Літо не за горами: прогноз погоди на найтеплішу пору року

Літо не за горами: прогноз погоди на найтеплішу пору року
Фото ілюстративне
  • Найспекотнішим місяцем літа цього року буде серпень.

  • Причому опади очікуються лише в один день місяця.

  • Яким буде літо та коли воно почнеться?

Цьогоріч весна була не надто привітною: ледь не через день йшли дощі. А до самого травня було не досить тепло. Та з 1 червня в права вступає календарне літо. Синоптики кажуть що прохолоду вже зовсім незабаром замінить спека. Дібрали прогнози синоптиків та погодних сайтів про те, яким буде літо 2023 в Україні та по Хмельницькій області

Прогнози синоптиків

Народний синоптик Володимир Деркач в сюжеті "Сніданку з 1+1" обіцяє, що літо буде теплим та відповідатиме своїм температурам. Він додає, що навіть буде побито деякі температурні рекорди, ця пора року буде спекотною.

Синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха пояснює, що на клімат на планеті впливає багато глобальних чинників, але в регіоні, де розташована наша країна набільше робить погоду Тихоокеанське коливання — прохолодна течія Ла-Нінья та тепла течія Ель-Ніньйо. Останні три роки на планеті домінувала холодна течія, але зараз фахівці спостерігають суттєві зміни.

Відео дня

— Зараз ми знаходимося в нейтральній фазі і очікуємо на розвиток Ель-Ніньйо, тобто підвищення температури поверхневих вод у південній частині Тихого океану і ці процеси впливають на погоду і в Україні. Тому погода в червні в усіх регіонах України буде в межах норми. А ось у липні та серпні температури будуть дещо вищими кліматичної норми, — каже Птуха.

За її попередніми прогнозами у липні-серпні середньодобова температура, яка зазвичай становить 25,5 градуса, цьогоріч буде в середньому до 27 градусів.

— Це ще один натяк на спекотне літо, — додає метеорологиня. 

Агрометеоролог Тетяна Адаменко каже, що 2023 рік сприятливий, зараз достатньо вологи, достатньо прогрівання ґрунту для того, щоб отримати нормальний початковий розвиток.

— Тобто поштовх для гарного урожаю за рахунок погодних умов — він був, — заявляє вона.

За прогнозами фахових синоптиків, літо вже набирає обертів, і тепла погода не за горами. Так, метеоролог Вазіра Мартазінова для «УНІАН» розповіла, що справжнє літо почнеться в другій половині червня. Вона каже, що погода влітку буде дуже мінлива.

— Дощі все одно будуть в окремі дні. І такі неслабкі. Якщо говорити про червень, то в червні - це найсильніші грози та найсильніші дощі. Червень-початок липня, — сказала вона.

Також вона попередила, що очікувати холодного літа все ж не варто.

— З другої половини червня - це буде вже починатися гарне літо. Там температура вирівняється і піде на літні показники, — пояснює Мартазінова.

Але вона не виключає, що до 10 червня ще може бути похолодання. В цей час температура повітря буде близько 15-17 градусів тепла. Але друга половина червня очікується сухою і теплою.

Якою буде погода літом в Хмельницькій області

Прогноз на червень 

Перший місяць літа, згідно з прогнозом Wismeteo, буде типовим літнім місяцем, проте температура повітря очікується на 2°С нижче за середні показники за останні десять років.

Хоча в цей період варто чекати на кілька дощових днів, проте загалом багато опадів синоптики не прогнозують. Температура повітря коливатиметься від +15°С до +27°С. 

Перші по-справжньому характерні для сезону температурні показники настануть 1-го червня, що раніше в порівнянні з червнем 2022. Температура в середньому буде 21°C. До слова, минулий червень був більш сприятливим. Середня температура червня 2022 коливалася в районі 23°C. Опади прогнозують нетривалі, короткочасні в районі 27-го - 28-го червня.

Погода на липень

Липень буде трішки теплішим за червень, проте більш прохолодним, ніж минулого року. Водночас місяць принесе з собою суху та переважно сонячну погоду з незначною кількістю опадів.

Температура коливатиметься від 16 °С до 28 °С тепла. На початку місяця можна очікувати незначні дощі.

Температурний фон місяця буде високим і очікуваним. До 6-го липня температура коливатиметься від 17°C до 20°C. На початку місяця очікується тепла, волога погода. В деякі дні стовпчик термометра покаже до 32°C, що, тим не менш, вище в порівнянні з липнем 2022. Опадів в середині сезону буде небагато, основна маса їх випаде в районі 3-го липня.

Прогноз на серпень

Серпень очікується дуже стабільним і посушливим, при цьому висока температура повітря може зберігатися аж до кінця місяця. Опади прогнозують тільки на один день наприкінці місяця. Температура в третьому місяці літа прогнозується від 12 °С до 29 °С тепла. 

Середня температура серпня 2023 - 24°C. Найтеплішим днем ​​місяця буде 7-го серпня з температурою 34°C, найхолоднішим днем ​​- 29-го серпня з середньодобовою температурою близько 15°C. В той же час прогноз на серпень 2023 менш сприятливий, ніж аналогічного місяця сезону 2022. Опади в серпні не прогнозують.

Читайте також: Сухо і тепло: прогноз погоди на 22-28 травня по Хмельниччині

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ОЛЬГА Сорока

    Яка погода буде 29-31 травня?

keyboard_arrow_up