Найпотужніший зорепад грудня: де та як спостерігати метеорний дощ Гемініди

Найпотужніший зорепад грудня: де та як спостерігати метеорний дощ Гемініди
  • Гемініди називають найяскравішими падаючими зірками року. 

  • Пік метеорного потоку очікується в ніч з 13 на 14 грудня.

  • Дізнавайтеся як та де його можна подивитися. 

Цьогоріч астрономи виділили 8 найбільших зорепадів, 7 з них вже спостерігали на зоряному небі. Залишився останній метеорний дощ, який носить назву Гемініди. Незвичним є те, що у пік зорепаду кількість метеорів може сягати сотні на годину. 

Що таке Гемініди та коли їх дивитися

Метеорний потік Гемініди — рідкісне небесне явище. Це останній у 2022 році зорепад, що вражає своєю потужністю і перевершує серпневий потік Персеїди. Цього року Гемініди активні з 4 по 20 грудня цього року.

Потік завдячує своєю назвою сузір’ю Близнюків, тому що метеори, здається, з’являються немов із цього сузір’я в небі. Це тому, що радіант потоку розміщується неподалік зорі Кастор, що знаходиться в цьому сузір’ї, передає timeanddate

Відео дня

Метеорний потік зможуть побачити всі жителі планети на обох півкулях. За даними ресурсу, пік для жителів України припадає на 14-15 грудня і сягатиме 150 метеорів на годину. Найкраще спостерігати це явище приблизно о 3.00 ночі, коли Місяць уже зайде за обрій.

Гемініди не лише найяскравіші падаючі зірки, вони ще й найбарвистіші: помаранчеві, червоні, зелені, сині і т.д. А деякі ще й залишають за собою «хвостики», що світяться. Гемініди рухаються зі швидкістю 35 кілометрів за секунду. Це у 1 000 разів більше, аніж швидкість гепарда. 

Як спостерігати за Гемінідами

Аби побачити Гемініди, не знадобиться ніяке спеціальне обладнання. Все, що потрібно, це ясне небо та трохи терпіння. Вашим очам може знадобитися від 15 до 20 хвилин, щоб звикнути до темряви. Одягайтеся за погодою, а краще візьміть із собою ковдру чи зручне крісло.

Побачити метеори зазвичай можна по всьому небу. Однак у NASA рекомендують уникати спостереження за радіантом (точка небесної сфери, яка здається джерелом метеорів), оскільки поруч з ним зірки будуть мало помітні.

Якщо погода похмура, рекомендується відійти від джерел яскравого світла і лягти на спину. Потім дайте очам звикнути до темряви, щоб побачити більше метеорів. На це може знадобитися близько пів години. Дивитися на екран смартфона не можна, оскільки це погано позначиться на зорі.

Заголовок

Для кращого спостереження за потоком Гемініди потрібно виїхати за межі міста – подалі від міських вогнів. Якщо ж у вас немає можливості спостерігати за потужним зорепадом на відкритому повітрі, то можна буде дивитися метеорний потік Гемініди 2022 онлайн.

Для цього NASA вестиме пряму трансляцію піку метеорного дощу в центрі космічних польотів імені Маршалла в Хантсвіллі, США.

До слова, метеорні потоки Гемініди з’являються кожного року в період, коли Земля перетинає орбітальну траєкторію «кам’яного» астероїда 3 200 Фаетон, пробиваючись через пил від його уламків. Через те, що даний метеорний дощ здається ніби виходить з радіанта в сузір’ї Близнюків, його назвали «Гемініди», що з латинської перекладається як «близнюки».

До слова, у грудні Землю накриє декілька магнітних бур різної потужності. Вони вплинуть на психологічне та фізичне самопочуття людей. Метеозалежним людям ці періоди пережити важко, але є поради, які допоможуть уникнути негативного впливу сонячних спалахів. Дізнавайтеся скільки бур слід очікувати та коли вони відбудуться. А також читайте як вберегтися у матеріалі Магнітні бурі у грудні 2022: календар небезпечних дат

Читайте також: Магнітні бурі у грудні 2022: календар небезпечних дат

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up