12 страв на 12 полінах: яким був Святвечір на Хмельниччині десятки років тому

12 страв на 12 полінах: яким був Святвечір на Хмельниччині десятки років тому
Фото ілюстративне
  • З Різдвом Христовим у наших предків було пов’язано безліч вірувань та магічних дійств.
  • Відповідально підходили до приготування страв. На Хмельниччині практично до кожної додавали гриби. 
  • Перед застіллям проводили ритуали та закликали в дім достаток.

Наближається велике свято для православних християн - Різдво Христове. До святкування цього дня наші предки підходили дуже відповідально. У Святвечір на столі мало обов’язково стояти 12 страв. Готували їх на Хмельниччині за особливою магічною технологією. Про це журналістам vsim.ua розповіла директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш.  

За її словами, відповідальним моментом - був Святвечір. Готуватися до нього заздалегідь. За 12 днів до святої вечері починали сушити поліна. Щодня по одному, щоб на святвечір на них приготувати вечерю. 

12 страв на 12 полінах: яким був Святвечір на Хмельниччині десятки років тому, фото №1 на сайті vsim.ua

Відео дня

 

 

 

Що готували на святвечір

Голубці, за словами краєзнавиці, значно відрізнялися від сучасних. З рисом тоді не готували. А капусту квасили заздалегідь. 

Були на столі й традиційні різдвяні салати. Це винегрет та салат з квашеної капусти із соленими огірками та свіжою цибулею. На Святвечір готували картоплю, її змащували олією та додавали товчений часник. Любили хмельницькі господині побалувати гостей і пісними дерунами. На стіл також ставили гречану, горохову або кукурудзяну кашу. Їх поливали конопляним молоком.

Ритуали на Святвечір

Крім традиційних наїдків із Святим вечором та Різдвом було пов’язано багато вірувань. Наші пращури вірили в те, що це свято обов’язково потрібно зустріти в родинному колі. Не можна було також сваритися та ночувати деінде. 

12 страв на 12 полінах: яким був Святвечір на Хмельниччині десятки років тому, фото №2 на сайті vsim.ua

Потім господар та господиня разом із святочним хлібом, медом та маком обходили двір. За словами краєзнавиці, господарі за стіл не сідали поки не нагодують худобу. Господар брав хлібину та миску, в яку по ложці накидали 12 наїдків.  Першим ішов до собаки. Бо він доглядав господу весь рік. Далі ішов до хліва і ставив там миску зі стравами на вікні. А сам із хлібом ішов до корови, коня, вола і тричі торкався ним до їхнього чола. Також мазав медом хрестик їм на лобі. Так закликали достаток в дім та відганяли від господи нечисту силу. 

Далі господар заходив у хату і щільно зачиняв двері. Вся родина сідала за стіл і поки вечеря не завершиться, ніхто не міг встати із-за столу. Також не можна було відчиняти двері, навіть, якщо хтось прийшов. За словами Галини Барабаш, наші предки вірили, що на Святвечір на гостину приходять усі мертві та зниклі родичі. На вікнах для них залишали узвар та кутю. По кутках розкидали боби, а на столі залишали немиті ложки та миски. 

Обов’язково в цей вечір ділилися з бідними. Як пояснює краєзнавиця, вечерю носили в ті родини, які не мали з чого її приготувати. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дария Середенко
    клас! дякую дуже цікаво!
  • Pavel Kondrashov
    шкода що скоро сіна і соломи, вдень зі гнемо не знайти.

keyboard_arrow_up