Більше не Хотовицького й не Гагаріна. Історія хмельницьких вулиць, які перейменували. Частина 1

Більше не Хотовицького й не Гагаріна. Історія хмельницьких вулиць, які перейменували. Частина 1
Джерело фото: спільнота Історія Проскурова

#партнерський проєкт

  • Деякі вулиці в Хмельницькому існують вже десятки років.

  • За цей час вони мали різні назви.

  • Яка їхня історія та на честь кого вони називалися?

  • Розповідаємо в першій серії матеріалів про вулиці Хмельницького. 

Усі мікрорайони Хмельницького - як маленькі населені пункти. В кожному є своя історія, особливі місця, незвичні заклади, людні вулиці й тихі провулки. 

Всі місцини мають свої назви, до яких давно звикли хмельничани. Скажімо, славнозвісна “Рукавичка” в центрі міста. Територія для смачних напоїв і довгих балачок, де вже кілька років немає кав’ярні під назвою “Рукавичка”. Чи “Сілістра” - колишній кінотеатр на Виставці, на місці якого давно розміщений сучасний комплекс. 

Звикли хмельничани і до старих назв вулиць, які вже давно перейменовані. Такі є майже в кожному мікрорайоні. Всі вони мають історію та атмосферу.

Cпільно з партнером стоматологією "Посмішка успіху" ми розпочинаємо новий проєкт “#Моя_вулиця”. У ньому розкажемо історію вулиць міста та про те, на честь кого вони називалися, розкриваючи багато цікавих фактів та атмосферу минулих часів. 

Більше не Рибалка

Мікрорайон Виставка. Він виник на місці колишнього села Заріччя, за річкою Південний Буг. Його назва досі в багатьох хмельничан асоціюється з сільськогосподарськими виставками, які проводили раніше біля дендропарку. Вони були стаціонарними - мали приміщення, павільйони та впорядковану територію. Про це йдеться в матеріалах Централізованої бібліотечної системи. 

До мікрорайону належить телевежа, заввишки понад 200 метрів. Костел Христа Царя Всесвіту, що вважається головним римо-католицьким храмом міста. Парк “Заріччя”, дендропарк “Поділля”, сквер і площа імені Степана Бандери. 

Мікрорайон Виставка охоплює чималу кількість вулиць та провулків. Наприклад, від мосту через Південний Буг до мікрорайону Озерна пролягає вулиця імені Степана Бандери. Чимало хмельничан досі називають її “Рибалка”. Щоправда, це не єдина її назва з минулого. 

район Юності, початок вул. Бандери, 80-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова

Вулиця сформувалася ще за часів існування села Заріччя, - зазначено в матеріалах Централізованої бібліотечної системи. Тоді вона називалася Центральна. Було так до 1984 року, поки її не перейменували на честь радянського маршала Павла Рибалка. Ця персона була командувачем третьої танкової армії у Другій світовій війні. До самого міста Хмельницький він жодного відношення не мав.

У 2016 році, в рамках декомунізації, в Хмельницькому перейменували деякі вулиці. Саме ті, що містять назви, пов’язані з комуністичною ідеологією. Тоді ж черга дійшла до вулиці Рибалка. Її наділили іменем Степана Бандери - провідного діяча українського національно-визвольного руху. На честь нього також названо сквер, який згадується в матеріалі вище. Він розташований на перехресті вулиць Степана Бандери та Зарічанська.

Оскільки вулиця Степана Бандери тягнеться від одного мікрорайону до іншого, звісно, що на ній розміщено чимало магазинів та інших закладів. Наприклад, ТРЦ “Оазис”, ТЦ “OKEY”, БЦ “Парус” та інші.

БЦ Парус

Також на Степана Бандери розміщене підприємство “Хмельницьклегпром”. Історія якого розпочалася з 1981 року. Розташований на цій вулиці і Молодіжний парк, що поблизу пляжу. Місце, де завжди збирається багато людей, аби відпочити. Прогулятися вздовж річки, пограти у волейбол, насолодитися хмельницькими краєвидами. 

Напишіть в коментарях, яке ваше улюблене місце на вулиці Степана Бандери. 

Більше не Хотовицького

Південно-Західний - один з найбільших мікрорайонів, розташований на околиці міста. Його розбудова почалася в 60-х роках на полях з лікарськими рослинами. Невдовзі там проклали основні вулиці - Тернопільську, Інститутську та Молодіжну. 

В цій частині міста стали працювати великі підприємства, деякі з яких функціонують досі. Саме в Південно-Західному мікрорайоні розпочав роботу перший вищий навчальний заклад міста - ХНУ. 

У межах мікрорайону розміщено чимало освітніх та медичних закладів. Один із них - Хмельницький міський перинатальний центр. Заклад розташований на вулиці Івана Пулюя. Це саме та вулиця, яку й досі хмельничани називають старими назвами.

Хмельницький міський перинатальний центр

Вулиця Івана Пулюя пролягає від Інститутської до Львівського шосе. Як йдеться в матеріалах Централізованої бібліотечної системи, вона існує з 1970 року. Тоді вулицю назвали на честь Володимира Затонського - радянського партійного і державного діяча. Він був родом з Хмельницької області. Саме його іменем деякі корінні хмельничани досі називають вулицю в Південно-Західному мікрорайоні. 

Імені Затонського вулиця мала назву до 1991 року. Адже відтоді її знову перейменували. Цього разу на честь акушера і педіатра, який був родом з Красилова - Степана Хотовицького.

“На Хотовицького”, - саме так між собою містяни називають й досі цю вулицю. Проте від квітня 2022 року їй дали іншу назву. А саме - на честь українського фізика, електротехніка, науковця й публіциста Івана Пулюя. 

вул. Івана Пулюя

Окрім перинатального центру, частково на вулиці Івана Пулюя функціонує ринок “Ранковий”. Також, ближче до вулиці Інститутської, розміщена відома серед хмельничан будівля, яка пустує. Це будинок молоді “Проскурів”. У міській раді вже мають на неї плани. Там хочуть відкрити Будинок воїна.

Напишіть в коментарях, із чим у вас асоціюється вулиця Івана Пулюя і що б ви хотіли там змінити. 

Більше не Гагаріна

Центр Хмельницького багатий на найстаріші вулиці та будівлі міста. Лише на пішохідній частині Проскурівської розміщено чимало будинків, які мають особливу історію. Це, скажімо, театр ляльок, де раніше жила сім’я заможних євреїв. Чи аптека Деревоєда, де наразі розміщені сучасні магазини й заклади.

Переплітаються в центрі міста багато вулиць, які мають свою історію. Одна з них - Героїв Маріуполя, що пролягає від Грушевського до Завадського. 

Вулиця Героїв Маріуполя існує з 1880-х років. Її колишня назва - Старобульварна. Згодом її було поділено на три частини: вулицю Європейську, Свободи та ще одну із назвою Старобульварна. 

вул. Гагаріна, 80-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова

Вже із 1961 року вулицю перейменували на честь радянського космонавта Юрія Гагаріна. Саме так досі деякі хмельничани називають вулицю - “Гагаріна”. 

Джерело: спільнота Історія Проскурова

Навесні минулого року їй дали нову назву - Героїв Маріуполя. Зазначимо, що така вулиця є у багатьох містах України. 

Саме на Героїв Маріуполя розміщена Хмельницька міська рада. Її будівля - це колишнє Олексіївське реальне училище, яке відкрили 1904 року. 

Також на ній розташований міський відділ ДРАЦС. Тож на Героїв Маріуполя часто лунають слова “Гірко молодим!” А історія будівлі, де хмельничани реєструють шлюби та інші акти, тягнеться з 1903 року. Раніше будівля була в розпорядженні Червоного козацтва. А згодом там знаходилася міська дитяча лікарня. Про це у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” писав краєзнавець Сергій Єсюнін. 

Міський відділ ДРАЦС
Джерело: спільнота Історія Проскурова

Також вулиця Героїв Маріуполя охоплює будівлю Хмельницької обласної філармонії. Ще у 19 століття на цьому ж місці був пустир із кінною площею. Там проходили ярмаркові дні. Продавали коней, кінську упряж та інше. У 1960 році там з’явилася велична будівля із залом на 750 місць. Це був музично-драматичний театр, який з часом переїхав в інше приміщення. Відтоді замість нього на Героїв Маріуполя розмістилася філармонія.

Будівництво Філармонії, 60-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова

Пишіть в коментарях, яке ваше улюблене місце чи заклад на вулиці Героїв Маріуполя.


МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ

Коментарі (9)
  • Serega Tyshakov

    Де вашi мiзги? Що це за назва Пулюя? Невже не маэ iнших звучних призвiщ, Молодiжна,Львiвське шоссе,Iнститутська ! До чого тут пулюя попробуй вимовити? В нашому будинку на Хотовицького жив мер Чекман,який дкже багато зробив для мiста,тому потрiбно назвати вулицю начесть М.Чекмана! Включацте мiзги ,хмельничани  Iрина
  • Ирина Курносикова

    Дякую за інформацію😇 Із задоволенням поринула в історичні події свого улюбленого міста🥰
  • Людмила Остаховская-Белякова

    Більшість хмельничан не знають де яка вулиця.
  • Олеся Мотрина

    Цікаво, а чому змінили вулицю Хотовицького?

keyboard_arrow_up