Хто перший здійснив мобільний дзвінок на Хмельниччині: історія ери зв’язку

Хто перший здійснив мобільний дзвінок на Хмельниччині: історія ери зв’язку
  • Перший телефонний дзвінок на Хмельниччині було здійснено в 1995 році.

  • З чого починалася ера мобільного зв’язку?

  • Дізнавайтеся в цьому матеріалі.

Масштабний збій в роботі “Київстар” залишив без зв’язку та інтернету тисячі абонентів. Це сталося внаслідок хакерської атаки. Так, люди стали масово скуповувати картки інших операторів. Підтвердженням цього є черги до магазинів із sim-картками, які вже другий день спостерігаються в Хмельницькому. 

Тим часом у соцмережах стали поширювати чимало “мемів” щодо мобільних операторів в Україні. Мовляв, нині абоненти “lifecell” та “Vodafone” - наче королі. Трапляються й інші гумористичні картинки, які нагадують українцям про операторів з минулого. Наприклад, “Мобілич”, “Джинс” та інші.

З чого почався розвиток мобільного зв’язку в Україні, зокрема в Хмельницькому? Скільки це коштувало та якими були перші мобільні телефони? Про все це розповідаємо далі в цьому матеріалі.

Відео дня

З чого все почалося в Україні

Коли Україна стала незалежною державою, постало питання і про власну систему зв’язку. Оскільки раніше дзвінки з-за кордону йшли через устаткування, що було розташоване в росії. 

Для створення мобільного оператора в Україні було залучено компанії з Данії, Німеччини та Нідерландів, - повідомляє сайт techtoday. Так, 11 листопада 1992 року Печерський райвиконком Києва зареєстрував підприємство “UMC” (сьогодні це "Vodafone"). Після цього компанія отримала ліцензію на мобільний зв’язок та частоти. У ньому 51% акцій належали Міністерству зв’язку, а Deutsche Telekom, PTT-Telecom і TDC - по 16,3%.

Першим абонентом мобільного зв'язку в Україні став перший президент Леонід Кравчук. Дзвінок було здійснено в ефірі національного радіо та телебачення у присутності  журналістів. Було це 1 липня 1993 року.

Кравчук телефонував у Німеччину, до посла України - Івана Піскового. Розмова тривала 40 секунд. Тоді президент символічно перерізав телефонний провід та ознаменував входження України у нову еру.

Перша мобільна мережа в Україні стрімко розвивалася. У рік її введення в експлуатацію, 1993, користувачами в Києві стали 2,8 тисячі осіб. Це вважалося гарним стартом. Зважаючи на те, що бути абонентом стільникової мережі коштувало недешево.

У 1997 році в Україні запровадили стандарт GSM-900, який був розрахований на ширший спектр можливостей та послуг. Вже у 1998 році кількість абонентів UMC перевищувала 200 тисяч.

Перший телефонний дзвінок на Хмельниччині

Вперше мобільний зв’язок від UMC з’явився на Хмельниччині 30 листопада 1995 року. Першим, хто здійснив дзвінок в області, був тодішній голова обласної ради Євген Гусельников. Він телефонував послу України в Угорщині Дмитру Ткачу. Загалом у місті було встановлено 3 базові станції, - йдеться в дописі “Історія Проскурова”.

На той час мобільний зв’язок починався з одного тарифного плану: вартість вихідного дзвінка складала близько 1,15$ долара за хвилину, а вхідного – 0,95$. Абонплата коштувала близько 200 доларів на місяць. А за підключення потрібно було сплачувати 500 доларів.

- Сам телефон коштував ще 1-2 тисяч доларів. Такі ціни, перш за все, були обумовлені дорогим обладнанням та необхідністю інвестувати у будівництво мережі по всій країні, - додають в спільноті.

Пропонували подзвонити перехожим біля Дитячого світу

У 1997 році на сторінках місцевої друкованої преси рекламували появу мобільного зв’язку уздовж траси Шепетівка - Славута - Нетішин та на значній частині півночі області. За 555 гривень абонентам обіцяли безкоштовне підключення, розмови й знижку на так званий радіотелефон.

Возможно, это изображение текст
Фото зі спільноти Історія Проскурова

У коментарі журналістці vsim.ua містяни пригадують, як на початку 2000-х в Хмельницькому пропонували подзвонити біля Дитячого світу. Робили це молоді люди, надавши перехожим sim-карти. Ця послуга була платною. 

Хмельничанка Світлана каже: пам’ятає, як юнаки чекали дівчат біля фонтану з жабами. Коли останні запізнювалися на зустріч, то вони могли скористатися послугою дзвінку за гроші. 

Також хмельничани пригадують, як через високу вартість вхідного дзвінка, телефонували й швидко казали: “Передзвони”. Або інше слово, яке можна було вмістити в секунду. 

Згадують і рекламу, пов’язану з “мобілками” у Хмельницькому. Зокрема - придбати телефон Benefon delta 450i і в подарунок отримати кабель від прикурювача. В оголошенні йшлося, що таким чином можна зекономити 140$.

Возможно, это изображение деньги, отрывной талон и текст
Фото зі спільноти Історія Проскурова

Якими були перші мобільні телефони

Хмельничанка Світлана пам’ятає період, коли з’явилися перші мобільні телефони. За її словами, наявність “мобілки” свідчила про статусність його власника. Адже звичайний пересічний громадянин не міг дозволити собі такої розкоші.

- Це були заможні люди, які могли собі дозволити таку покупку. У звичайних людей, які впахували за “три копійки” і думок не було про мобільний телефон, - говорить жінка.

Журналісти 24 каналу у своєму матеріалі розповідають: перший дзвінок в Україні Леонідом Кравчуком було здійснено з Nokia Mobira Cityman 150. Цей пристрій мав вагу майже пів кілограма. У 1993 році його ціна становила приблизно 2 800 євро. 

Купить Старинные телефоны Mobira cityman 150 vintage rare phone mobile в  интернет-магазине с Ebay с доставкой из США, низкие цены | Nazya.com

Крім того, тоді на ринку вже були такі телефони, як Motorola MicroTAC 9800X. Він був компактніший за попередньо описану модель. Мав відкидний мікрофон та висувну антену. А також - один рядок на екрані для введення інформації про номер.

Вже у 1996 році на ринку з'явився телефон "жабка" - Motorola StarTac. Цей пристрій був першим мобільним телефоном із віброрежимом. Його перевагою було те, що він легко поміщався у кишеню. Тож це була найпопулярніша модель серед мобільних телефонів. 

Motorola StarTAC — Википедия

Перші мобільні оператори в Україні 

Як вище зазначено, “UMC” – перший оператор на території незалежної України. Згодом з’явився “SIM-SIM”, як перший передплатний тариф у “UMC” – в той час, коли мобільний зв’язок переставав бути елітарною річчю і повільно вливався у маси. Так, до 2007 року “UMC” налічував понад 9 мільйонів користувачів. У 2007 році “МТС” викупила 100% акцій компанії.

“Jeans” – суббренд “UMC” для молодої аудиторії, який запустили у 2003. За 4 роки абонентів “Джинсу” було майже 10 мільйонів. 

Згодом “МТС” запустила “Ecotel”. “Після переходу UMC в МТС бренд не виводили з ринку – до 2009, коли абонентів перевели на тарифний план “МТС Передоплата”, - повідомляють bit.ua,

У 1992 році був також заснований оператор “Utel”. У 2002 році “Укртелеком” викупив компанію, а у 2007 на базі “Utel” почав роздавати 3G-послуги. Вже у 2011 році “Utel” перейменувався у “ТриМоб” і він став окремим брендом.

“DCC” – мобільний оператор, заснований у Донецьку в 1995 році. Перша компанія незалежної України, яка пропонувала абонентам цифровий зв’язок стандарту TDMA. На 2000-х років акціонери компанії почали розвивати інший проєкт – “Астелит” під брендом life :) У 2006 “DCC” був ліквідований на користь останнього.

“Київстар” існує й досі, а його першим передплатним тарифом став “Ace&Base”. Він давав можливість користуватись мобільним зв’язком без необхідності паспортного підтвердження та ідентифікації абонента.

У 2006 році “Ace&Bas” почав злиття з “Київстар”, а через рік його існування припинилось.

Така ж історія спіткала “djuice”, запущений у 2004 від “Київстару”. Бренд проіснував до 2013 року та був переведений на материнський з продовженням підтримки існуючих абонентів.

Першим брендом “Українських радіосистем” був WellCOM - послуга для контрактних абонентів. У 2004 році був запущений “Mobi”, та вже через рік російський “Вымпелком” викупив компанію. А за два роки запустив бренд “Beeline”. Так, “WellCOM” і “Mobi” перестали існувати, а “Beeline” у 2010 викупив “Київстар”.

Ще один оператор “Мобілич” – суббренд “Київстар”, який мав на меті заповнити ринок мобільного зв’язку для старшого покоління. Це вдалось за два роки існування. Після цього абонентів “Мобілича” перевели на базові тарифи “Київстару”.

“CDMA Ukraine” – бренд компанії ITC для послуг CDMA-зв’язку. Заснована у 1996 році. У 2010-2011 році було прийнято рішення піти з українського ринку, а частоти і абонентів віддати “Інтертелекому”. У 2013 році компанія збанкрутіла.

Нагадаємо - раніше ми вам розповідали про життя в Хмельницькому у 90-х. Дізнавайтеся більше в окремому матеріалі.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Віталій Українець

    Компанії Київстар та МТС  -кінцеві беніфіциари кацаби!

    Націоналізація чомусь не відбулась!

    Комусь дуже вигідно всіх прослухати в іншій країні!
  • Oleksandr

    Цікаво, але чкось сумбурно, про хмельниччину мало і не точно. Я застав момент коли gsm звязок зявився, бо я чекав з телефоном в руках покриття)))
  • Andrii Rusin

    По трубах
  • Наталія Ваврик

    Ага вхідні та вихідні дзвінки платні 😊 не кругом був зв'язок тай таке🤪

keyboard_arrow_up