Лавки, поїздки та копіпаст: як депутати міськради звітують про свою роботу

Лавки, поїздки та копіпаст: як депутати міськради звітують про свою роботу
  • 15 депутатів взагалі не розповіли, що зробили минулого року.

  • Дехто з обранців хвалився тим, що депутатства прямо не стосується.

За півтора місяця, 25 жовтня, хмельничани обиратимуть місцеві органи влади. Мешканцям міста доведеться визначатися, зокрема, і з кандидатурами депутатів міської ради. Статут депутата покладає на громадянина ряд обов’язків, серед яких обов’язкове звітування про свою діяльність не рідше одного разу на рік. Це передбачено законом «Про статус депутатів місцевих рад».

Цим же законом передбачено, що звіт депутата повинен містити:

  • Відео дня
    /li>

Сьогодні, 8 вересня, у Хмельницькому розповіли, наскільки сумлінно депутати міської ради виконують вимоги закону про звіти. Презентацію проводив голова громадської організації «Хмельницька ініціатива» Олег Черненко. За його словами, при аналізі не враховували двох депутатів, які померли протягом 2019 року.

Олег Черненко розповів, що серед 40 депутатів свої звіти за 2019 рік не представили 15. Повний перелік їхніх імен, назви політичних сил, які вони представляють, та номери округів:

Як можна зрозуміти зі списку, найбільше «беззвітних» депутатів належить до фракції партії «За конкретні справи». Таких у переліку є чотири. По троє депутатів належать до «Самопомочі», «Батьківщини» та «Поруч». Один депутат не прозвітував у «Свободі», а ще один — серед позафракційних. Олег Черненко розповів, що Руслан Афійчук не звітував про свою діяльність жодного разу за весь термін виконання повноважень.

Активісти також проаналізували зміст звітів депутатів, які є на сайті міськради, та визначили, чи є в них обов’язкові відомості, що передбачені законом. Повністю відповідають п’ятьом критеріям звіти трьох депутатів з дев’яти оприлюднених:

У «Хмельницькій ініціативі» також виділили особливості звітування депутатів міськради. Олег Черненко розповів, що звітують публічно, а відповідні заходи проводять у школах, управляючих компаніях та органах самоорганізації населення. Крім того, анонси звітів публікують на сайті міської ради.

Під час аналізу звітів виявили цікавий факт, що стосується депутата від «Батьківщини» Словяна Воронецького. Тексти його звітів за 2018 та 2019 роки є схожими. Зокрема, за словами Олега Черненка, нічим не відрізняються їхні перші частини.

Ми знайшли вказані звіти на сайті міської ради та порівняли їх. Скріншот є фрагментом звіту за 2019 рік. У звіті за 2018 рік є ідентичний текст. Однак основні частини звітів різняться — у кожному році Словян Воронецький розповідав про різні досягнення в окрузі.

Олег Черненко звернув увагу на особливість звіту ще одного депутата — Анатолія Собка, який на окрузі №32 представляє партію «За конкретні справи»:

— В Анатолія Собка є фотографії, де встановлені лавки з його іменем. Також він у звіті розповідає про те, що долучається до різних святкувань, допомагає організовувати і так далі. Я хочу наголосити на тому, що це не функції депутата. Для того, щоб долучатися до святкування і ставити лавки, не потрібно ставати депутатом. Єдиний варіант — це коли ці лавки встановлені за кошти міського бюджету і гроші були виділені за депутатським запитом, — сказав під час презентації Олег Черненко.

Дещо схоже було у звіті Станіслава Мельника («ВО „Батьківщина“», округ №16). Депутат розповідав, що організовував поїздки до історичних та релігійних пам’яток, наприклад, до Зарваницького духовного центру. Олег Черненко наголосив, що возити людей — це не робота депутата і це може робити будь-яка людина.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дід Панас

    Зараз повилазить вся нечисть зі своїх нір.
  • ttt435

    Развлекаются пацаны)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up