Які наслідки може мати більшість «Команди Симчишина» у міськраді: думки експертів

Які наслідки може мати більшість «Команди Симчишина» у міськраді: думки експертів
Фото Василя Камінського
  • Партія, яка отримає більшість мандатів, зможе одноосібно приймати рішення у більшості випадків.

  • Експерти вважають, що наслідки можуть бути як позитивні, так і негативні.

26 жовтня — перший післявиборчий день. У міській виборчій комісії ще з ночі приймають документи від дільниць — протоколи та бюлетені. Тим часом загальну картину виборів вже можна зрозуміти. Вчора, 25 жовтня, ми оголосили результати проведеного нами екзит-полу. Сьогодні результати паралельного підрахунку «Команди Симчишина» оприлюднив один з кандидатів від неї Володимир Гончарук. Цифри хоч і відрізняються, однак для більшості партій різниця не перевищує кількох відсотків. Інший підрахунків на цей момент немає.

Скільки ж місць у раді займуть депутати від кожної з партій, якщо спиратися на дані екзит-полу та паралельного підрахунку? Все це визначено Виборчим кодексом, проте наразі всіх необхідних даних для розрахунку немає. Втім, приблизно це можна розрахувати, спираючись лише на наявну інформацію щодо підтримки виборців.

Такий висновок можна зробити з матеріалу «Української правди». Там розрахували кількість депутатів Київської міської ради, якби вибори 2015 року відбулися за новою системою, після чого порівняли отримані дані з реальними результатами виборів 2015 року. Різниця для кожної з партій складала щонайбільше одне місце або ж її взагалі не було.

Відео дня

Згідно з Виборчим кодексом, прохідний бар’єр до міської ради складає 5%. Голоси виборців, які підтримали «непрохідні» партії, автоматично пропорційно зараховуються «прохідним» партіям. Нагадаємо, що місць у міській раді 42.

Згідно з екзит-полом від «ВСІМ», до ради проходять три партії — «Команда Симчишина», «Слуга народу» та «Батьківщина». Паралельний підрахунок показав дещо інші результати. Прохідними є «Команда Симчишина», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «За майбутнє». Ми розрахували ймовірну кількість місць у раді, які займе кожна з партій. Варіантів підрахунку два — за нашим екзит-полом та підрахунком «Команди Симчишина».

В інфографіках вказані такі дані:

Як можна зрозуміти з розрахунків, понад половину місць у раді займуть представники однієї політичної сили — «Команди Симчишина». У більшості випадків це дасть їм можливість приймати рішення, навіть якщо всі депутати інших фракцій будуть проти. Це передбачено законом «Про місцеве самоврядування».

Ми запитали експертів про можливі наслідки утворення монобільшості в раді. Представник руху «Чесно» на Хмельниччині Олег Черненко вважає, що в цьому є позитивна та негативна сторона.

— Безперечно, позитивний наслідок в тому, що можна буде швидко приймати рішення, необхідні для міста, які, я сподіваюся, будуть у новому напрямку. Тим паче, отримати більшість може партія, яка брала участь у розробці стратегії міста, тобто будуть всі інструменти, щоб швидко все реалізовувати і приймати потрібні рішення. Негатив у тому, що при таких результатах є ймовірність використання влади для якихось зловживань. Тут насправді мають велику роль грати інші партії, які мають відстежувати, як працює партія, яка отримала монобільшість, — розповів Олег Черненко у коментарі журналістам vsim.ua.

Кандидат економічних наук та незалежний експерт Олександр Хмелевський прокоментував можливу монобільшість так:

— Монобільшість дозволяє швидко ухвалювати рішення. Не потрібно витрачати час і сили на те, щоб вмовити депутатів з інших фракцій  підтримати ту чи іншу постанову. Також можна проводити послідовну політику, не виконуючи забаганки інших політичних сил та не йти на компроміси. Щодо негативу, то інші депутати перетворюються на статистів, які жодним чином не впливають на політичні процеси. Монобільшість стає неконтрольованою і приймає рішення, які вона вважає правильними, не зважаючи на думку опозиції чи навіть виборців. Є ризик зловживання владою з боку монобільшості, — розповів експерт.

На думку доктора політичних наук та політичного аналітика Лідії Смоли, наслідки утворення монобільшості залежать від цілей, цінностей та стратегії дій цієї партії. Якщо у міській раді більшість отримує умовна мерська партія, то позитивним наслідком може бути реальна можливість втілити програму мера. При цьому не будуть витрачатися зусилля на політичні баталії.

— Негативним моментом може бути можливість місцевої влади здійснювати незаконні оборудки. «Монобільшість» несе більші загрози в обласних радах. Однак якщо політична партія планує не лише використання адміністративного ресурсу, розподілу земельних ресурсів та коштів державного бюджету, а прагне реалізувати цінності, то за таких умов можуть з'явитися нові політики, які матимуть перспективи на парламентських виборах, які, ймовірно, будуть позачерговими, — розповіла Лідія Смола у коментарі журналістам vsim.ua.

Опитування

Монобільшість у міській раді — це добре чи погано?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Микола Поляк

    З таким мером,як у нас,монобільшість у міській раді піде на користь !!!!!
  • Валерій Ксендзик

    Наш мер розумна, проста людина, народився і виріс на Хмельниччині в простій порядній родині і всього добився сам, надіюсь на нього і його команду, нехай Бог помагає їм в розвитку міста.
    Слава Україні.
  • Оля Ленкова

    А які партії взагалі пройшли
  • Авто Разборка

    Чудово
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up