Протести в Білорусі: що відбувається та як ви до цього ставитеся? (ОПИТУВАННЯ)

Протести в Білорусі: що відбувається та як ви до цього ставитеся? (ОПИТУВАННЯ)
Перша ніч після виборів
  • Президентом Білорусі знову оголосили Олександра Лукашенка.

  • Він керує країною 24 роки, і лише його перші вибори в 1996 році визнала міжнародна спільнота.

  • Після голосування 9 серпня масові акції протесту переросли у сутички з правоохоронцями.

Коктейлі Молотова, побиття протестувальників та загальнонаціональний страйк. Білорусь сьогодні нагадує Україну часів Євромайдану, коли наші співвітчизники підтримали курс на євроінтеграцію та виступили проти тодішнього президента Віктора Януковича. Чим закінчаться події в Білорусі, поки лишається лише здогадуватися. Розповімо вам про основні події по черзі.

«Останній диктатор Європи»

Олександр Лукашенко керує Білоруссю вже 24 роки — від липня 1996 року. Тоді він виграв президентські вибори, змінивши першого президента Білорусі Станіслава Шушкевича. Ці вибори були останніми в історії країни, які визнані вільними та демократичними міжнародною спільнотою. Теперішній президентський термін Олександра Лукашенка є п’ятим, а в разі складення ним присяги розпочнеться шостий термін перебування на посаді.

Як же Олександру Лукашенку вдається знову й знову переобиратися на ту ж посаду? В Україні жоден громадянин не може бути президентом два терміни підряд, і це передбачено конституцією. Така норма була й в Білорусі, проте її скасували на референдумі 2004 року.

Відео дня

Державний секретар США Кондоліза Райс назвала Білорусь «останньою диктатурою Європи». Таку заяву вона зробила в березні 2006 року — за десять днів після чергових президентських виборів. 2011 року вийшла друком книга британського політолога Ендрю Вілсона під назвою «Білорусь: Остання диктатура Європи». 2012 року у Великобританії випустили фільм під назвою «Останній диктатор Європи», знятий після виборів 2010 року.

У квітні 2015 року вийшло інтерв’ю Олександра Лукашенка виданню «Bloomberg», яке процитувала «Ліга.Новости». Президент Білорусі визнав себе диктатором, сказавши таке:

— По-моєму, вже не я — останній європейський диктатор. Є диктатори й гірше мене, вірно? А я — явно менше зло.

Як пише «Ліга.Новости», Олександр Лукашенко мав на увазі російського президента Володимира Путіна. Хай там як, у звіті «Індекс демократії» Білорусь має найнижчий показник серед усіх країн Європи та позначена як «авторитарний режим».

«Саша 3%»

Наприкінці травня цього року кілька недержавних новинних порталів запитали своїх читачів, яких кандидатів у президенти вони готові підтримати на виборах. За результатами опитувань, Олександра Лукашенка підтримували від трьох до шести відсотків виборців. Саме тоді й виник мем «Саша 3%», яким натякають на те, що чинний президент насправді не має широкої підтримки серед білорусів. Напис «Саша 3%» почав з’являтися на зупинках, смітниках, стінах будинків, його використовували на плакатах та футболках під час акцій протесту.

Окрім самого Лукашенка, у серпневих виборах взяли участь ще четверо кандидатів. Крім того, двоє охочих зайняти президентський пост не змогли балотуватися, оскільки Центральна виборча комісія відмовила їм у реєстрації. Йдеться про Віктора Бабарико та Валерія Цепкала. До слова, Бабарико затримали у середині липня. За повідомленням «Euronews», його вважали головним суперником Лукашенка на виборах. А Валерій Цепкало залишив територію Білорусі — спочатку виїхав у Росію, а потім в Україну.

Однією з особливостей виборів у Білорусі є дострокове голосування. Громадяни можуть проголосувати протягом кількох днів до основного дня голосування. До слова, такий же механізм є у виборчому законодавстві Росії. Як повідомляє «День», дострокове голосування є основним механізмом фальсифікації виборів у Білорусі.

У червні в Білорусі заборонили засобам масової інформації проводити опитування громадської думки щодо політичних питань. Це сталося після появи мему «Саша 3%». Однак видання «Tut.by» знайшло оригінальний спосіб обійти заборону. Вони провели опитування щодо кінематографічних уподобань читачів. На вибір запропонували п’ять фільмів різних років, і за кожною з назв уважні читачі помітили кандидата у президенти.

Перелік фільмів був таким:

Кожна з цих назв означає відповідно Олександра Лукашенка, Світлану Тихановську, Андрія Дмитрієва, Анну Копацьку та Сергія Черечня. Назва «Три жінки» відсилає до Анни Тихановської, оскільки вона об’єдналася з двома представницями незареєстрованих кандидатів — Веронікою Цепкало та Марією Колесніковою. За результатами опитування, фільм «Три жінки» вподобали 61% опитаних.

Затримання «вагнерівців»

29 липня у Білорусі затримали 33 іноземців, які виявили учасника приватної військової компанії «Вагнер». Вони приїхали з Росії та оселилися у санаторії під Мінськом. Згідно із заявами влади Білорусі, вони мали намір дестабілізувати ситуацію в країні та влаштувати теракт. Серед затриманих 14 осіб воювали на Донбасі на стороні окупаційних сил. Всі затримані є громадянами Росії.

У правоохоронних органах Білорусі заявили, що насправді в Білорусі перебувало значно більше бойовиків, а саме до 200, і їхні пошуки тривають. Тим часом посол Росії в Білорусі сказав, що «з третьої країни готувалася провокація, націлена на ускладнення відносин Росії і Білорусі». Про яку саме країну йдеться, він не уточнив.

Майдан для Лукашенка

Основний день голосування в Білорусі був призначений на неділю, 9 серпня. Після 16:00 того дня почали з’являтися повідомлення, що до Мінська стягують військову техніку. Крім того, був ускладнений або став неможливим доступ до ряду незалежних ЗМІ та соцмереж. Після 20:00 стали відомі результати національного екзит-полу. За цими даними, перемогу здобув Олександр Лукашенко з результатом 79,7%. Друге місце посіла Світлана Тихановська — 6,8%. О 21:35 з’явилося повідомлення, що центр Мінська перекритий. Крім того, там перестав зупинятися весь громадський транспорт. Пізніше стало відомо, що у найбільших містах Білорусі зник Інтернет та частково мобільний зв’язок.

10 серпня після 01:30 «Радіо Свобода» повідомило про протести у Мінську з посиланням на «BBC». У відео йдеться про сутички та затримання активістів. Також повідомляли, що правоохоронці стріляли в протестувальників гумовими кулями та використовували світлошумові гранати.

Зранку після 07:00 стало відомо про застосування водометів. На кадрах місця подій видно, як поліцейська вантажівка збиває людину. Після цього вибухають світлошумові гранати. В результати чимало людей отримали травми, проте точна кількість постраждалих на той момент не була відомою.

На іншому відео видно споруджені протестувальниками барикади, які розбирають правоохоронці. Тоді ж стало відомо про те, що на закордонних дільницях Світлана Тихановська набрала 81,57% голосів виборців. Також правозахисний центр оцінив кількість затриманих — близько 80 людей, однак після 10:00 там назвали більшу цифру — близько 140 осіб. Кілька десятків поранених перебували у лікарнях. Стало відомо також про загибель протестувальника внаслідок наїзду спецтехніки. Однак згодом ЗМІ повідомили, що чоловік, якого вважали загиблим, живий.

Після 13:00 в МВС повідомили, що протести пройшли у 33 містах Білорусі. В результаті затримали близько трьох тисячі осіб. 50 протестувальників та 39 правоохоронців отримали травми. Олександр Лукашенко звинуватив в організації протестів «ляльководів» з-за кордону:

— По одній розмові ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів — Чехія. Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об’єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці вівці, нічого не розуміючи, що від них хочуть. Я доручив видати цю інформацію в ЗМІ, щоб побачили, чого вони хочуть. Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводьте людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади… Загалом, намагаються керувати процесом з-за кордону. Я про Польщу не кажу. Там вже всі осіли і теж починають смикати за ниточки. Я не кажу про Україну (звідти їхали). Це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про яких я говорив. У тому числі, на жаль, з Росії певний приплив людей. Ми відфіксували… дзвінки з-за кордону. З Польщі, Великої Британії та Чехії були дзвінки, управляли нашими, вибачте мене, вівцями: вони не розуміють, що роблять, і ними починають вже управляти, — сказав Президент Білорусі.

Ввечері 10 серпня протести в Білорусі відновилися. Протестувальники блокували дороги, це ж саме робили правоохоронці. Проти мітингарів застосували сльозогінний газ.

Сьогодні вночі, 11 серпня, стало відомо про загибель протестувальника в Мінську. Як повідомили у правоохоронних органах, чоловік намагався кинути у працівників спецназу вибуховий пристрій. Проте останній вибухнув у нього в руках та завдав поранень, несумісних з життям. Однак телеканал «Белсат» повідомив, що чоловік загинув через підірвану силовиками світлошумову гранату. Також у цей час протестувальники зводили барикади.

Якою ситуація є зараз?

Сьогодні після 09:00 стало відомо, що кандидатка в президенти Світлана Тихановська залишила Білорусь та виїхала у Литву. О 12:05 «Радіо Свобода» повідомило, що кілька журналістів перестали виходити на зв’язок. Зокрема, головний редактор «Нашої ниви» передав колега сигнал SOS, і після цього зв’язок із ним був втрачений. Відомо також, що вночі спецназу вдалося з другої спроби розігнати протестувальників.

Станом на ранок 11 серпня видання «Білоруський партизан» повідомило, що в країні досі є перебої з доступом до Інтернету. За інформацією «Белтелекому», причиною є кібератаки з-за кордону. Проте «Білоруський партизан» повідомляє про те, що про перебої було відомо заздалегідь. Зокрема, мобільні оператори раніше повідомляли клієнтам, що Інтернет працювати не буде. Стійке з’єднання з мережею можна отримати з використанням спеціальних програм для обходу блокувань.

Державне інформаційне агентство «БелТА» назвало протести у Мінську масовими безладами та провокаціями. Останнє присвячене цьому повідомлення має лише один абзац. Там ідеться про те, що учасників провокували правоохоронців, будували барикади, блокували дороги та заважали руху громадського транспорту.

Підпорядкована державі телерадіокомпанія «БТРК» повідомляє про відкриті кримінальні справи щодо протестувальників. З посиланням на слідчий комітет вказано, що на чолі протестів стоять особи з багатим кримінальним минулим, які втягують молодь у протиправну діяльність. За повідомленням правоохоронців, багато затриманих перебували у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Сьогодні у Telegram-каналі «NEXTA Live» з’явився заклик до загальнонаціонального страйку. Автор каналу стверджує, що страйк не порушує закон, а всіх звільнити неможливо, тому що не буде кому працювати. Також на каналі є повідомлення з назвами підприємств, працівники яких приєдналися до страйку. Переглядайте фото та відео протестів у Білорусі, а також долучайтеся до нашого опитування.

Опитування

Що ви думаєте про протести в Білорусі?

🔼 Перша ніч після виборів

🔼 Друга ніч після виборів

У Мінську зіткнення ОМОНу з протестувальниками почалися біля стели на проспекті Переможців. Там силовики використовували світлошумові гранати і сльозогінний газ, а також пригнали в цей район водомет

У центрі Мінська під час протестів активісти спробували зупинити автозак. Один з них зачепився за передній бампер машини – і коли водій набрав швидкість, не втримався і впав під колеса. Протестувальника доставили в лікарню, про тяжкість отриманих ним травм не повідомляється

ОМОН біля стели атакував людей, використовуючи щити, і витісняв їх. «Все виглядає як справжня війна», – розповідає журналістка «Белсату», яка була на місці подій

Який саме сльозогінний газ був застосований, не відомо. Світлошумових гранат було використано кілька десятків. Такі гранати можуть призвести до втрати слуху на 4–6 годин, а також поранити людину уламками

За оцінками білоруських медіа, на вулиці лише в столиці Білорусі вийшли близько 20 тисяч осіб. У МВС Білорусі заявили, що «контролюють» ситуацію, і оголосили, що «відбуваються затримання» протестувальників. Але скільки людей затримали, не повідомили

Після початку протестів у Мінську відімкнули вуличне освітлення. Протестувальники підсвічували собі дорогу екранами мобільних телефонів

Частина протестувальників через деякий час перемістилася з проспекту Переможців у центр, на вулицю Немига. Там їх також зустрів ОМОН і щитами спробував розігнати натовп

Протести також відбувалися на перехресті проспекту Машерова і вулиці Тімірязєва. Там під час розгону були поранені кілька людей. У Мінській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відмовилися коментувати виклики на проспекти Переможців і Машерова, а також говорити що-небудь про постраждалих

За повідомленнями деяких ЗМІ, натовп протестувальників на вулиці Немига в центрі Мінська протаранив автозак: постраждали щонайменше дві людини (одна людина була у важкому стані). Правозахисний центр «Весна» повідомив, що в ніч на 10 серпня чоловік зазнав черепно-мозкової травми, несумісної з життям, після наїзду спецтехніки на проспекті Переможців

На проспекті Машерова світлошумова граната влучила в груди демонстрантові Роману Зайцеву, його забрала «швидка». Також був побитий фотограф Associated Press Мстислав Чернов: його також відвезли у лікарню

Кандидатка у президенти Світлана Тихановська закликала білоруських силовиків зупинити насильство на вулицях: «Я прошу всіх, хто зараз ухвалює рішення, і перш за все командирів спецпідрозділів: не треба застосовувати силу проти мирних громадян. У разі провокацій, будь ласка, використовуйте тільки співмірні і найнеобхідніші заходи. Зараз будь-яке силове протистояння – це безглуздо: ми не повинні відповідати насильством на мирний протест. Ми повинні берегти себе, берегти усіх білорусів. Ще раз прошу міліцію і війська пам’ятати про те, що вони – частина народу. І ще раз прошу виборців: ніяких провокацій, не потрібно давати привід до застосування до вас насильства»

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (62)
  • Nina Sharabkhanova

    Молодці,давно пора диктатора знести.

    Хуан Матус reply Nina Sharabkhanova

    Він тобі у борщ наплював?

    Анонім reply Nina Sharabkhanova

    Щоб став ще гірший диктатор - Путін. Такі хрєнові розклади.

    Аладін reply Анонім

    А він там давно вже є.Усе продали ватнікам,навіть трубу,такоі краіни як білорусія давно вже неіснує,лише тільки назва.
  • Тетяна Разіна

    P. P. S. Sorry, пропустила... О платной медицине - и ни на одном из этих этапов АБСОЛЮТНО ничего не платила - ни за скорую, ни за анализы, ни за обследования, ни в больнице, ни в поликлинике, ни специалистам, ни врачам, ни медсёстрам, ни за препараты, которые давали в больнице. Ни за что.

    Max Forosov reply Тетяна Разіна

    Это вы наверное еще при Кучме лечились. Сейчас прейскурант. Насколько я знаю уже и вызов скорой платный - около 120 грн. (в новостях писали).

    Тетяна Разіна reply Max Forosov

    Ха-ха! 😅 Нет... Это я как раз по личному опыту описывала разницу между платной ихней и нашей "бесплатной" медециной. Коротко - в любой стране медицинский страховой сбор - из которого и оплачиваются расходы на пациента. То есть, я от скорой до участкового НИ ЗА ЧТО не платила! В отличии от нашей "бесплатной" - как вы правильно заметили начиная от скорой и заканчивая "правильными" лекарствами в "правильных" аптеках... Не помогают, но хоть бы не навредили... И в результате занимаемся самолечением...
  • Тетяна Разіна

    Жаль, нет возможности редактировать... Простите Макс, пропустила... 24 года строил - это вы о стране, или о его недвижимости? Аааа, о стране... А в Беларуси в 90-х война была и разруха и он возродил, отстроил? Простите, не знала... Айда молодец,  Бацька!
    Нет? Ааа, Европу в Белоруси построил? Не, ну чё, тоже красава, респект! Не? Опять не угадала? А шо, неужели всё-таки Вы о его хоромах? Не, ну тогда я согласна! Если б у меня имущество хотели отнять, я б тоже в милицию позвонила...
    Да, и ещё... Касательно платной медицины, которую нам навязывают вместе с другими реформами... Был у меня опыт в Польше попробовать ихнюю платную медицину - работаешь - платишь налог/страховой сбор - в вобщем, как в любой стране. Стало тебе плохо - вызвали тебе скорую или идёшь к врачу. Они тебя не спрашивают - где прописан или с какого участка, а спрашивают, есть ли у меня страховка НФЗ - НАЦИОНАЛЬНОЙ фундации здоровья. Сделали все анализы, прошла всех специалистов, выписали рецепт, отправили по компъютеру справку на работу. Пошла в аптеку, дали лекарства с 50% скидкой от НФЗ. Для диабетиков там глюкометры бесплатно дают и пр...  Я так и не поняла, где ПЛАТНАЯ медицина... Я вдруг поняла, что ничего не поняла... Это у меня дома бесплатная медицина, но она почему-то для меня дорогая - на каждом шагу нужно платить - каждый по личному опыту знает, насколько дорогая "бесплатная" медицина и к врачу не пойдём, а то - "Не дай Бог! Это ж сколько денег нужно!"
    Вот и пытаются нам навязать платную медицину, вместе с другими реформами, а то 25 лет на это времени не было - делили золото партии, заводы, пароходы и другое имущество после развала совка. А когда уже делить стало нечего, тогда уже и отдали власть реформаторам голимым. Вот, когда страну действительно развалили и довели до разрухи... И мне жаль Зеленского, что он взяв управление страной в таком состоянии, в такое время, пытается противостоять зажравшимся, не имея опыта ни личного, ни предшественников, старается сшить, создать страну и счастливый народ, который будет гордится тем, что живёт в Украине, вместо поддержки этого народа встречает грустные комментарии. Но радует, что, "собака лает, а караван идёт"... Кто-то прозреет, кто-то проснётся, кто-то останется прихвостнем, посіпакою... Ну а я, например, рада, что живу в такое эпохальное время, в такой великой стране, с таким удивительным народом и с президентом - нашим украинским Франклином Делано Рузвельтом!
    И беларусам желаю, чтоб не было крови, мудрого политика, процветания стране и счастья народу!

    Тоже мамочка reply Тетяна Разіна

    я прошу прощения, то есть Вы что нашего президента с Рузвельтом сравнили? мда....
    кстати у китайцев существует такая поговорка :"не Дай Бог жить в эпоху перемен".

    Max Forosov reply Тетяна Разіна

    Я вам отвечу кратко. У нас простым людям живется сейчас очень тяжело, и их это же ждет если они потеряют своего Батьку.
  • Юрій Гудок

    Пример холопскому народу Росии. Белорусь хочет Перемен. Слава Белорусам!

    Хуан Матус reply Юрій Гудок

    БелОруссия или Республика БелАрусь. Определись, нехолоп.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera 20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли 16:45 Що купують хмельничани на благодійному ярмарку: репортаж play_circle_filled photo_camera 16:15 У соцзакладі у Хмельницькому стався вибух: є постраждалий 15:36 Організаторів контрабанди бурштину судитимуть у Хмельницькому 14:52 На вулиці Хмельницького повернувся велопатруль 14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up