Хто й як “робить погоду” на Хмельниччині: інтерв'ю з синоптиком

Хто й як “робить погоду” на Хмельниччині: інтерв'ю з синоптиком
  • Кожен з нас чи не щодня переглядає прогноз погоди. Та чи знаєте ви, як насправді його складають?

  • Чи справді під час грози не можна дивитися телевізор та чи можна погодою керувати?

  • Журналістка ВСІМ Юлія Подлюк запитувала у синоптика з Хмельницького.

Вони можуть впізнати дощ за хмарами та сказати, у що завтра краще вбратися. Кожного дня ми користуємося результатами їхньої праці, та ніколи їх не бачимо. Навіть не знаємо, чи живуть ці люди в нашому місті. А може передають інформацію з Антарктиди чи високих гір? Як працюють люди погоди - синоптики - читайте у матеріалі.

Люся Ковалишина - завідувач сектору метеопрогнозів Хмельницького центру гідрометеорології. Розповідає, що на Хмельниччині діє п’ять метеостанцій. Вони є в Хмельницькому, Ямполі, Шепетівці, Новій Ушиці та Кам’янці-Подільському. Головна станція області розташована на території хмельницького аеропорту. Вона належить до глобальної мережі спостережень за кліматом та забрудненням повітря.

Метеостанція (фото ілюстративне - if.meteo.gov.ua)

У самому Хмельницькому працює 7 синоптиків, які виходять на роботу позмінно. Кожному з них потрібно обробити величезний масив інформації, щоб на екранах своїх смартфонів ми побачили: “Сьогодні без опадів”.

Наука й нічого більше

На погоду впливає стан атмосфери. Буде сонячно чи дощитиме визначає низка факторів - барична система, яка знаходиться в місцевості (розподіл тиску в атмосфері - прим. автора), переміщення атмосферних фронтів, пора року, місцевий рельєф. Щоб спрогнозувати, якими будуть погодні умови, синоптики проводять спеціальні дослідження.

Відео дня

Синоптики використовують ці моделі, аналізують карти стану атмосфери та дані повітряної маси, яка прямує до регіону. Додатково досліджують місцеві метеоелементи та складають прогноз погоди.

Чому прогнози погоди так часто бувають помилковими?

Помилкові прогнози впливають на розмір премії. Але синоптик запевняє - трапляються вони досить рідко. Зазвичай справджуваність прогнозу перевищує 90%. Та якщо вона становить менше 50%, то фахівець пише розбір прогнозу або явища, яке йому не вдалося попередити. 

Яким сайтам прогнозу погоди варто довіряти?

Водночас зазначає, що прогнози гідрометеорологічної служби України в усіх обласних центрах складають з урахуванням місцевих особливостей. Тому для конкретної регіону саме вони можуть бути найточнішими.

Чи можна керувати погодою?

Вона розповідає, що до 1990-х років Україна теж робила чималий внесок у розвиток цього напрямку. Та зараз для відновлення цих проєктів немає коштів.

Чому змістилися сезони та чи це назавжди?

За словами Люсі Ковалишиної, кліматичні зміни продовжують відбуватися. Тому важко сказати, чи зміщення сезонів відбулося назавжди.

Чи можна під час грози користуватися телефоном чи дивитися телевізор? 

Як синоптики ставляться до народних методів прогнозування?

— Наближення атмосферного фронту вони визначають за зміною хмарності, грозу - за збільшенням кількості конвективних хмар, наближення шквалу - за зміною тиску під час самої грози. Та це не означає, що немає часу для професійних жартів.

Як стати синоптиком?

Яка у синоптика улюблена погода?

Друзі, наскільки ви довіряєте прогнозам погоди від синоптиків? Чи вірите ви в народні прикмети? Якими сервісами прогнозу погоди користуєтеся? Пишіть в коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up