної води.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    зараз багато чого змінилося можите завітати
  • Anonymous

    Я сам з сатанова і мені це містечко дуже подобаєця завітайте не пошкодуєте
  • Anonymous

    Джерела,здирники,розбиті дороги
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up