У закинутому приміщенні на Інститутській хочуть облаштувати Будинок воїна

У закинутому приміщенні на Інститутській хочуть облаштувати Будинок воїна
Головне фото - з сайту міськради. В тексті - з архіву редакції
  • Відеосалон, клуб, кафе.
  • Таке минуле в будинку молоді “Проскурів” на Інститутській.
  • Згодом приміщення стало пустувати й занепадати.
  • У міськраді розповіли про плани на нього.

Будинок молоді “Проскурів” на Інститутській пустує вже багато років. Величезна будівля стала своєрідною розвагою для молоді, які можуть навіть забратися всередину й влаштувати там алкогольну вечірку. Надати розголосу цій проблемі хмельничани просили ще у 2021 році, коли зверталися в редакцію ВСІМ. 

Цього року містяни знову просять навести лад із приміщенням. Про це повідомили в коментарях під нашим матеріалом - Що треба відремонтувати чи замінити в Хмельницькому: запитали на вулицях міста.

Будинок молоді перебуває на балансі Департаменту освіти та науки міськради. Два роки тому журналістці vsim.ua розповідали, що в закинутій будівлі хочуть облаштувати центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Тоді ж проводили обстеження, аби дізнатися, в скільки обійдеться капітальний ремонт. Сума вийшла чималою, тож для реалізації хотіли знайти інвестора. На тому етапі все й затихло.

Відео дня

“Там ніщо не приживається”: про містичну долю Будинку молоді на Інститутській

У лютому 2022 року почався повномасштабний наступ росіян. Звісно, що чимало планів відійшли на задній план. Водночас сучасність стала диктувати нові потреби для суспільства. Тож в Департаменті освіти та науки міськради мають нове бачення для майбутнього будівлі на Інститутській.

Заступник міського голови Михайло Кривак розповів журналістці vsim.ua, що в приміщенні на Інститутській хочуть обладнати Будинок воїна. Цей заклад буде передбачений для ветеранів російсько-української війни. Такий же функціонує у Львові. Досвід його роботи вже їздили вивчати представники Хмельницької міськради. 

Михайло Кривак каже: у такому закладі працюватимуть психологи, волонтери, люди з бойовим досвідом та інші. Там проводитимуть тренінги, консультації та різноманітні корисні зустрічі. Коли зможуть розпочати ремонт та в скільки це обійдеться - поки не відомо. Адже у період воєнного стану є обмеження на виконання певних робіт. 

- У будівлі треба робити ремонт. Те, що мало бути зроблене на цей час, відклалося. Адже повномасштабна війна внесла свої корективи. У нас є бачення, що там може бути Будинок воїна. Тобто заклад для ветеранів російсько-української війни, такий же, як у Львові. Проте коли саме там все буде зроблено - сказати не можу. У планах все є, але відповідно до постанови Кабміну №590 маємо певні обмеження щодо виконання робіт в умовах воєнного стану, - каже Михайло Кривак.

Нагадаємо: “Проскурів” на Інститутській збудували ще у 80-х роках. Першочергово це мав бути кінотеатр, що так і в тих стінах не прижився. Раніше краєзнавець Сергій Єсюнін розповідав, що згодом в “Проскурові” облаштували відеосалон. Це принесло будівлі шалену популярність серед містян. Адже там можна було подивитися будь-яку ліцензовану стрічку. 

Після відеосалону в будинку молоді знаходився клуб і кафе. Функціонувало там все недовго. З того часу будівля залишається пустувати. Про його колишнє життя свідчить лише назва, розміщена на будинку. Його стіни розмальовані, а більшість вікон потрощені. 

Читайте також: Рейтинг університетів за Scopus 2023. На якому місці виші Хмельниччини

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Сергій Дзендзель

    А вийде знову гарний торговий центр))

    Лианна Старк reply Сергій Дзендзель

    Він ще будуєтся
  • Оленка Потапчук

    Коли?Ага, побачим коли!Коли?Коли коли, побачим )

    Лианна Старк reply Оленка Потапчук

    В травні десь.
  • Віталій Українець

    Інвестора краще запустити на 20 років -який сам придумає тему !
  • Олекса Шумейко

    З цією будівлею щось пороблено. Ніхто і нічого там не затримується.

keyboard_arrow_up